Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Souhrn pátečního obchodování na světových burzách

Souhrn pátečního obchodování na světových burzách

25.08.2014 8:36
Autor: Redakce, Patria.cz

ČR

Pražská burza v poslední obchodní seanci minulého týdne dokázala odolat slabšímu sentimentu v Evropě, index PX připsal 0,45 %.

Solidní zisk dokázal připsat energetický gigant ČEZ – v úvodu seance titul atakoval dvouměsíční maxima u 620 , během oběda klesnul až k 615 , odpolední zájem kupců ho nicméně opět dokázal poslat o 0,8 % výše na 619,50 . Propadlíkem dne byly naopak akcie těžaře NWR, které odepsaly 9,1 % na 3 a výrazně klesly již druhý den v řadě za sebou.

Finanční sektor si vedl solidně – Erste bank přidala 1,4 % na 542,40 a pojišťovací skupina VIG rostla o 0,7 % na 1033 . Komerční banka se po poklesu z historických maxim z průběhu týdne i v pátek spíše hledala a nevýraznou obchodní seanci zakončila o 0,2 % níže na 4802 .

Evropa

Západoevropské akciové indexy zakončily týden v záporných hodnotách, přičemž i tak širší Stoxx 600 zaznamenal ve své týdenní bilanci nejlepší výsledek za posledních šest měsíců. Nejsledovanější události pátečního dne bylo bez pochyby zasedání v Jackson Hole a projev Janet Yellenové. Ta uvedla, že stále vidí nevyužité kapacity na trhu práce a zároveň, že aktuálně neexistuje jednoduchý recept na fungování měnové politiky. Zájem investorů mířil ale i na konvoj ruské humanitární pomoci, který překročil ukrajinské hranice bez svolení Kyjeva a záštity červeného kříže.

Pod tlak se v pátek dostala společnost IG Group, která oslabila o 3,3 %. Důvodem byla zpráva o možném poklesu zisku o 15 %, když konkurenční FXCM vykázala v červnu 39% a v červenci 33% pokles zobchodovaného objemu.

Ze sektorů se nedařilo zejména komoditním společnostem, které v průměru ztratily téměř procento. Akcie Fresnillo tak umazaly 1,8 %, BHP Billiton 1,4 % a například Rio Tinto 1,2 %. Výjimkou byla naopak společnost Lonmin, která přidala 2,2 % poté, co analytici Goldman Sachs vylepšili svoje doporučení a radí akcie kupovat.

Celoevropský Euro Stoxx 50 oslabil o 0,8 %, britský FTSE 100 o 0,1 %, francouzský CAC 40 o 0,9 % a německý DAX o 0,7 %.

USA

Na začátku pátečního obchodování padaly sázky, zda se dnešní den zapíše do historických tabulek , jako den kdy padla „magická“ hranice indexu S&P 500, tedy zda bude překonána meta 2000 bodů. Investoři netrpělivě očekávali na komentář šéfky Fedu, ale ten nepřinesl nic nového a tak se oslavy odkládají a Wall Street si bude muset ještě na 2000 bodů počkat.

Páteční pokles o 0,2% však posunul samotný index na hodnotu 1988 bodů, tedy stále velice blízko a pokud by vydržel kurz z minulého týdne, pak není vyloučeno, že tato hranice padne tento týden.

Index Nasdaq uzavřel nejvýše od roku 2000. Mezi tituly, kterým se dařilo nejvíce vynikaly akcie společnosti Keurig Green Mountain , které rostly o 15% poté, co se společnosti podařilo uzavřít dohodu o spolupráci se společností Kraft Foods .

Slevový obchodní řetězec Ross Stores překonal odhady trhu a podobně se dařilo společnosti Gap Inc. Naopak zklamání zavládlo u akcionářů společnosti Aeropostale, když akcie pátečním pádem o téměř 10% klesly na hodnoty z roku 2003.

Asie

Asijské burzy vstupují do nového obchodního týdne na smíšené notě poté, co zasedání amerických centrálních bankéřů v Jackson Hole ukázalo na to, jak rozdílný bude muset být budoucí vývoj úrokových sazeb v USA a ve zbytku světa. Wall Street uzavřela minulý týden na smíšené notě – zatímco indexy Dow Jones a SP500 ztratily kolem 0,2%, technologický Nasdaq Composite přidal 0,14%. Důvodem tohoto váhavého postoje byla zejména snaha investorů počkat a v klidu posoudit, jaký dopad budou mít slova Maria Draghiho (ECB) a Janet Yellenové (FED). Oba dva centrální bankéři však trhům dali to, na co trhy čekaly. J. Yellenová potvrdila, že v americké ekonomice i nadále přetrvává nadbytek kapacit, zejména na trhu práce a pracovních sil. Naopak M. Draghi se nechal slyšet, že dosud oznámená podpůrná opatření a slabší euro budou dostatečným stimulem pro evropské ekonomiky. Pokud by to však nestačilo, ECB je připravená jednat.

Na poli geopolitiky prozatím nic nového, Ukrajina v neděli oslavila Den nezávislosti. Oslavy byly doprovázeny extrémně silnými boji v oblasti města Doněck. V pátek minulého týdne se generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen nechal slyšet, že alliance zaznamenala alarmující koncentrace ruských pozemních a leteckých sil v oblasti Ukrajiny.

Index Nikkei 225 tak dnešní den uzavřel růstem o 0,52%, Hang Seng je +0,28% a australský ASX 200 je -0,25%. Shanghai Composite obchoduje -0,22%, korejský KOSPI je +0,16%.


Čtěte více:

Ruská ekonomika oslabuje, sílí obavy z hospodářské recese
22.08.2014 15:50
Ruská ekonomika vykázala dva měsíce po sobě meziroční pokles. Uvedlo t...
Yellen: Kapacity na trhu práce jsou nevyužité, k sazbám nemám
22.08.2014 16:41
Šéfka americké centrální banky Janet Yellen během dnešního projevu v J...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data