Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  01.10.2014 17:41:26

Akcie PayPal již brzy! EBay souhlasí s IPO PayPal

Ve včerejším článku jsme rozebrali aktivistické investování a zmínili jsme snahu Carl Icahna o spin-off PayPal od eBay (EBAY)O pár hodin později CEO John Donahoe zcela obrátil svou rétoriku a podlehl nátlaku aktivistického investora Carla Icahna. Jak bude vypadat eBay poté, co budou na trh uvedeny akcie PayPal?

Co to je PayPal?

PayPal je mezinárodní společností zajišťující online platby při ecommerce. Společnost byla založena v období internet boomu v roce 1998. V roce 2002 byla společnost prodána eBay za $1,5 miliardy. Mezi zakladateli, kteří na prodeji PayPal nejvíce vydělali byl také Elon Musk, který z těchto prostředků založil Tesla Motors (TSLA), SpaceX a SolarCity (SCTY).

Dnes PayPal působí na 203 trzích a má 152 milionů registrovaných uživatelů. Podporuje platby ve 26 světových měnách.

PayPal vydělává procenta z transakcí, které jsou prostřednictvím této služby provedeny. Pouze v druhém kvartálu 2014 PayPal provedl transakce v celkové hodnotě $55 miliard s meziročním růstem 29 %.  PayPal z těchto transakcí vygeneroval příjem $1,95 miliardy s meziročním růstem 20 %.

eBay a PayPal

IPO PayPal a akcie PayPal?

S postupným oddělováním PayPal od eBay započala už bývala CEO eBay Meg Whitman (současná CEO Hewlett-Packard HPQ), která z PayPal vytvořila samostatnou divizi v rámci struktury eBay. Už od prodeje Skype v roce 2008 se možnost IPO PayPal zdála reálnou. V roce 2013 Carl Icahn oznámil svou investici do akcií eBay (EBAY) a ihned začal hlasitě prosazovat odštěpení PayPal od ecommerce společnosti. Icahn je šestým největším investorem v eBay. Management v čele se CEO Johnem Donahoe byl oponentem a chtěl nechat eBay pohromadě.

V posledních měsících eBay podrobně studoval a vyhodnocoval prostředí trhu online a mobilních plateb. S nástupem nových konkurentů jako jsou především Apple Pay a AliPay od Alibaba (BABA) se trh stal více konkurenční. Postupně se začali hlásit k IPO PayPal i další investoři jako Elon Musk a aktivistický investor Dan Loeb, šéf hedgeového fondu Third Point, který nově před oznámením otevřel velkou pozici v eBay.

Chystané oddělení PayPal bude 5. největším spin-offem od roku 2005.

spinoff PayPal od eBay

Budoucnost eBay a PayPal

EBay potvrdil, že cílem je provést IPO PayPal do konce roku 2015. Na akcie PayPal si investoři musí ještě rok počkat.

EBay přijde o 45 % svých tržeb, které PayPal  v druhém kvartálu 2014 generoval. Nový eBay se tak opět bude soustředit pouze na ecommerce, kde mu v současnosti patří okolo 16 % amerického trhu. Musí však čelit posilující konkurence zejména od Amazon (AMZN) a také Alibaba (BABA).

Odtržení PayPal bude více bolet eBay. Společnost navýšila své tržby meziročně pouze o 9,4 % v 2Q2014, zatímco PayPal rostl o 20 %. Nově vzniklý eBay tak může být snadno předurčen k zániku, pokud nepřijde nějaký rázný krok a posílení tržeb.

Velké změny se chystají ve vedení společností. Současný CEO John Donahoe po dokončení oddělení odstoupí. Novým CEO eBay bude poté Denis Wenig, současný prezident eBay marketplaces. CEO PayPal bude Dan Schulman, bývalý šéf online a mobilních plateb v American Express (AXP). Právě angažování zkušeného a osvědčeného CEO bylo jedním z důvodů, že se věci daly do pohybu.

Akcie eBay (EBAY) včera vyskočily až o 8,8 % a zavřely o 7,5 % výše.

 


Zdroje: WSJ

Autorem je Jonáš Mlýnek

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688