Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
HDP z eurozóny, americké maloobchodní tržby, výsledky ČEZ a O2... týdenní výhled

HDP z eurozóny, americké maloobchodní tržby, výsledky ČEZ a O2... týdenní výhled

10.11.2014 12:50
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

V tomto týdnu by se pozornost trhů měla zaměřit na statistiky HDP z eurozóny. Druhý kvartál byl v eurozóně celkově ve znamení stagnace a ten třetí nebude o mnoho lepší Předpokládá se nepatrný, 0,1procentní růst. Stejný konsensus je také na německý HDP, který v předchozím čtvrtletí poklesl. Dosavadní měsíční statistiky z hlavních členských zemí naznačují, že se ekonomika na více než jen těsné odlepení od stagnace nezmohla. Euru taková zpráva těžko pomůže; byla by plně v souladu s předpokladem, že ECB bude pokračovat v měnovém stimulu a nůžky mezi její politikou a postupem Fedu se dál budou rozevírat.

V zámoří budou hlavním bodem programu maloobchodní tržby. Po překvapivém poklesu v předchozím měsíci, který spustil dost prudkou tržní reakci, by se měl vrátit růst. Zvýšení tržeb by mělo přijít i přes klesající ceny benzínu, které je brzdí.

Data z Číny by měla ovlivňovat dění na trzích spíše málo Měsíční údaje o maloobchodu a průmyslu se většinou odchylují od odhadů minimálně; za říjen se čeká v obou případech zopakování zářijového výkonu.

V USA je výsledková sezóna za 3Q14 víceméně u konce, evropská se tam taky pomalu blíží. Níže tedy přikládáme pravidelný update. Průměrný meziroční nárůst EPS v rámci indexu S&P 500 (váženo počtem akcií) dosahuje v tuto chvíli +9,1 % (+8,3 % ex-finance), což je necelé 4 ppt nad tržním konsenzem z úvodu výsledkové sezóny. Výsledková sezóna tak v souhrnu dopadla lehce nad očekávání. Medián překvapení na úrovni zisku se pohybuje mírně nad hladinou 2 %. I podíl pozitivních/negativních překvapení lišících se od tržního konsenzu o alespoň jednu standardní odchylku je mírně nad, resp. u těch negativních pod historickým průměrem. Za povšimnutí stojí, že pokud bychom vážili index S&P 500 tržní kapitalizací, dosáhl by meziroční nárůst zisku až přes 13 %, tj. velké korporace rostou v nynějším prostředí o něco rychleji než jejich menší konkurence.

O něco slabší statistiky skýtá vývoj tržeb. I ty jsou ovšem v souladu s tržním očekáváním. Tržby rostly na meziroční bázi o +3,9 % (+3,8 % ex-finance), což je na úrovni tržního konsenzu z úvodu výsledkové sezóny. Medián překvapení se pohybuje kolem 0. Růst tržeb se opírá o sektory zdravotnictví a IT (během 3Q14 jsme měli na oba doporučení Overweight). Meziroční nárůst zisku táhly sektory základních materiálů, zdravotnictví, překvapivě taky financí (jemuž pomohlo silné září na dluhopisových a měnových trzích) a průmyslu. De facto to samé pořadí pak platí i pro podíl/velikost pozitivních překvapení na úrovni EPS. Ziskové marže se ustálily na úrovni historických maxim, tj. na 9,3 %.

Tržní konsenzus pro příští rok přesto počítá s jejich dalším pozvolným nárůstem směrem k 10 %, který by měl být tažen zvyšující se produktivitou výrobních vstupů.

Korporátním konferenčním hovorům dominovala témata: rozdílných růstových trajektorií v USA a Evropě, negativních vlivů sílícího dolaru, lepšící se produktivity a předpokládaného pokračujícího růstu kapitálových výdajů i ve 4Q14. I přes obecně pozitivní vyznění výsledkové sezóny došlo opět na negativní revize očekávání pro 4Q14 a FY15, jež jsou koncentrovány především v energetickém sektoru. Zatímco očekávaný růst EPS ve FY15 v energetickém sektoru byl revidován až o -3 ppt, u indexu S&P 500 ex-energetika je to jenom -1 ppt. Vzhledem k váze energetického sektoru v rámci indexu S&P 500 se již tento vývoj (v kombinaci se sílícím dolarem a hospodářským útlumem v Evropě, potažmo Číně) stihl markantně podepsat i na celkovém tržním výhledu pro 4Q14 a FY15, kdy se nyní na trhu počítá s 4,5, resp. 8,1procentním yoy nárůstem zisku, zatímco ještě v úvodu výsledkové sezóny za 3Q14 směřovala tržní očekávání k +9 %.

Výsledky na pražské burze

Výsledková sezóna za 3Q14 na domácím trhu pokračuje především nabitou středou (12. listopadu), kdy své výsledky zveřejní těžké váhy ČEZ a O2 ČR, které doplní pivovary Lobkowicz. Ve čtvrtek (13. listopadu) se pak se svými čísly připojí NWR a Philip Morris ČR.

Provozní zisky ČEZu by dle našich odhadů měly v meziročním srovnání stagnovat lehce nad 15 mld. na úrovni EBITDA a polepšit si zhruba o třetinu na úrovni čistého zisku na 4,2 mld. , především díky nízké srovnávací základně Co do možných (dalších) odpisů aktiv počítáme s -2 mld. (stejně jako ve 2Q14), když společnost v loňském 3Q13 odepsala bulharská a rumunská aktiva v celkové výši 4,8 mld. , což poznamenalo onu srovnávací základnu, resp. loňskou výši čistého zisku. Čistý zisk upravený o jednorázové položky podle nás dosáhne 5,8 mld. a v tomto pohledu jsme stejně jako u EBITDA mírně oprimističtější než tržní konsensus.

Ve středu 12. listopadu zveřejní své výsledky za 3Q14 také společnost O2 CR. Konsensus je nastaven na meziroční pokles zisku o 5,6 % na 1,275 mld. , když pokles především u hlasových služeb budou kompenzovat další nákladové úspory. Pro vývoj akcií však mohou být důležitější případné komentáře k záměrům hlavního akcionáře směrem k minoritním akcionářům (možné vytěsnění, nastavené dividendové politiky, zadlužení společnosti apod.). V posledních týdnech výrazně vzrostlo riziko, že se minoritní akcionáři budou na ziscích O2 CR v nejbližších letech podílet výrazně nižší mírou, pokud vůbec.

Maďarská vláda se dohodla s lokálními bankami na konverzi FX úvěrů za tržní kurz. Pro konverzi FX úvěrů tak bude rozhodující oficiální kurz maďarské centrální banky ze 7. listopadu. Zpráva je pozitivní pro banky působící v Maďarsku, včetně v Praze obchodované Erste Bank, jelikož na trhu panovaly obavy, že kurz by mohl být stanoven pod tržní úrovní, čímž by část ztrát z konverze nesly bankovní domy. V případě Erste Bank jsme tyto ztráty odhadovali až na několik set milionů eur. Ztráty z konverze (v případě oslabení forintu vůči rozhodnému kurzu) by dále mělo eliminovat opatření maďarské centrální banky, která bankám na konverzi uvolnila až 9 mld. EUR ze svých FX rezerv. Potvrzujeme tedy naše doporučení pro akcie Erste Bank na stupni „akumulovat“ s cílovou cenou 22,5 EUR.

Celý výhled si klienti Patria Plus a Investor Plus mohou stáhnout v sekci Akcie – Výzkum - Analýzy.


Čtěte více:

Co nás čeká v příštím týdnu? - kalendář očekávaných událostí
07.11.2014 14:16
V rámci zpravodajského servisu přinášíme uživatelům www.patria.cz prav...
Česká inflace zůstává na 0,7 %
10.11.2014 9:21
Spotřebitelské ceny se v říjnu oproti září zvýšily o 0,2 %, a to přede...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.