Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Němci hromadí bohatství v zahraničí a zvětšují tím problémy Evropy

Němci hromadí bohatství v zahraničí a zvětšují tím problémy Evropy

10.11.2014 17:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Otmar Issing v článku pro Financial Times tvrdí, že neexistují žádné pádné důvody pro to, aby země jako Německo sledovala politiku fiskální expanze. Německo se totiž těší téměř plné zaměstnanosti a vyrovnanému rozpočtu, co se týče dluhů je ale „vysoko nad cílem“. Issing se tak ptá: „Která učebnice ekonomie tvrdí, že taková země by měla rozpočtovými deficity stimulovat svou ekonomiku?“

Zmíněné argumenty mohou znít přesvědčivě, ale chybí tu jedna klíčová proměnná: Německé národní úspory převyšují investice o více než 6 % HDP. Vzniklý deficit běžného účtu odráží touhu Němců akumulovat bohatství, a to zejména s výhledem na jejich zajištěný důchod. Problém spočívá v tom, že německá ekonomika nevytváří dost aktiv na to, aby tuto touhu uspokojila. Pokud by šlo o uzavřenou ekonomiku, převis úspor nad investicemi by vedl k prudkému poklesu sazeb. Ty by se nalézaly na úrovních, které jsou ještě níže než ty současné. K tomu by se přidala dlouhodobá deflace.

Naštěstí pro Německo není jeho ekonomika uzavřená a jiné země jsou ochotny prodat mu svá aktiva. Hodnota držených zahraničních aktiv tak dosahuje asi 100 % HDP a poptávka po nich se jeví jako neomezená. To ale neplatí o schopnosti jiných zemí zadlužovat se. Vnější dluh některých zemí na periferii eurozóny se už dostal nad 100 % jejich HDP a nachází se na neudržitelných úrovních. Jejich vlády tak musí prudce snížit své výdaje. Němečtí střadatelé by se mohli zaměřit na jinou část světa. Mají ale v paměti, co se stalo během asijské krize a finanční krize v USA. Němci jsou jedni z největších střadatelů na světě, musí tak investovat v zahraničí a není překvapivé, že na ně dolehne každá finanční krize.

Evropa se tedy nachází v těžko řešitelné situaci. Na jedné straně tu je Německo a pár dalších zemí, které chtějí spořit velkou část svých příjmů a akumulovat aktiva v zahraničí. Na druhé straně tu jsou země na periferii, které nemohou a nechtějí zvyšovat svůj dluh. Evropa jako celek má pak nadměrné úspory a tím sílí deflační tlaky. Německo doposud unikalo recesi, protože eliminovalo slabší poptávku z periferie vývozy na rozvíjející se trhy. Zpomalení Číny, Ruska a zemí Zálivu ale ukazuje na to, jak zranitelná německá ekonomika je. Pokud nějaká země závisí na exportech tak jako Německo, jde o známku její slabosti, ne síly.

Jak může Evropa uniknout deflaci? Existují dvě možnosti. Němečtí střadatelé se mohou přesunout od dluhopisů k akciím a jiným aktivům mimo Evropu. To by snížilo tlak na zadlužování periferie a také by to pomohlo její stimulaci. Nebo bude Německo generovat více investičních aktiv než doposud. Toho lze dosáhnout zvýšením veřejného dluhu, což ale němečtí ekonomové a politici nepodporují. Nebo lze podpořit soukromé investice. Proč německý soukromý sektor neinvestuje více? Podnikatelé tvrdí, že není dost poptávky. A je pravda, že zahraniční poptávka slábne a ta domácí nijak silná není.

Co by tedy měli němečtí politici učinit? Implementovat politiku, která bude stimulovat poptávku. Například by mohli snížit sazbu DPH, která je nyní na vysokých 19 % a tlumí výdaje domácností. Investice lze zase podpořit daňovými úlevami. Jestliže domácí poptávka neporoste, nadměrné německé úspory budou brzdit celou Evropu a tlačit ji do deflační spirály. Ukazuje to standardní ekonomická teorie a došlo k tomu ve třicátých letech. Pokud se chceme stejné chyby vyvarovat, stačí vzít běžnou učebnici ekonomie. A případně ji přeložit.

Autorem je Lorenzo Bini Smaghi, který působil ve vedení ECB a nyní pracuje pro Weatherhead Center for International Affairs a Istituto Affari Internazionali.

Zdroj: FT


Čtěte více:

Issing: Německo by nemělo poslouchat dogmatické rady
03.11.2014 14:15
Představte si, že máte určité zemi poradit, jakou ekonomickou politiku...

Váš názor
  • Deflace
    11.11.2014 11:16

    Deflace ať se bojí strážci veřejného dluhu a sociálního systému. My obyčejní živnostníci se jí bát nemusíme. Natož abych na ni věřili.
    Pracovitý Prosecký
  • Co je aktivum???
    11.11.2014 9:32

    Článek se jakoby snaží lidem vsugerovat, že jediným aktivem na světě je státní dluhopis. To přeci ale není pravda. Němec své úspory nemusí "investovat" jen do dluhopisů neudržitelně předlužených PIGS+Francie. Může kupovat akcie, nemovitosti, komodity, umělecká díla po celém světě. Kupovat dluhopisy předlužených států, navíc když jejich cena je zmanipulovaná ECB, to přeci není ani rozumná, ani jediná alternativa! Má snad čekat na další 70% haircut, jako v případě Řecka? Navíc dluhopis není aktivem, stát tyto peníze přeci neinvestuje se ziskem. Jsou to projedené peníze a hodnota dluhopisu se odvíjí výhradně od víry, že i za XX let stát bude mít sílu a drzost obrat své budoucí občany (dnešní děti) o plody jejich práce (a že si to tito jako ovce nechají líbit). Když koupím korporátní dluhopis, firma penze investuje a její schopnost půjčku splácet teoreticky vzroste. Stát postaví Blanku, nakoupí Pandury, rozjede OpenCard, zaplatí solárníkům a řepkařům za snížení energetické efektivnosti, uplatí voličské vrstvy napojené na stát (od dávkařů, přes byrokraty až po dotačníky), zaspolufinancuje nesmyslné europrojekty, které jen budou generovat náklady (od cyklostezek po výzkumná centra v HorníDolní), namotivuje další lidi opustit produktivní práci a stát se parazitem (úředníkem, konzumentem dávek, čerpačem grantů a dotací). Schopnost splácet dluhy se tedy dalším zadlužením jen snižuje!
    Co je aktivum???
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.