Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - ČNB dnes pravděpodobně revoluci nepřinese

Rozbřesk - ČNB dnes pravděpodobně revoluci nepřinese

25.09.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Dnešní zasedání ČNB pravděpodobně nepřinese revoluci. Čísla z české ekonomiky zatím nejsou daleko od toho, co centrální banka načrtla v poslední srpnové prognóze. Vývoj ekonomiky byl ve druhém kvartále mírně pod prognózou - 2,7 % meziročně namísto 2,8 %. Na druhou stranu ale inflace míří vzhůru o něco málo rychleji. Její dynamika na úrovni 0,6 % meziročně je sice stále hluboko pod cílem centrální banky, na druhou stranu jak v červenci, tak v srpnu se inflace pohybovala zhruba 0,2 procentního bodu nad srpnovou prognózou. Dosavadní česká makročísla by tedy neměla srpnovou prognózu výrazně ohrozit.

Trochu jinak je to s externími předpoklady prognózy. ČNB podle našeho názoru počítala v srpnu ještě s daleko růžovějším vývojem ekonomiky u našich hlavních obchodních partnerů. Růst v eurozóně na úrovni 1,5 % pro tento rok a 2 % pro rok příští se zdá ve světle posledních čísel nadhodnocený. Podle našich odhadů poroste ekonomika eurozóny v tomto roce pouze o 1 %, zatímco v příštím o 1,5 %.

Na tomto zasedání ale pravděpodobně ČNB pod vlivem horšících se čísel z eurozóny svoji rétoriku výrazně nezmění. Ponechá si holubičí orientaci, ale nečekáme, že změní slovní formulaci vyjadřující ochotu intervenovat proti koruně alespoň do začátku roku 2016. Větší věci se mohou dít až při listopadovém zasedání ČNB - to bychom měli mít k dispozici další čísla zpochybňující externí předpoklady centrální banky a ukazující na pomalejší růst ekonomiky v druhé polovině roku. Bankovní rada proto může v listopadu zvažovat další oslabení intervenčního kurzu (ke kterému ale podle nás nesáhne) a eventuálně přistoupit k dalšímu natažení intervenčního závazku.

Region

Regionální měny včera vůči euru vesměs posilovaly. Forint opět předčil své protějšky a posílil o 0,3 %. Forintu patrně pomáhaly i detailnější informace o plánované konverzi cizoměnových půjček (zejména hypoték domácností). S tímto problémem se Maďarsko potýká dlouhodobě a centrální banka se zavázala poskytnout na konverzi prostředky z rezerv (současné odhady hovoří o 9-11 mld. eur) s tím, aby předešla tlaku na oslabení forintu, který by se dostavil při tržní konverzi.

Dnes bude v centru pozornosti zasedání ČNB. To by sice podle našeho názoru nemělo přinést žádné zásadní novinky, nicméně bude jistě zajímavé vyslechnout si komentáře ČNB k nárůstu vnějších (protiinflačních) rizik.

Eurodolar

Rostoucí pesimismus uvnitř eurozóny, který potvrdila i včerejší data v podobě německého indexu Ifo (propad na rok a půl stará minima), doběhl nakonec i společnou evropskou měnu. Připočteme-li k tomu všemu na jedné straně holubičí rétoriku prezidenta ECB Draghiho a na straně druhé v podstatě neutrální vyjádření ze strany členů FOMC není divu, že kurz eurodolaru sestoupil až ke kritické hranici podpory na úrovni 1,276. O tuto důležitou technickou úroveň se dnes bude bojovat a to především na pozadí amerických dat - týdenních z amerického trhu práce a zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby. Pokud se však na konci seance dostane pár EUR/USD pod 1,276 otevře se cesta k další ztrátám (eura).

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.

 


Čtěte více:

Index Ifo pokračuje v poklesu, nálada v Německu se zhoršuje
24.09.2014 10:08
Index podnikatelského klimatu sestavovaný německým institutem Ifo se v...
Prodeje nových domů v USA v srpnu +18 % !
24.09.2014 16:07
Prodeje nových domů v srpnu 2014 se vyšplhaly na 504 000, což je překv...
Trh nemovitostí v USA vystřelil dolar k hranici 1,2780 EURUSD
24.09.2014 16:41
Eurodolar se dnes po většinu dne obchodoval okolo svého včerejšího záv...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.