BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  27.08.2014 16:56:52

Alibaba zveřejnila před IPO poslední výsledky

Událost roku v oblasti primárních emisí (IPO) se nezadržitelně blíží. Čínský internetový gigant Alibaba Group dnes nejprve jmenoval další členy managementu pro jeho mezinárodní působení, odpoledne pak došlo na další aktualizaci prospektu na US komisi pro cenné papíry (SEC). Investoři tak nyní mají k dispozici poslední údaje týkající se byznysu společnosti.

Alibaba Group má fiskální rok končící k 31. březnu, ke kterému zveřejnila výsledky již v červnu (blíže také zde). Dnes uvedla, že za fiskální 1Q vygenerovala zisk v přepočtu 1,99 mld. USD. V místní měně meziročně tedy došlo k nárůstu o 181 %. V porovnání s loňským celoročním ziskem 3,72 mld. USD dokázala hned za úvodní kvartál roku vytvořit více než polovinu zisku. Na akcii se jedná o 0,84 USD. Nutno však jedním dechem dodat, že o značnou část nárůstu se postaral zisk z přecenění aktiv z akvizic. U celkových příjmů došlo k meziročnímu růstu „jen“ o 46 % na 2,54 mld. USD.

Z hlediska ziskovosti jsou lépe vypovídající „očištěná data“, kdy zisk dosáhl 1,179 mld. USD (+60 %), resp. zisk EBITDA vzrostl na 1,38 mld. USD (+41 %). Aktivních uživatelů přibylo o 50 % na 279 milionů.

Obchodní strukturu společnosti naleznete zde.

Akcionářská struktura

Prospekt uvádí i aktuální akcionářskou strukturu, která ukázala u všech tří hlavních akcionářů na pokles podílu. Japonská SoftBank nyní vlastní 34,1 %, Yahoo (YHOO) 22,4 % a zakladatel Jac Ma na 8,8 %.

Parametry a načasování IPO

Kolik akcií nakonec bude v rámci IPO prodávat zmiňovaná Yahoo, resp. obecně jak velká nabídka nových a stávajících akcií bude, prospekt zatím neuvádí. Lze však očekávat, že zveřejnění těchto údajů by již mělo brzy následovat. Neoficiálně se totiž stále hovoří o zahájení road show k IPO někdy po pondělním Svátku práce v USA. Vzhledem k tomu, že management s manažery emise bude firmu prezentovat nejen v USA, ale také v Asii, měla by road show trvat 2 týdny.

Jak už dříve prospekt uváděl, získané prostředky z vydaných nových akcií plánuje sama Alibaba použít k investicím v zahraničí. Spekuluje se o celkovém rozsahu IPO v objemu 16 mld. USD, některé odhady hovoří až o 20 mld. USD a o ocenění celé společnosti až na 200 mld. USD. Alibaba by se tak měla zařadit mezi 20 největších obchodovaných firem v USA.

Připomeňme, že Alibaba si pro listing svých akcií vybrala NYSE, kde se titul objeví pod označením „BABA“.

J. Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688