Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  01.09.2014 11:04:58

Makro výhled 36. týden - zasedání ECB. ISM v USA, domácí PMI

Makro svět:

Začátek měsíce jako obvykle přináší dvě důležité události: zasedání ECB a data z amerického trhu práce. Slabost ekonomiky, nízká inflace i vyjádření představitelů ECB vedou ke spekulacím, že by ECB na svém zářijovém zasedání mohla něco udělat, podle našeho názoru toho ale patrně mnoho nebude. S největší pravděpodobností se dočkáme další várky slibů, maximálně by mohlo dojít k upřesnění zahájení odkupu ABS, ale ani to není příliš pravděpodobné. Existují dva silné důvody proč nepředpokládat, že by ECB udělala cokoliv podstatného. Prvním je červnové zasedání ECB, které mimo jiné přineslo nový nástroj podpory úvěrování v podobě TLTRO. Právě v září se koná v jeho rámci první aukce v objemu 400 mld ERU a ECB patrně bude chtít vyčkat, jak na ni bude finanční systém reagovat. Druhým důvodem je pomalu se k závěru blížící AQR a stress test. ECB asi nebude chtít tlačit na pilu v situaci, kdy banky čekají, jak tato cvičení dopadnou. Navíc ECB nemusí mít k dalším akcím ani velkou politickou podporu. Německý ministr financí Scheuble se nechal slyšet, že ECB své prostředky k podpoře ekonomiky vyčerpala. Moc tím Draghimu, který tvrdí opak, nepomohl. U amerických dat z trhu práce se čeká standardně dobrý výsledek. Trh je sleduje pozorně vždy, ještě větší váhu jim však dává důraz, který na trh práce klade J. Yellen, jak ostatně ilustrovala i nedávná konference Fedu v Jackson hole, která měla právě trh práce jako klíčové téma. Jakákoliv slabost při stávající nízké inflaci by tedy zpochybnila rychlý přechod k růstu sazeb. Z dalších dat budou v USA zveřejněny ISM indexy, měly by potvrdit solidní stav ekonomiky. V USA bude ještě zveřejněna Béžová kniha Fedu poskytující dva týdny před zasedáním FOMC kvalitativní vhled do stavu americké ekonomiky. V Evropě pak budeme mít německé objednávky v průmyslu a průmyslovou výrobu, které naznačí, jak moc tamní ekonomika trpí geopolitickými krizemi.


Makro CEE:
Začátek měsíce v regionu již tradičně odstartují PMI ve zpracovatelském průmyslu. Zatímco na český průmysl prozatím výrazněji nedoléhá pokračující pokles růstu průmyslové produkce v Německu, v Polsku je situace opačná a očekávání prozatím zůstávají chmurná (předpokládaný další pokles PMI hlouběji pod 50bodovou hranici oddělující pásmo kontrakce a expanze). V České republice bude kromě PMI koncem týdne zveřejněn i červencový růst maloobchodních tržeb, který by měl s ohledem na přetrvávající vysokou důvěru domácností v probíhající ekonomické oživení i stále se zlepšující trh práce zůstat silný (na úrovni poblíž 5%).



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688