STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  01.10.2014 08:16:46

Kdo je James Beeland Rogers?

 Autor: Michaela Peigerová

Celý svět ho však zná pod jménem Jim Rogers se narodil 19. října roku 1942 a je americkým podnikatelem, investorem a autorem mnoha knižních publikací týkajících se investičního světa. Také je považován za skvělého ekonoma a jeho analýzy jsou pravidelně zveřejňovány v mezinárodních zpravodajích jako jsou - Wall Street Journal, Forbes, Financial Times a další.


Dětství prožil ve městě Demopolis ve státě Alabamě a už v jeho 5 letech se v něm probudila touha vydělávat peníze. Prodával arašídy a sbíral prázdné láhve z tribun po zápasech baseballu, které tam zanechali fanoušci. Jako zvídavý a podnikavý mladý muž získal stipendium na prestižní soukromé univerzitě ve státě Connectitat, která je známá jako Yaleova universita.

 Růst kariéry

Po promoci v roce 1964 bakalářského titulu na Yalu dostal svou první příležitost práce na Wall Street v Dominick & Dominick, kde dostal první zkušenost s akciemi a dluhopisy. Do této práce se dostova zamiloval. Poté začal navštěvovat Balliol College na Oxfordské univerzitě, kde dosáhl svého prvního rekordu zapsaného do Guinessovy knihy rekordů jako kormidelník posádky a hlavně dalšího bakalářského titulu z filozofie, politiky a ekonomiky. Další jeho kroky následovali do služby v armádě a po návratu se znovu vrátil na Wall Street. Ten samý rok 1970 začíná svoji kariéru v investiční bance Arnhold and S. Bleichroder, kde potkává a spolupracuje s Georgem Sorosem. O 3 roky později banku oba opouštějí a společně zakládají Quantum Fund, jeden z prvních hedgových fondů. Ten je známý tím, že během sedmdesátých let 20. století vydělalo portfolio fondu přes 4 200 %, zatímco index Standard and Poor’s vzrostl o méně než 47 %.

Ve věku sedmatřiceti let se Rogers rozhodl odejít do penze, ale rozhodně nezahálel, nadále řídí své vlastní portfolio a dodnes vyučuje jako profesor financí na Kolumbijské univerzitě. Ve stejné době začal realizovat svůj celoživotní sen, cestu kolem světa na motocyklu. Urazil více než 160 000 km napříč šesti kontinenty, což byl jeho druhý rekord zapsaný do Guinessovy knihy rekordů. Cesta se stala námětem jeho první knihy Investiční motorkář (Investment Biker) vydané v roce 1994.

Od té doby strávil většinu svého času na cestách a podporuje různé filantropické akce. Přebírá zodpovědnost ve sdělovacích prostředcích jako mediální komentátor a stále je aktivním investorem.

V roce 1998 Rogers zakládá International Commodity Index (RICI), který je jedním z nejdůležitějších a představuje hodnotu koše komodit spotřebovaných v globální ekonomice, od zemědělství po energii a kovové výrobky. Hodnota tohoto koše je sledována prostřednictvím futures kontraktů na 37 různých burzovních fyzických komodit, citované v pěti různých měnách, jsou uvedeny na třinácti burzách v šesti zemích.

Ze statistik Deutsche Börse byl rok 2008 pro tento index nejhorší, kdy jeho výkonnost byla na -44,85% a paradoxně nejlépe se dařilo obchodování v roce 2009, kdy index nabral na výkonnosti 34,17%, i rok 2007 byly pěkná čísla 30,26 %.  Statistika byla provedena od roku 2004 do současnosti. Tento rok se pohybuje index v průměrné výkonnosti na 5,95%.

Jeden z mnoha jeho výroků:

Cena komodity nikdy neklesne na nulu. Pokud investujete do komoditních futures, nekupujete kus papíru, který říká, že vlastníte nehmotný kus společnosti, která může zkrachovat."

Více o investičních guru naleznete zde: 

http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/osobnosti-investicniho-sveta

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

17.09.2016James Rickards: Nakupte zlato, dokud ho vlády nezakážou Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
12.03.2016Jim Rogers: Do roka bude v USA recese Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
26.10.2014Jim Rogers: Zachraň se, kdo můžeš! Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
21.08.2014James Rogers: Od prázdných lahví k impériu STOX.CZ (Grant Capital)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688