Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Pokračující výprodej na akciových a komoditních trzích

Rozbřesk - Pokračující výprodej na akciových a komoditních trzích

14.10.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Výprodej na akciových a především komoditních trzích zatím nepolevuje, byť dříve či později se dá očekávat pozitivní korekce, která bude reflektovat klíčové fundamentální faktory.

V případě stále ještě předražených akciových trhů to bude moment, kdy ceny akcií ve vztahu k očekávané ziskovosti firem poklesnou na úrovně, že se stanou opět dostatečně atraktivní. V případě hlavních amerických a evropských akciových indexů zůstávají klíčové poměry ceny k ziskům i po výrazném propadu cen (S&P500 o 7 % od maxim, DAX o 13 %) relativně vysoko - tedy nad hodnotou 15. To implikuje relativně nízký výnos, byť je třeba říci, že v relativním srovnání s výnosy bezpečných dluhopisů nejde o žádnou tragédii.

Co se týká světa komodit, tak ten je podstatně složitější, byť jeho hlavní představitel je zjevně trh s ropou. Zde je strana nabídky a poptávky dána dlouhodobějšími faktory. Nicméně z fundamentálního hlediska je klíčové, aby výnosy z ropy neklesly pod náklady, protože pokud by se tak stalo, tak někteří (méně efektivní) producenti budou nuceni odejít z trhu, což sníží nabídku a ceny půjdou nahoru. V tomto případě jsou bohužel první na ráně američtí producenti břidličné ropy, jejichž nákladově rovnovážný bod (break even) se může nacházet někde v rozmezí 75-80 USD za barel. Zde je třeba hledat fundamentální dno toho, kam až by v dnešní době mohly spadnout ceny ropy.

Z výše uvedených důvodů je třeba počítat s tím, že fundamentálně existuje prostor pro to, aby se současná korekce na globálních akciových a komoditních trzích ještě o nějaké to procento prohloubila. Pokud se tak stane, tak akcie i komodity (ropa) budou opět dostatečně atraktivní. V tom momentě pak bude stačit jakákoliv záminka k pozitivnímu obratu. Tou může být stejně tak dobře Fed či za pár dní se naplno rozjíždějící kvartální zisková sezóna. Je přitom pravděpodobné, že ex post se pozitivní korekce velmi dobře vysvětlí technickými faktory, kdy do grafů akciových indexů či s ropou někdo namaluje tlustou čáru, která bude reprezentovat “hranici podpory” od níž se trhy odrazily zpět vzhůru.

Forex

Česká koruna a polský zlotý včera ještě mírně rozšířily své páteční ztráty. Zlotému nesvědčí očekávání dalšího snižování sazeb a další data, která by mohla napovědět, jak razantní bude další měnové uvolnění, budou zveřejněna ve středu (inflace) a v pátek (průmyslová výroba). Naopak daří se i nadále maďarskému forintu, který se drží okolo nejsilnějších hodnot za poslední 4 měsíce. Co se týče ruského rublu, ten pokračuje ve strmém oslabování. Nesvědčí mu jednak padající ceny komodit a také sankce, které omezily možnost půjčování na mezinárodních trzích a zvýšily poptávku po dolarech a eurech na splácení zahraničních půjček. Ruské centrální bance se padající rubl pochopitelně nelíbí (připomeňme, že inflace zůstává kolem 7,5 %, vysoko nad inflačním cílem) a podle slov guvernérky Nabiulliny na intervence použila v říjnu 6 mld. USD. Vzhledem k vysoké výši ruských devizových rezerv lze očekávat, že v případě pokračujícího propadu rublu banka intenzitu intervencí ještě zvýší. Například letos v březnu nakoupila CBR rubl za 22 mld. USD.

Dolar v pondělí oslabil poté, co řada členů Fedu (Evans a Fischer) o víkendu byla opatrnější se sázkami na první růst úrokových sazeb. Eurodolar se vyšplhal nad 1,27 EUR/USD a nepomohl mu ani další výprodej na akciových trzích ani rostoucí napětí okolo francouzského rozpočtu. Ministři financí Rakouska a Nizozemí dali v pondělí jasně najevo, že Francie musí splnit své rozpočtové závazky, a Weidmann (německý zástupce ECB) vyzval v případě nesplnění fiskálních kritérií ke spuštění sankčního mechanismu vůči Francii.

Poté, co dolar vzdal útok na 1,250 EUR/USD, si ale nehledě na nové negativní zprávy z eurozóny vybírá zaslouženou technickou pauzu. Proto pro nejbližší seance nevylučujeme ještě další lehké ztráty dolaru. Střednědobě ale věříme v další zisky americké měny, kterou budou podporovat sázky na blížící se růst úrokových sazeb v USA.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.

 


Čtěte více:

„Too big to fail“ v koncích. Banky přijaly změny pravidel pro deriváty
13.10.2014 9:54
Na derivátový trh, který dle odhadů dosahuje velikosti 700 bilionů do...
S&P 500 v bodě zvratu?
13.10.2014 15:00
Akciové tituly nejen v USA se v posledních dnech dostaly pod silný pro...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y