Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  01.09.2014 08:18:00

Euro si proti dolaru zaznamenalo další ztráty

Společná evropská měna proti dolaru během uplynulého týdne poklesla na nové roční minimum, když se přiblížila k úrovni 1,3120 USD/EUR. V celotýdenním hodnocení si tak odepsala 0,8 % a za celý srpen její ztráty činily 1,75 %. Důvodem pro další oslabení eura byly opětovně rozdílné ekonomické indikátory na obou březích Atlantiku a jejich vliv na očekávání pro měnové politiky obou bloků. Zatímco v USA byly zveřejněny velmi příznivé červencové objednávky dlouhodobé spotřeby a dynamika HDP v Q2 14 se dočkala revize směrem vzhůru (na 4,2 % q/q anualizovaně z 4,0 %), v Evropě poklesly indikátory důvěry v reakci na vystupňování rusko-ukrajinské krize a celkové zpomalení ekonomické oživení a inflace za srpen zpomalila na pouhé 0,3 % y/y. Spolu s velmi holubičím projevem Maria Draghiho v Jackson Hole z předchozího týdne tak tato slabší data způsobila růst očekávání ohledně dalšího uvolnění měnových podmínek ECB (a to i prostřednictvím kvantitativního uvolňování).
 
Konsenzus trhu stejně jako výhled SG však na čtvrtečním zasedání ECB žádnou změnu měnové politiky neočekává. Evropští centrální bankéři pravděpodobně vyčkají na první dva tendry likvidity TLTRO (září a prosinec), které přislíbili na červnovém zasedání, a na výsledek zátěžových testů bankovního sektoru, který bude zveřejněn v Q4 14. Na začátku příštího roku by měla ECB spustit program odkupu instrumentů ABS. Nákupy státních dluhopisů (kvantitativní uvolňování) by tak mělo být na pořadu až po těchto krocích. Je však možné i dřívější nasazení QE, pokud by se eurozóna řítila do deflace, na to však v současné době inflační údaje neukazují.
 
Z Evropy se dále dočkáme finálních srpnových indikátorů PMI z průmyslu a služeb, které by měly potvrdit pokles kvůli rusko-ukrajinské krizi a nervozitě v Evropě. V pátek bude zveřejněna červencová německá průmyslová produkce jakožto důležitý indikátor i pro českou ekonomiku (očekává se poměrně solidní růst o 0,4 % m/m).
 
Ve Spojených státech se hlavních indikátorů dočkáme až ve druhé polovině týdne. V pondělí se v USA neobchoduje z důvodu státního svátku. Ve středu budou trhy sledovat červencovou statistiku továrních objednávek (SG: 11,2 % m/m). Hlavní událostí však bude páteční zveřejnění srpnové statistiky z trhu práce. SG předpokládá, že americká ekonomika vytvořila 245 tis. nových pracovních míst, a že míra nezaměstnanosti poklesla na 6,1 %.  
 
Tlak na posilování dolaru by proto mohl pokračovat. Otázkou však je, jak trhy přijmou nečinnost ECB na čtvrtečním zasedání. Je však pravděpodobné, že se Mario Draghi (navzdory ponechání měnové politiky beze změn) bude snažit oslabování eura dále verbálně podporovat. Slabší evropská měna totiž sama o sobě znamená uvolnění měnových podmínek tak žádoucí pro pomalé a nerovnoměrné oživení v EMU.


Autor: Marek Dřímal

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

16.05.2013Euro si ves středu připisovalo vůči dolaru další ztráty Investiční bankovnictví (Komerční banka)
10.05.2012Euro během středy zaznamenalo další ztráty Investiční bankovnictví (Komerční banka)
17.10.2011Euro si proti dolaru připsalo další zisky Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
24.05.2011Euro zaznamenalo na začátku týdne další ztráty Jan Vejmělek (Komerční banka)
02.07.2010Dolar ve čtvrtek vůči euru zaznamenal výrazné ztráty Jan Vejmělek (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688