Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko s Čínou proti USA

Rusko s Čínou proti USA

31.10.2014 16:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Před 70 lety probíhala velká válka o nadvládu nad světem. Vítězně z ní vyšly Spojené státy, Rusko a Čína. Po konci války pokračoval boj o světovou dominanci s menší intenzitou (studená válka). Účastnily se ho tyto tři země a vítězem se staly Spojené státy s Čínou. A i když původně šlo o protivníky, v 70. letech se z nich fakticky stali spojenci. Američané tak implicitně předpokládají, že jejich země, protože už dvakrát vyhrála, vyhraje i další boj. Pokud k nějakému dojde.

Během 90. let byl tento názor spojen s přesvědčením, že Spojené státy mají navrch ideologicky – díky jejich demokracii, kapitalismu a lidským právům. Tato kombinace měla být atraktivní pro jiné země, které by se snažily o její implementaci a nakonec by nebylo důvodu pro další boj o moc. Stále to tak může skončit, ale zatím se tak nestalo. Asi 40 % světa rezolutně odmítá přijmout systém podobný tomu americkému, demokracie po vstupu do nového tisíciletí podle Freedom House dokonce mírně upadá.

Lidé začínají přemýšlet o tom, že rozšíření demokracie a lidských práv mezi lety 1945–2000 bylo spíše důsledkem toho, jakou moc ve světě měly Spojené státy. Američané jsou ale stále přesvědčeni, že síla jejich země zajistí výhru nad případnými soupeři. Zvažme ale možnost, že se spojí Čína s Ruskem. Obě země jsou, co se týče příjmů na hlavu, chudší než USA, což odráží menší efektivitu jejich ekonomického a politického systému. Zároveň jsou ale dlouhodobě schopné udržet si kontrolu nad velmi rozsáhlým územím a populací.

Obě země nyní navíc stojí v jasné opozici, co se týče amerického vlivu ve světě. V případě Ruska je to ještě mnohem více patrné než u Číny. Rusko a Čína vyřešily spory, které mezi nimi byly po druhé světové válce a nyní jsou to de facto spojenci. Bylo by tedy dobré porovnat vzniklé protistrany. Následující tabulka ukazuje v řádcích za sebou velikost populace, HDP, nominální HDP, podíl na globálním výstupu výrobního sektoru, počet aktivních vojáků, jaderných hlavic, ropných rezerv, rezerv uhlí a rezerv plynu (v posledním sloupci najdeme poměr Rusko-Čína k USA):

2

Zdroj: Wikipedia

Mimo nominální produkt jsou na tom USA ve všech případech hůře. Některá čísla je ale těžké porovnávat – Spojené státy mají lepší technologie a jsou schopny vytěžit více rezerv, jaderné hlavice se musí rozdělit na strategické a taktické, vývoj HDP bude ještě více nahrávat Číně, atd.

Podle některých názorů navíc Rusko a Čína nejsou žádnými spojenci. To samé ale platilo o USA a Číně v poslední fázi studené války. Predikce hovořící o tom, že Rusko a Čína se dostanou do konfliktu ohledně ruských území na Dálném východě, se ukázaly jako nesmyslné a obě země úzce spolupracují. Spojené státy mohou na druhé straně spoléhat na řadu spojenců, včetně Francie, Velké Británie či Německa. Dokonce se domnívám, že budování takových spojeneckých vztahů je tím nejlepším způsobem, jak čelit spojenectví Ruska a Číny.

Každopádně by z uvedeného mělo být jasné, že Spojené státy dnes nečelí spojencům, jejichž zdroje by byly mnohem menší. Nejsou tedy v situaci jako na konci druhé světové války či války studené. Henry Kissinger si toho byl vědom. Proto říkal, že Spojené státy musí mít vždy blíže k Rusku nebo k Číně v porovnání s tím, jak jsou si blízké Rusko a Čína navzájem. V posledních letech to ale nebylo možné. Nová studená válka nás snad nečeká. I tak ale musíme být ohledně našich zdrojů upřímní sami k sobě.

Zdroj: Bloomberg, blog ekonoma Noaha Smithe


Čtěte více:

Americké hospodářství ve 3Q rostlo o 3,5 %, na trzích i přesto bezbřehé nadšení nepanuje
30.10.2014 14:03
Americké hospodářství podle prvního odhadu rostlo ve 3Q anualizovaným ...
Rozbřesk - Americká ekonomika zrychluje a tím naděje na slabý dolar vadnou
31.10.2014 9:15
Amerika už opět utíká vyspělému světu. Alespoň touto řečí vcelku jasně...

Váš názor
  • jesse
    04.11.2014 13:21

    "Zamysli se. Buď rád, že tato převaha je na straně USA, jinak bys zjistil velmi rychla jak vypadá armagedon." Zamysli se. Bud rad, ze se probiha boj o rovnovahu sil, jinak bys zjistil velmi rychle jak vypada armagedon. Monopol je spatny v jakekoliv prichuti a barve pro ty, co jej sami neprovozuji. Pokud by NATO zabralo Sevastopol, vybudovalo zakladny ve vychodni ukrajine, bylo by na radu Belorusko a pote jaderna valka s ruskem. Nase media by nam to podala stylem, ze tu mame americky radar a tak se nam nic nestane. Jenze ty vyspele technologie ma USA na svou obranu a evrope haze spis kost aby se nereklo, odskaceme to my a nas pouzijou jako maso do mlynku......ano, vybojujeme lepsi svet, kde ma USA o rivala mene, jen z toho moc mit nebudem a ja radejí delam sam na sebe.
    Mezernik
    • Re: jesse
      04.11.2014 14:21

      Já vím, že těmto věcem rozumíš s Vyvadilem a Hájkem mnohem lépe, než samotní generálové NATO. Skláním se před tvou vojenskou odborností a vyspělým strategickým myšlením :-))))
      Jesse
    • Pryč s monopolem moci
      04.11.2014 13:41

      Taky si myslím, že není dobré, když ve státě má monopol na ozbrojenou moc jediná vláda. Mnohem prospěšnější je, když o větší ozbrojenou moc soupeří několik klanů, třeba jako v somálsku a libyi.
      ..
    •  
      04.11.2014 13:29

      ... to je sice pěkné, ale Rusko prostě nemá tak velkou a výkonnou ekonomiku jak ami. A to je rozhodujíci. Tento svět bude opět bipolární, ale jednim z pólů bude Čína. Rusko to nebude.
      ☺lolek☺
      •  
        04.11.2014 13:43

        Rusko ten Cinsky pol upevnuje poctem jadernych hlavic, aby to byla ferovka proti USA. Stejne jako USA potrebuje hodne voly v EU, kteri to za nej odskacou, tak Cina potrebuje Rusko a Indii.
        Mezernik
        • ty seš stejně natvrdlý jako šaňo:-)
          04.11.2014 14:28

          tvé argumenty typu "USA potrebuje hodne voly v EU"... jsou fakt ukázkou tvé docházky na školení k vypatlanému Vyvadilovi:-)) Tebe netrkne, že USA jsou ve vztahu k evropským zemím něco jako rodina? Geneticky jsou stejní jako angličané a další národy v EU. Podle tvé logiky bych o tobě klidně řekl, že tvoji rodiče s bráchem a ségrou doma potřebují vola jako seš ty. Je to nachlup stejné tvrzení :-)
          Jesse
          •  
            04.11.2014 14:37

            A ty snad hodne voly na burze nepotrebujes? Aby jeden ziskal, musi druhy ztratit.
            Mezernik
          • Re: ty seš stejně natvrdlý jako šaňo:-)
            04.11.2014 14:36

            :-).
            ..
        •  
          04.11.2014 13:51

          ... že Rusko pilně spěchá do vazalského chomoutu Číny, to je zjevne a má to svou geologiku. Ale se vztahem EU A USA je to složitější a hlavně zcela odlišné. Především, v těchto zemich jsou demokratické režimy, to je rozhodujíci rzdíl s rozhodjicími konsekvencemi.
          ☺lolek☺
        • Mezerník
          04.11.2014 13:48

          Vrazi se vyzbrojují, aby měli stejné zbraně jako policisté..o)
          Velkamedvědice
          • A kdo byl ten uplne prvni policista?
            04.11.2014 13:52

            .
            Mezernik
            • Re: A kdo byl ten uplne prvni policista?
              04.11.2014 14:09

              Sherlock Holmes, teprve pak se objevil major Zeman...o)
              Velkamedvědice
        • Mezerník
          04.11.2014 13:47

          JJ. Vrazi se vyzbrojují, aby měli stejné zbraně jako policicisté...o)
          Velkamedvědice
  • 85%
    04.11.2014 12:27

    rozlohy a obyvatelstva původně ruského satelitu vstoupí podle DŽORDŽA do NATO... Kdy? Až budou chtít? :-))) Ale co čekat od popírače neplacení dph neplátci dph, že...
    Kalka.
    •  
      04.11.2014 13:23

      ... položíš otázku, odpoviš si na ni, a pak s touto svou odpovědí polemizuješ. To nedává smysl.
      ☺lolek☺
    • Re: 85%
      04.11.2014 12:39

      Neměj obavy bábo, ty se toho nedožiješ.
      ..
      • ReRe: Džordžo
        04.11.2014 12:45

        Kolik let mi dáváš?
        Kalka.
        •  
          04.11.2014 13:25

          Do pěti let tě definitivně dostane stařecká demence. Budeš slintající troska připojená na hadičky. Na roky strávené neplodnou diskuzí o DPH si ani nevzpomeneš, zato budeš mít v živé paměti, jak jsi upřímně plakala na pohřbu soudruha Antonína Zápotockého.
          ..
  • osazenstvo
    04.11.2014 1:59

    moralne by prisla vhod vyhra Ruska a Ciny, realisticky mam obavy. USA ma jiz desitky let satelity schopne prenaset realtime videa ve velkem rozliseni skrz laserovou komunikaci, stejne jako rusko maji Rods from Gods, neviditelne vysadkove lode, helikoptery, X47 na vodik, X37B schopny rusit nebo jinak sabotovat nepratelske satelity a doplnovat palivo a sestavovat ty americke. Rusko a Cina jsou v nevyhode, v pripade jaderneho konfliktu to odnesou nejvice, USA maji spousty zpusobu pro kazdou fazi letu balisticke rakety, jak ji znicit - AEGIS na lodich + laser, Airborne laser, chemicke lasery na orbite maji taky uz nejaky ten rok........proste bohatsi pes mr......Jedina cesta je vyhrat mirove ekonomickou valku ale USA se nevzdaji bez boje.
    Mezernik
    • Re: osazenstvo
      04.11.2014 8:25

      Teď jsi o sobě podal důkaz absolutní nechápavosti. Píšeš o vyspělosti USA a jejich převaze. Kdyby s tím samým disponovali rusáci a číňané, jak by svět vypadal? Zamysli se. Buď rád, že tato převaha je na straně USA, jinak bys zjistil velmi rychla jak vypadá armagedon.
      Jesse
      •  
        04.11.2014 8:32

        jedinou valku,ktere fasinkton vyhral bylo nad japonskem,vsude jinde prohrali ty troubo
        velkaamdvedice
        •  
          04.11.2014 13:21

          ... pokud se snažíš sdělit, že Rusko jsou lepší válečníci a úspěšnější dobyvatelé a kořistnici, prosim, nebudu se o to přít.
          ☺lolek☺
        •  
          04.11.2014 9:05

          Zapomínáš na vítězství ve studené válce nad SSSRa jeho satelity. I ted na Ukrajině se mi to jeví, že 85% rozlohy a obyvatelstva půvoně ruského satelitu vstoupí do NATO, to nevypadá pro USA jako potupná porážka. Ale klidně si dál duševně masturbuj o tom, jak USA nikdy žádnou válku nevyhrály, na realitě to nic nezmění.
          ..
          •  
            04.11.2014 9:14

            mas pravdu a jeste doplnim...vyhra nad jugoslavii!!!
            velkaamdvedice
            •  
              04.11.2014 11:50

              Nech žije slobodné Kosovo, priateľko Spojených štátov! Multikultúru Európe treba, to vedia Spojené štáty veľmi dobre, s tým ani antimultikultúrny Jasejko nenarobí nič. Veru hej, dobre ja hovorím.
              Šaňo
              •  
                04.11.2014 12:11

                Já myslím, že bylo velmi prozíravé oddělit musulmanskou pakáž od srbska. Bez nich můžeme s klidem za pár let přivítat své srbské bratry v EU.
                ..
                •  
                  04.11.2014 12:49

                  Jáj, cha, cha, cha, do Bieleho domu americká administratíva zvykne pozývať najvyšších predstaviteľkov Kosova, nie prerusáckych Srbov, vašich slovanských bratov, veru hej.
                  Šaňo
Aktuální komentáře
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)