Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
A jsme tam, kde jsme byli

A jsme tam, kde jsme byli

05.11.2014 17:45

Valuacím jsem se zde naposledy věnoval v půli října (Jak moc ještě trhy klesnou). Ed Yardeni na svém blogu přináší jejich aktualizaci a myslím, že nebude na škodu, podívat se na to, kam se trhy na počátku měsíce padajícího listí posunuly. Zeleně vyznačená křivka ukazuje valuaci těch nejmenších obchodovaných společností. Ty se letos chovaly ve srovnání s většími kolegyněmi rozdílně – jejich PE začalo korigovat v době, kdy PE velkých firem stále vesele rostlo. Pokud bychom na základě tohoto vývoje uvěřili, že malé společnosti mohou sloužit jako předstihový indikátor, potěší nás, že v posledních týdnech se valuace tohoto segmentu trhu otočila prudce nahoru.

1

Za povšimnutí ale stojí, že zatímco valuace menších společností jsou stále hluboko pod maximy v přelomu let 2013/2014, velké společnosti odražené v indexu S&P 500 se svou valuací v posledních týdnech posunuly na nová maxima. Jejich PE se blíží 16 a my už zde víme, že v minulosti fungovala úroveň kolem 15 jako poměrně silná rezistence. Jinak řečeno, jsme opět v teritoriu, které je vyhrazené jen pro velký optimismus. Ale na druhou stranu bych byl stále dalek hovorech o bublinách. I kdyby PE dosáhlo 16 a pak se propadlo na 15, představovalo by to samo o sobě asi 7 % pokles cen na trhu. Podle některých definicí to není ani korekce.

Pokud mohu soudit, tak většina komentářů týkajících se našponovaných valuací spojuje popsaný vývoj s vysokou nabídkou globální likvidity. Může být, že podzimní korekce a následná antikorekce této korekce odráží „překvapivé“ ukončení QE ze strany Fedu a následné zjištění, že BoJ a ECB budou pravděpodobně americký „výpadek“ v nabídce globální likvidity eliminovat. Podle mne ale není likvidita tím hlavním faktorem. Je dobrým palivem, ale přikládat musí aktivně investoři. A ti tak činí ve vidině toho, že bezrizikové sazby budou dlouhodobě nízko, rizikové prémie se snad také budou držet při zemi (volatilita bude nízko) a růst zisků nebude sice raketový, ale nějaký bude. Je to „nověnormálová“ kombinace, která může akciím ještě dlouho docela dobře prospívat. Dlouhodobě ale také nesmíme zapomínat na to, že dostaneme přesně to, co si nyní kupujeme – kupujeme akcie, jejichž ceny jsou podporovány nízkou požadovanou návratností.

Mnohem méně než PE se pro posouzení valuací používá násobek PS, tedy poměr cen akcií a tržeb. Důvod je velmi dobrý: Hodnota a snad i cena akcie je dána tokem hotovosti, který bude pro své majitele generovat. Už používání zisků je někdy hodně hrubou aproximací tohoto CF, o tržbách nemluvě. PE může být například stále stejné a PS se může měnit jen proto, že se mění marže. Spíše jako zajímavost bych tak vnímal druhý graf, který vedle PE ukazuje právě PS:

2

Povrchní pohled na grafy by říkal, že podle PS jsou valuace ještě našponovanější než podle PE. Pokud se ale zvýšily marže, je jednotka tržeb „hodnotnější“ – vydělá více zisků, a tudíž roste podíl cen a tržeb. A přesně k tomu dochází – marže obchodovaných firem znatelně rostou (čímž jsme se opět dostali k tématu „roboti vs globalizace“ – viz Poslední přetahovaná vzplála).

Relevance PS vlastně poněkud roste v případě, pokud se začneme zamýšlet nad udržitelností marží – pokud bychom věřili, že se marže (a podíl zisků na HDP) se přece jen začnou vracet k dlouhodobému průměru, je PS dobrým varovným indikátorem. Ukazuje totiž na bublinu „ziskovou“, která by byla základem bubliny cenové. Pokud ale přece jen k něčemu takovému dojde, nebude to podle mne otázkou několika následujících několika let. A i kdyby, dělo by se tak pravděpodobně na pozadí překvapivě vysokého růstu a mzdových tlaků. Pokles marží by pak mohl být z hlediska absolutní výše zisků vyvážen růstem tržeb. Suma sumárum: U velkých firem jsme tam, kde jsme byli. Na plošné nákupy to už není, na vybírání akcií stále ano.




Čtěte více:

Jak efektivně (a jinak) shortovat zlato?
05.11.2014 14:00
Zlato v posledních týdnech zažívá skutečně děsivý propad, když za posl...
Time Warner výsledky potěšil, premarket + 2,7 %.
05.11.2014 14:04
Americký mediální gigant Time Warner dnes před otevřením trhu v NYC zv...
Americké firmy zrychlují tvorbu nových pracovních míst
05.11.2014 14:34
Zpráva ADP ukazuje, že tvorba pracovních míst v soukromém sektoru amer...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách