Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
General Electric bez Jacka Welche? Zatím bída

General Electric bez Jacka Welche? Zatím bída

26.08.2014 17:50

Akcie General Electric se v několika ohledech dosti podobá akciím Berkshire Hathaway. Ty jsou na tom co se týče pětileté návratnosti podobně, jako celý trh. U GE tomu ještě nedávno bylo stejně. Obě firmy jsou složeny z mnoha částí, nejde o nic jednoduchého, co bychom mohli zanalyzovat, či dokonce ocenit během relativně krátké doby. A obě firmy stvořily manažersko/investiční ikony (či jimi byly vytvořeny – záleží na úhlu pohledu). Zatímco s BH se (zatím) neoddělitelně pojí Warren Buffett, s GE byl po dlouhou dobu srostlý Jack Welch. Jak si jeho bývalá firma a její akcie vedou dnes? Zatímco předchozí dva roky přinesly mimořádnou návratnost (podobně, nebo ještě víc než celý trh), letos je to zatím bída (téměř 7 % v záporu v prostředí, kdy trh opět znatelně posílil):

ge1

Zdroj: FT

Vývoj ceny akcií GE tedy naznačuje, že letos se děje něco pozoruhodného. U této společnosti se přitom ve spojitosti s výsledky bavíme o velkých číslech. A velké věci je těžké donutit k dalšímu růstu, což se zde plně potvrzuje. V roce 2009 byly tržby za posledních pět let nejvyšší, poslední tři roky se drží na pozoruhodně stabilní úrovni něco nad 146 miliardami USD. Pro srovnání to je zhruba produkt celé ČR dosažený v roce 2005 (z metodologického hlediska bychom ho ale museli porovnávat s přidanou hodnotou GE). Provozní zisk GE je rozkolísanější, vrcholu dosáhl v roce 2011, minulý rok dosáhl hezky zaokrouhlených 17 miliard USD, o žádný rekord ale nejde.

ge2

Zdroj: FT

Provozní cash flow bylo u GE nejvyšší už v roce 2010, z tehdejších 36 miliard USD postupně kleslo na loňských 28,5 miliard USD. Investice do provozních dlouhodobých aktiv (CapEx) jsou znatelně pod provozním CF, tok hotovosti po CapEx v posledních dvou letech kleslo na úroveň 15 miliard USD (v předchozích letech to bylo cca 20 miliard USD). Co s tímto přílivem peněz firma dělá?

Zajímavé věci. V první řadě k němu v posledních pěti letech přidává ještě mnohem více ostatními investicemi, respektive dezinvesticemi. V roce 2013 tak investiční CF dosáhlo dokonce kladných 29 miliard USD. CF po celkových investicích tak v roce 2013 dosáhlo cca 15 + 42,5 miliard USD, tedy 57,6 miliard USD. Pak ale přichází velký výcuc hotovosti na straně finančních položek. V posledních pěti letech firma v první řadě masivně snižovala dluh – ročně o cca 30 – 40 miliard USD. K tomu přidejme další finanční položky 4 – 10 miliard USD. Ale i na akcionáře něco zbylo – dividendy v roce 2010 prudce klesly na 4,7 miliardy USD, pak ale přišel postupný růst na loňských 7,8 miliard USD.

Celkové (z)hodnocení

Kde jsme po vší té snaze nyní? GE je z velké části bankou, takže na její CF čísla nemůžeme hledět stejně jako u standardní výrobní firmy. Hotovost a její ekvivalenty dosahovaly v roce 2013 88,5 miliardy USD, v roce 2009 to bylo 70,4 miliardy USD. Krátkodobý dluh byl v roce 2013 77 miliard a dlouhodobý 305 miliard USD. V roce 2009 byla tato čísla 130 a 503 miliard USD. Došlo tedy ke znatelnému posílení rozvahy jak na straně aktiv, tak na straně pasiv (což už naznačuje popsaný tok hotovosti). Výsledky jsou celkově dost rozházené, GE se ale evidentně snaží o to, aby si akcionáři každý rok přišli u dividend na svůj růst. Podobný obr pak má prostoru pro vyhlazování dividend, respektive dodržování nepsaným konsenzem nastavené trajektorie (jejíž nedodržení se ale často tvrdě trestá), dost.

Jak vidno i z prvního grafu, GE je poměrně volatilní akcií. Beta společnosti je na 1,46, což znamená, že akcie je o téměř 50 % (systematicky) rizikovější než trh. Požadovaná návratnost by se u ní tedy mohla pohybovat něco nad 10 %. Pokud bychom hodnotu akcie odvozovali z toku dividend a za odrazový můstek vzali dividendu minulého roku, musela by dividenda dlouhodobě růst o cca 7,5 %. Implikuje to současná cena akcie. V posledních třech letech byl takový růst hravě překročen, ale tempo růstu se také znatelně snižuje – z 34 % v roce 2011 na 9 % v roce 2013. Pokud bychom si pak za hrubé měřítko dosažitelnosti onoho implikovaného růstu tohoto globálního giganta vzali dlouhodobý očekávaný dlouhodobý růst světové ekonomiky (cca 8,5 % nominálně), žádnou velkou disproporci jsme zde neobjevili.

Jak vypadají poslední čtvrtletní čísla? Výsledky za 2Q14 ukázaly meziroční zlepšení EPS o 8 %. Mezikvartálně si společnost polepšila dokonce o 18 %. Tržby za druhé čtvrtletí dosáhly 36,23 mld. USD a proti výsledku prvního čtvrtletí je to zlepšení o 6 %. Meziročně se tak zlepšily o 3 %. GE potvrdilo specializaci na těžký průmysl nákupem divize plynových a parních turbín společnosti Alstom. Je to největší akvizice společnosti v její historii. Ta podle očekávání CEO Immelta pomůže dosáhnout svého cíle zvýšit příjmy z výroby. Immelt uvedl, že podíl zisků z výroby by měl dosáhnout do roku 2016 75 % (nyní je údajně menší než 50 %).

Optimální velikost firmy?

U BH jsem psal, že to není zrovna typ akcie, který by mi imponoval. GE je v mnoha ohledech podobná a platí to i o té subjektivní zajímavosti. I zde vznikl složitý celek, který je mimo jiné náchylný na nějakého „idiota, který dříve či později do vedení společnosti přijde“ (viz předchozí BH článek z této série). V makroekonomii se bavíme o optimálních měnových oblastech, u GE se evidentně nabízí otázka optimální velikosti firem (alespoň ve smyslu počtu někdy hodně nesourodých aktivit). Příliš nesourodé říše se rozpadají, až čas ukáže, zda to bude platit třeba i o eurozóně, či GE. Zatím je obé z říše finance fiction, ovšem ze sekce „smysl by to mohlo dávat“.

Třeba Boston Consulting Group (BCG) v roce 2012 tvrdila, že v Severní Americe dosahuje tzv. valuační diskont konglomerátů podle mne dost vysokých 7,2 % (i když klesl z ještě vyšších 10 % z let 2005 – 2009). V západní Evropě podle BCG klesl diskont z 11 % na 6 % a v Asii si prý dokonce konglomeráty užívají valuační prémii (relativně ke stavu, kdy by byly rozděleny). Takže zatím nějaký jasný trend nevidíme. Podle mne je ale minimálně jasné, že u GE si budeme ještě dlouho kupovat jen akcie, o „podílech ve firmě“ (což je přístupem něco jiného, než pouhý nákup „akcií“) zde hovořit nelze.




Čtěte více:

Berkshire Hathaway jako Buffettův velký paradox
21.08.2014 17:50
Můžete si koupit jeden byt v Praze, nebo tři byty, či dokonce hezký dů...
VIG – Komentář k výsledkům za 2Q14
26.08.2014 11:43
Pojišťovací skupina VIG dnes oznámila své výsledky za 2Q14. Zveřejněná...
Amazon koupil za miliardu dolarů službu Twitch
26.08.2014 11:56
Americká internetová společnost Amazon koupila za 970 milionů dolarů ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů