Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECB zůstává připravena jednat, sází na stávající nástroje

ECB zůstává připravena jednat, sází na stávající nástroje

02.10.2014 14:04, aktualizováno: 2.10. 16:08
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Aktualizováno

Další snižování sazeb se nekoná. Úrokové sazby ECB klesly v září na 0,05 procenta, respektive depozitní sazba na -0,20 procenta. Základní sazba se nachází na technické nule a na nastavení se podle očekávání tentokrát nic nemění.

Na tiskové konferenci prezident Draghi oznámil termíny spuštění nákupů zajištěných dluhopisů a ABS. V prvním případě to bude říjen, v druhém obecněji čtvrtý kvartál. Programy mají trvat nejméně dva roky a budou mít podle ECB významný vliv na její bilanci. Mají také pomoci dostat inflaci blíž cíli. Poskytnout konkrétní čísla pro programy nákupů je podle Draghiho obtížné. Věří však ve významný dopad kombinace TLTRO a nákupů. Potvrdil, že cílem je dostat bilanci na úrovně ze začátku roku 2012.

Podmínky nákupů mají být podobné jako ty pro přijímání kolaterálu. Na rozdíl od nich se ale nákupy ABS budou týkat i zemí s ratingem pod BBB-, když banka chtěla zaručit, aby na program dosáhly všichni členové (tedy i Řecko a Kypr). V těchto případech ale budou uplatněna specifická pravidla a opatření snižující rizika.

Ačkoli se v úvodní řeči Draghi nechtěl pouštět do konkrétních čísel, na jednu z otázek odpověděl, že nakonec na programy nákupů může banka utratit méně než celý bilion euro. Znovu zaznělo, že nakupované ABS mají být jednoduché a transparentní, ECB nebude pořizovat strukturované instrumenty a chce být v nákupech opatrná.

Měnový výbor se shoduje jednomyslně na závazku jednat, pokud to bude třeba. Banka v případě potřeby použije nekonvenční nástroje.

V hodnocení aktuálního vývoje prezident ECB uvádí, že dynamika ekonomiky se zhoršila a oživení je slabé, křehké a nerovnoměrné. Inflační očekávání se posunula dolů a střednědobý inflační výhled se zhoršil. Rizika pro inflaci narostla a banka je bude o to pozorněji sledovat.

Co se týče hodnocení jednání, žádné zásadní překvapení tentokrát nepřišlo. O nových opatřeních banka nerozhodla a podmínky těch stávajících jsou víceméně takové, jak se spekulovalo. ECB bude kupovat takové instrumenty, které by byla ochotna přijmout i jako kolaterál v rámci repo operací. Zahrnutí Řecka a Kypru je spíše deklarací, že opatření jsou pro celý blok, prostor pro nafouknutí bilance příliš neovlivní. Aby se ECB nepouštěla do většího rizika, uplatní na řecké a kyperské instrumenty specifická pravidla. Ve výsledku se tedy ve významné míře nepouští na pole horších aktiv. V souladu s naším předpokladem se také bude banka snažit působit na trhu dlouhodoběji a tím ho podporovat.

Reakce eura byla pozitivní, když nepřišel další agresivní krok a navíc Mario Draghi uvedl, že nákupy nakonec nemusejí dosáhnout ani uváděného bilionu euro. Příliš velké zisky si však společná evropská měna nepřipsala. Politika ECB, jakkoli se dnes neposunula dál, je v kontrastu s očekávanými kroky Fedu podle nás pokračujícím negativním faktorem pro euro. Co může tempo poklesu kurzu zpomalit, je spíše výkon USA, ohledně něhož možná optimismus zašel už daleko. Spojené státy už podle nás nemají prostor pro zrychlování v dalších kvartálech a zhoršování situace v jiných částech světa se na nich aspoň částečně podepíše.


ecb


Čtěte více:

10 akcií, které nakoupit kvůli břidlicové revoluci v USA
02.10.2014 11:00
Těžba břidlicového plynu zásadním způsobem překreslila energetickou ma...
Alcoa – otvírák výsledkové sezóny otevřel novou továrnu v USA
02.10.2014 14:54
Alcoa otevírá novou produkční kapacitu ve městě Lafayette ve státu Ind...
Buffett vyrazil na nákupy! Hodlá dobýt trh prodejců vozidel
02.10.2014 15:08
Warren Buffett rozšířil operační záběr své Berkshire Hathaway a vstupu...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y