Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Erste lapá po dechu (+2,4%), jsou problémy zažehnány?

Erste lapá po dechu (+2,4%), jsou problémy zažehnány?

01.10.2014 17:34
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Rakouská bankovní skupina Erste dnes na pražské burze připisuje 2,4 %. Alespoň částečně tak tlumí pokles uplynulého měsíce, během nějž ztratila 5 % své hodnoty. Na první pohled se tak bance podařilo zažehnat obavy spojené s možnými ztrátami z operací na Ukrajině, v Rusku a Maďarsku.

Ty v minulém týdnu rozvířil profit warning z dílny konkurenční Raiffeisen Bank International, která očekává v letošním roce dosažení ztráty v důsledku rostoucích nákladů na riziko spjatých s pokračujícím rusko-ukrajinským konfliktem a (pro Erste daleko důležitějších) potíží na maďarském trhu. Právě zdejší odpisy aktiv mají v letošním roce významně promluvit do čistého výsledku hospodaření, od nějž Erste očekává vykázání ztráty v rozmezí 1,4 – 1,6 mld. EUR. Problémem do budoucna pak je, že již uskutečněnými odpisy komplikace Erste na maďarském trhu nekončí.

Konverze FX úvěrů

1. Velice vážnou hrozbu totiž představuje maďarskou vládou plánovaná konverze FX úvěrů. Počátky celého záměru sahají do let 2002 – 2009, ve kterých maďarští občané v hojném počtu kvůli přívětivým FX kurzům sjednávali půjčky denominované v zahraniční měně (zpravidla švýcarském franku). Jenže prudké oslabování forintu v následujících letech relativně zvýšilo splátky jistiny i úroku a domácnosti se dostaly do potíží se splácením. Maďarská národní banka (MNB) proto nyní od bank požaduje kompenzace postižených klientů, a také konverzi FX úvěrů do tuzemské měny. Konverze úvěrů v celkové hodnotě 12,7 mld. USD by pak měla být dle zdrojů Reuters spuštěna v první polovině příštího roku. V případě Erste celková expozice FX úvěrů na maďarském trhu dosahuje 3 mld. USD, což představuje zhruba 40 % jejího maďarského portfolia. Pokud by pak ke konverzi skutečně došlo, Erste by čelila vysokým ztrátám spojeným s negativním přeceněním. Podle výpočtů analytiků Patria Direct by celková ztráta z FX úvěrového portfolia mohla v nejhorším scénáři dosáhnout více než půl miliardy eur. Celkový dopad by však mohl být zmírněn v případě, že by vláda umožnila bankám snížit bankovní daň o ztrátu z FX úvěrů, jak tomu bylo v případě původního plánu směny FX hypoték v Maďarsku.

Riziko ztrát, respektive jejich velikost, pro banky s vysokou expozicí FX úvěrů (kromě Erste také RB, OTP či KBC) tlumí návrh Maďarské národní banky, která je podle posledních zpráv ochotná poskytnout na konverzi až 15 mld. USD svých devízových rezerv. Tím by mělo dojít ke snížení měnových ztrát jednotlivých bank. Důvodem je, že komerční banky konverzí FX úvěrů otevírají měnovou pozici na forint, kterou se budou snažit vyvážit nákupem zahraniční měny. Tu by měla poskytnout MNB, čímž zabraní tomu, aby došlo k oslabení forintu a tedy snížení hodnoty po konverzi ve forintu denominovaných úvěrů bank. Případná konverze FX úvěrů tak Erste způsobí ztráty v podobě odpisů hodnoty, dodatečné náklady spojené s měnovým rizikem však bude tlumit krok MNB.

„Bail-in“ zákon

2. Kromě problémů maďarského byznysu pak Erste zápasí také na domácím poli. Konkrétně s implementací zákona v rámci Bank Recovery and Restructuring Directive, který vyžaduje EU. Na rozdíl od ostatních k jeho implementaci hodlá Rakousko přistoupit již počínaje lednem příštího roku. Zákon požaduje, aby případné ztráty bank čelících krizovým potížím byly v budoucnu alokovány (alespoň částečně) na věřitele banky. Všeobecně by mělo platit pravidlo, dle něhož by stát přistoupil na podporu až v situaci, kdy banka odepíše 8 % závazků. Tím by došlo ke snížení pohledávek věřitelů. Ratingová agentura Moody´s již minulý týden upozornila, že implementace zákona může snížit kreditní postavení rakouských bank. V pondělí se k ní přidala také S&P, která sice nevnímá implementaci zákona jako automatický důvod ke zhoršení ratingu, na druhou stranu je to právě ochota vlády podpořit zasažené banky (ať už Rakouska či Německa), která některým bankám v regionu dopomáhá k lepšímu hodnocení (mezi jinými Erste a Deutsche Bank). Pokud by pak došlo ke zhoršení ratingu, výsledkem by byla rostoucí riziková prémie Erste a pokles valuace. Nicméně zákon v rámci Bank Recovery and Restructuring Directive bude od roku 2016 závazný pro všechny banky pod dohledem ECB a zhoršení ratingu těch bank, u nichž k implementaci dojde dříve (jako právě Erste) by bylo minimálně zvláštní.

Shrnutí

Ani konverze FX úvěrů v Maďarsku, ani případné zhoršení ratingu v letošním roce s největší pravděpodobností podnikání Erste neohrozí. I proto se možná současný sentiment otáčí a rakouská bankovní skupina po dnech výprodejů hlásí zisky. Přesto nadále zůstává obava z říjnových výsledků zátěžových testů ECB. Ty jsou dle CEO Erste Treichla pro CEE region příliš přísné a může se tak stá, že Erste obstojí daleko hůře, než se předpokládá. Podle analytiků Patria Direct proto krátkodobá rizika zůstavají spíše směrem dolů. Vybízí tudíž k opatrnosti při investování do akcií Erste se střednědobým doporučením (6M) na stupni „DRŽET“.

Nad rámec současných faktorů se pak dozajista vyplatí sledovat zmiňovaná rizika spjatá především s vývojem u FX úvěrů a případným (méně pravděpodobným) zhoršením ratingu. V případě, že MNB sníží objem poskytnutých rezerv (ty nyní činí zhruba 32 % celkového objemu rezerv banky), mohou odpisy hodnoty úvěrů doplnit také dodatečné měnové náklady. Negativní dopad na hospodaření Erste by pak sehrál roli také v samotné valuaci, a tedy ceně akcií.







Čtěte více:

Rebalance indexu CECE: Zastoupení českých akcií klesá, profitovat z toho může Erste
10.09.2014 15:00
Od pondělí 22. září začne platit periodická aktualizace báze pražského...
Pražská burza propadá pod tíhou Erste; tu potápí profit warning Raiffeisen
23.09.2014 10:36
Pražská burza odepisuje 0,8 %, když následuje výběr zisků na západoevr...
Erste dnes pod palbou prodejců odepisuje  4 %. Kde hledat příčiny?
23.09.2014 13:21
Rakouská bankovní skupina Erste dnes prochází prudkým oslabováním. Akt...

Váš názor
  •  
    01.10.2014 22:37

    Nemůžu si pomoct, ale kurz výše než 15 EUR mi přijde nadsazený...
    qwer
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data