Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  01.11.2014 10:14:29

Milion obchodů z obýváku aneb Muž, který hýbe japonským trhem

 

Šest minut po zahájení letošní druhé únorové obchodní seance na tokijské burze akcie japonského telekomunikačního gigantu SoftBank stále čekaly na první obchod. Na straně nabídky jejich cena klesla o více než pět procent, ani to ale zájemce o nákup nepřilákalo. Pak to přišlo, jako blesk z čistého nebe. Během jediné transakce majitele změnilo 300 tisíc akcií za celkem dvě miliardy jenů.

K odvážnému kupci se rychle přidali další a akcie SoftBank obchodování zakončily nad nulou. Tvůrcem momenta přitom nebyl žádný obchodník v dresu velké investiční banky. Dvě miliardy jenů na trh z klidu svého obývacího pokoje poslal 35letý muž, který se ještě nedávno živil jako profesionální hráč počítačových her.

Tajemný obchodník s přezdívkou CIS (v klasické japonštině v překladu smrt – pozn. red.) přiznává, že sázka na akcie SoftBank byla poměrně nebezpečná, protože jejich cena se během devíti předchozích dnů svezla zhruba o pětinu. Přesto riziko podstoupil a vyplatilo se. Za hodinu a půl se celého balíku zbavil a odnesl si zisk 140,6 milionu jenů. Úspěšný začátek roku, i když ne dost na to, aby se v dalších měsících nemusel snažit. Za celý loňský rok CIS na obchodování s cennými papíry vydělal úctyhodných 6 miliard jenů.

O tajemném rytíři japonského akciového trhu se toho ani v zemi vycházejícího slunce mnoho neví. CIS nechce svoji rodinu, sebe ani své bohatství vystavovat přílišné pozornosti, a tak žije na první pohled nenápadný život řadového Japonce. Popravdě řečeno, není se čemu divit - za deset let působení na japonském akciovém trhu se mu podařilo vydělat více než 16 miliard jenů, tedy téměř 150 milionů dolarů.

Z dokumentů, které CIS zveřejnil prostřednictvím brokerské společnosti SBI Holdings, mimo jiné vyplývá, že jen v roce 2013 zobchodoval japonská aktiva za celkem 1,7 bilionu jenů. To je přibližně půl procenta z celkové hodnoty aktiv zobchodovaných za stejnou dobu na celé tokijské burze. Svůj jednodenní rekord CIS odhaduje na zhruba 70 miliard jenů. "Během hraní počítačových her jsem se naučil přemýšlet hodně rychle a nenechat se vyvést z míry," řekl pod podmínkou zachování své anonymity redaktorovi z agentury Bloomberg.

Milionový omyl

První velký úlovek přitom záhadnému obchodníkovi do klína spadl víceméně náhodou. Psal se 8. prosinec 2005, když jeden ze zaměstnanců japonské investiční společnosti Mizuho Securities udělal obrovskou chybu. Místo toho, aby k prodeji nabídl jednu akcii společnosti J-Com za 610 tisíc jenů, umístil na trh nabídku na 610 tisíc akcií při ceně jeden jen za kus. Počet nabízených akcií samozřejmě výrazně převyšoval množství dostupných cenných papírů J-Com, ani to ale malé skupince šťastných obchodníků nezabránilo, aby do svých košíků naskládali alespoň něco. CIS uvádí, že se mu tehdy podařilo získat 3 300 akcií, díky čemuž si během pár vteřin vydělal 600 milionů jenů. Další obchodník známý jako BNF si tehdy údajně přišel dokonce na 2 miliardy jenů.

Úspěch pro bývalého vyznavače hazardu a počítačových her nebyl ničím neznámým. Na střední škole CIS propadl kouzlu pačinka, mechanické hazardní hry připomínající jistý druh pinballu nebo tivoli, kvůli kterému dokonce chodil za školu. V patnácti letech si prý hraním pačinka měsíčně vydělával kolem 400 tisíc jenů. Později CIS vystudoval vysokou školu, podle svých slov ovšem "s odřenýma ušima". Místo na přednáškách trávil většinu času ve virtuálním světě on-line hry Ultima Online.

Umění přiznat porážku

"I ve světě počítačových her jsem byl poměrně sebevědomý. Naštěstí jsem ale zavčas poznal, kdy je dobré složit zbraně. Čím větší byla konkurence, tím těžší bylo vyhrávat," prozradil dále CIS během rozhovoru pro Bloomberg. "Když sami odejdete, nikdy o nic nepřijdete."

Přesně tímto pravidlem se podle svých slov řídí i nyní. CIS tvrdí, že se při obchodování ve čtyřech z deseti případů mýlí. Rozhodující proto podle něj je, aby si člověk dokázal přiznat porážku a ze ztrátových pozic odešel rychleji, než mu zbudou jen oči pro pláč.

A jaké je tajemství jeho úspěchu? "Na to, aby si člověk obchodováním na akciových trzích dokázal velmi slušně vydělat, není potřeba sledovat záplavu fundamentálních ani technických analýz," říká. Podstatné podle něj nejsou ani finanční zprávy či obsazení vysokých manažerských postů. "Řídím se jediným pravidlem - nakupuji akcie, o které je zájem, a prodávám ty, které ztrácejí." Ke sledování vývoje zájmu o akcie přitom podle něj stačí jen pár monitorů zobrazujících hloubku trhu.

 

Šnobr (J&T): ČEZ žádné velké akvizice neudělá, akcie může jít přes 700 Kč. Výměna managementu by byla žádoucí

Šnobr (J&T): ČEZ žádné velké akvizice neudělá, akcie může jít přes 700 . Výměna managementu by byla žádoucí

Energetická společnost ČEZ je bezesporu nejzajímavější firmou obchodovanou na pražské burze. Podle experta na energetiku Michala Šnobra z J&T Banky má stále akcionářům co nabídnout, a to nejen ve formě vyšší dividendy. Co si Šnobr myslí o dostavbě jaderných elektráren v ČR, kam se podle něj vydá cena elektřiny a akcií ČEZ, jaká bude dividenda a jak silná je pozice šéfa firmy Daniela Beneše? O tom všem mluvil Šnobr v rozhovoru s editorem Investičního webu Janem Sochorem.

 

5 dividendových aristokratů, kterým prudce porostou zisky

5 dividendových aristokratů, kterým prudce porostou zisky

Dividendoví aristokraté, tedy firmy, které konstantně vyplácejí a zvyšují dividendy, jsou jistotou a dobrou volbou v době tržních turbulencí, a nejen v ní. Dlouhodobě totiž překonávají trh. Když se k tomu přidá ještě silný růst zisků, máte jako investoři vystaráno.

 

 



Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688