Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Devastace - darwinovský pohled na ekonomiku

Devastace - darwinovský pohled na ekonomiku

26.08.2014 8:21

Kreativní destrukce se někdy zdá být tak populární, že se z našich úvah téměř vytrácí taková zajímavá možnost – existence skutečně destruktivní destrukce. To první - schumpeterovské vidění ekonomické destrukce je dynamickým pohledem na to, jak nové nahrazuje staré, jak destruující nahrazuje destruované (aby se za čas samo dostalo na jeho místo). Rozporovat tento darwinovský pohled na ekonomiku, respektive její nabídkovou stranu, lze jen těžko. Problém je v tom, pokud jej aplikujeme na situace, u kterých aplikovatelný není. Jinak řečeno, pokud hovoříme o kreativní destrukci tam, kde jde o destrukci destruktivní.

Výrobce kočárů může být velmi kreativně zničen výrobcem automobilů. Kde ale hledat kreativitu, pokud je záhy zničen i tento výrobce automobilů proto, že v ekonomice klesla agregátní poptávka (tj. úspory jedněch se nestaly jejich výdaji a příjmy jiných)? Kde je kreativita v tom, že náš výrobce aut zainvestoval, lidé získali znalosti a dovednosti a pak vše lehne ladem, protože v ekonomice vzroste poptávka po hotovosti, což se následně projeví nižší poptávkou po zboží a službách? Jinak řečeno, musíme velmi přesně rozlišovat mezi tím, co je příčinou destrukce předtím, než se začneme radovat z její kreativity. Nebo ještě hůře předtím, než začneme odmítat třeba monetární stimulaci. Ta by se měla jmenovat spíše monetární kompenzace. Kompenzuje totiž onen posun poptávky po hotovosti (změnu v preferencích „spotřeba – úspory – likvidní aktiva“) a v ideálním případě zamezuje destruktivním destrukcím.

Destrukce či devastace?

Uvedené úvahy u mě po delší době rozproudila nedávná stať Izabely Kamenské na FTAlphaville, respektive předmět jejích úvah - John Komlos z Ludwig-Maximilians University. Ten tvrdí, že ničivá síla spojovaná s kreativní destrukcí v současné době výrazně nabrala na intenzitě – z destrukce se stává devastace. Z výše uvedeného je jasné, že naše názory souzní. Je ale nutno dodat, že ty dva typy destrukce je obvykle těžké obě oddělit. Pro příklad zůstaňme na starém kontinentu: Relativní pasivita ECB a přílišná aktivita některých zemí na straně rozpočtových škrtů vyvolávají destruktivní destrukci v té nejryzejší podobě. Jenže tu je u některých zemí faktor „zdroje vždycky jsou a dluhy se vlastně nemusí splácet“. A destrukci tohoto způsobu přemýšlení lze považovat za přínosnou, či kreativní. Paradox je v tom, že ti, kteří sami sebe považují za největšího přítele lidu (a často uvažují uvedeným způsobem), svému lidu nejvíce škodí. Právě kvůli nim totiž nelze fiskální politiku používat tak, jak bychom měli: Efektivně během celého cyklu. A my tak procházíme vynucenou plošnou destruktivní destrukcí, abychom zničili i to, co si jí zaslouží.

John Komlos ale hlavně v souvislosti s nabírající intenzitou ničení zmiňuje nové téma: Firmy jako Facebook ,Twitter, WhatsApp, či Instagram podle něho nepřidávají produktu tolik, jak se domníváme. A hlavně přidávají méně hodnoty než firmy, které nahradily. Vysvětlení je prý následující: „Uspokojují potřeby, které většinou byly uspokojovány už předtím. Zničily starou formu komunikace, ale jsou jejími blízkými substituty“. Kaminska poukazuje na to, že řada lidí věří v pravý opak – nové technologie jsou nedoceněny a přináší nabídkovou revoluci. Zde se tedy dostáváme na tenký led.

Destrukce na obou stranách

Nedávno jsem zde shodou okolností psal o tom, jak problematická a ekonomií zároveň ignorovaná je míra saturace našich potřeb (Závany komunismu 2.0). Výše uvedené v podstatě říká, že s tím, jak zoufaleji a zoufaleji se snažíme uspokojit další a další pseudopotřeby (nalézané jen proto, abychom měli co uspokojovat), tím menší a menší relevanci naše snaha z ekonomického hlediska má. Nahrazení jedné sociální sítě druhou už prostě není jako nahrazení koně traktorem. Dnes se hodnoty tvoří marketingem – u dané služby, či produktu je třeba vytvořit zdání výjimečnosti. Příkladem je podle mého vedle klasických firem jako Apple třeba společnost Under Armour – na její výjimečný investiční příběh jsme se nedávno dívali v sekci Zaostřeno na blue-chips.

Komlos podle mého některé své úvahy dotahuje příliš daleko (na trhu prý existuje kult firem bez zisků ...). Ale líbí se mi to, že s jeho intelektuálním pobídnutím se dobereme k tomu, že v současné době je relevantní o destruktivní destrukci přemýšlet na obou stranách ekonomik – té poptávkové i té nabídkové. Na té první straně je podle mne její existence neoddiskutovatelná. Na té druhé (Komlosovské) se dostáváme na vratkou plochu. Na jednu stranu můžeme cítit, že uspokojování našich potřeb už není, co bylo. Na druhou stranu zavání porovnávání toho, co přidá větší hodnotu, sociálním inženýrstvím. Konečný závěr nechám na čtenářovi. Ale není to pozoruhodné? S rostoucí vyspělostí našich ekonomik máme problémy vytvořit poptávku i možná i smysluplnou nabídku. Jedno od druhého vlastně nejde odpoutat, problematika dualismu se ukazuje v plné síle. A to, co dříve bylo kreativní, je dnes stále více devastující.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Čtěte více:

Portugalská bankovní krize: Čtyři důvody, proč zůstat klidný
16.07.2014 12:47
Portugalský bankovní sektor dal svými problémy z konce minulého týdne ...
Další krize až kolem roku 2020
13.08.2014 16:24
Dluhopisoví investoři dnes hovoří o tom, proč se jim nepodařilo odhadn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.