Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Čekání na Jackson Hole

Rozbřesk - Čekání na Jackson Hole

19.08.2014 10:00
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Tento týden opět začíná setkání nejvýznamnějších centrálních bankéřů uprostřed divokých hor národního parku Grand Teton v údolí Jackson Hole. Sem se jednou za rok sjíždí na pozvání Fedu centrální bankéři z celého světa, aby po boku ekonomů z akademické půdy i z byznysu kriticky zhodnotili svoji praxi a nové poznatky z posledního roku. Na světlo světa tak vyplouvají drzé a provokativní otázky, které zpravidla v běžném běhu roku zapadnou. Šéfové Fedu si v minulosti častokrát vybírali tuto půdu k ohlášení nástupu výraznějších změn v měnové politice. Zvlášť populární bylo toto sympózium u předchůdce Janet Yellenové Bena Bernankeho - ten v roce 2010 a 2012 právě v Jackson Hole předznamenal nové vlny kvantitativního uvolňování.

Dnes je situace trochu jiná. Ústřední otázkou pro americký Fed je, jak rychle po ukončení QE začne zvyšovat úrokové sazby. Na holubičí notu naladěná Janet Yellenová v posledních měsících spíše tlumila sázky na příliš agresivní obrat v měnové politice. Podobný nijak revoluční přístup lze očekávat i tento pátek v Jackson Hole. Pracovní trh (na který se zaměřují letošní příspěvky) je relativně oblíbené téma Janet Yellenové. Pravděpodobně si z letošního jinak velice pozitivního vývoje na americkém trhu práce opět vyzobne ty body, které jestřábům trochu kalí radost a holubicím dávají potřebnou argumentační munici. Jedná se především o nízkou míru participace - i když pokles participace se v roce 2014 zastavil, stále je podíl lidí aktivních na pracovním trhu zhruba o 3 procentní body nižší než před krizí. To v minulosti trochu urychlilo pokles nezaměstnanosti, aniž by musela vzniknout nová pracovní místa. Navíc nižší nezaměstnanost se zatím nijak neodráží v rychlejších tlacích na růst mezd. Pokud Janet Yellenová zůstane zakopána v těchto holubičích pozicích, nikoho výrazně nepřekvapí.

Zajímavé na letošním setkání budou také značně rozdílné podmínky v Evropě a v USA. Zatímco v letech po pádu Lehman Brothers a startu euro-krize centrální bankéři v zásadě uvažovali všichni jedním směrem, dnes je situace jiná. Americký Fed i Bank of England koketují s myšlenkou prvního utažení měnové politiky. Na druhé straně v eurozóně poslední slabá čísla vrací do hry další nástroje k uvolňování měnové politiky - například možnost přímého skupování ABS. I většina středoevropských centrálních bank včetně ČNB zůstává ve vleku ECB naladěna na expanzivní notu. První růst sazeb je v zásadě v nedohlednu.

Zprávy o tom, že Rusové s Ukrajinci spolu usedli za jednací stůl (i když žádné dohody dosaženo nebylo), přijaly trhy s jistou dávkou úlevy. Akciové trhy mířily vzhůru a po pěti dnech setrvalých poklesů se obrátily vzhůru i evropské výnosy - německému desetiletému výnosu se podařilo vyšplhat těsně nad 1 %.

Euro lehce oslabilo poté, co německá Bundesbanka varovala před slabším výkonem největší evropské ekonomiky v druhé polovině roku. Německá centrální banka počítala tento rok s růstem 1,9 %. Po slabém druhém kvartále a pravděpodobně nijak oslnivém kvartále třetím, ale tato čísla již nejsou příliš realistická (my čekáme 1,4 %). Němečtí centrální bankéři ale podobně jako my nečekají návrat recese, ale zůstávají u scénáře pomalejšího růstu.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.


Čtěte více:

Fed je „vinen“, ale jinak, než se většina domnívá
01.08.2014 16:30
Poslední kolo kvantitativního uvolňování prováděného Fedem (QE3) by mě...
Fed stále hledá odvahu, nastavení měnové politiky výrazně nemění
30.07.2014 20:53
Americká centrální banka dnes rozhodla o nastavení kurzu své měnové po...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.