Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Noční můry investorů v roce 2015

Noční můry investorů v roce 2015

04.12.2014 17:45
Autor: Michal Putna, Patria Online

Pomalu končící rok 2014 byl pro (americké) akciové indexy velmi štědrý. Index S&P 500 od počátku roku připsal více než 12 % a nepřestává posunovat svá historická maxima. DJIA v letošním roce vyrostl o 8 % a předvánoční nákupní horečka, tzv. Santa Claus rally, by mohla ještě nějaké body přidat. Americká ekonomika navíc vykazuje známky oživení, zvedá se trh práce, průmyslové objednávky, Fed připravuje zvýšení úrokových sazeb (poprvé od roku 2006), aj. Rok 2014 by se tedy měl zapsat do finanční historie jako úspěšný.

Bude však positivní sentiment pokračovat i v roce 2015? Abychom si alespoň přiblížili odpověď na tuto otázku, podívejme se na potenciálně největší rizika, kterým budou (nejen) cenné papíry v příštím roce čelit.

1) Fed

Americká centrální banka letos na podzim ukončila svůj program QE a ohlásila obrat v kurzu měnové politiky. Měnová autorita je připravena v novém roce začít utahovat šrouby měnové politiky a zvyšovat sazby. To je obecně špatná zpráva pro akcie, které v prostředí rostoucích sazeb ztrácí na atraktivitě.

2) Dividendové tituly

Nejen američtí investoři byli nízkými úrokovými sazbami centrálních bank tlačeni do rizikovějších instrumentů, zejména akcií. Konzervativnější kupující se přitom často orientovali na dividendové tituly, které pravidelně přinášejí podíl na zisku. Růst úrokových sazeb, avizovaný Fedem, však velmi pravděpodobně povede k nárůstu kupónu u dluhopisů a část investorů by se mohla vrátit k dluhovým cenným papírům, což by znamenalo výprodeje pro dividendové akcie.

3) Evropská deflace

Na rozdíl od USA se v Evropě plíživě blíží moment, kdy ECB s vysokou pravděpodobností oznámí začátek nákupu státních dluhopisů, tedy klasické QE. Boj ECB s padajícími cenami je zatím ne příliš úspěšný a kvantitativní uvolňování je posledním nástrojem, který ještě ECB k podpoření inflace nevyužila. Deflace v E(M)U by erodovala korporátní zisky, omezovala růst mezd, spotřebu domácností a celkové vyhlídky na hospodářský růst. Deflační prostředí, s klesajícími korporátními příjmy, není vhodným investičním klimatem, což by se odrazilo také na akciovém trhu.

4) Reálné mzdy

Růst disponibilního příjmu vede, ceteris paribus, ke zvyšování spotřeby všech normálních statků (positivní důchodový efekt). Pokud tedy investor považuje akcie za normální statek, potom je růst jeho disponibilního příjmu podmínkou limitující velikost jeho portfolia. V této optice je znepokojující, že dle údajů The Economist, reálné mzdy v USA a Německu od roku 2009 pouze stagnovaly, v EMU a Japonsku mzdy dokonce klesaly. Nízké mzdy růst akcií jen těžko podpoří.

5) Čína


Čínské hospodářství zpomaluje, pro tento rok se očekává růst „pouze“ 6 až 7 %, což je na čínské poměry velmi slabé číslo. Čína potřebuje minimálně 7,2% růst, aby byla schopná generovat dostatek pracovních míst pro svou rychle rostoucí populaci. Vzhledem k velikosti čínské ekonomiky má každé její zaškobrtnutí potenciál s sebou stáhnout i světové akciové trhy.

6) Silný dolar

Od začátku letošního roku dolar proti evropské měně posílil o 10 % a rozevírající se nůžky v nastavení měnové politiky v USA a EMU budou tento trend ještě více posilovat. Silný dolar poškozuje americké exportéry a ukrajuje cenná procenta z tržeb, EPS a následně také hodnoty akcií na burze. V kombinaci se skomírající eurozónou a zpomalující Čínou pak nelze čekat růst poptávky po (drahých) amerických vývozech.

7) Geopolitika

Geopolitické napětí na Ukrajině a Blízkém Východě může přinést nové negativní impulsy nejen pro cenné papíry. Jako příklad geopolitické krize, jejíž eskalace vedla k masivním hospodářským ztrátám, lze uvést rusko-ukrajinský konflikt. Anexe Krymu a následné sankce Západu poškodily jak ekonomiky Ukrajiny, Ruska a EMU, tak navíc i americké hospodářství, Kanadu a všechny země zapojené do programu sankcí. Ruský rubl v reakci propadl na historická minima a Rusko stojí nad propastí recese. Politické (Ukrajina) etnické (Gaza) a náboženské (ISIS) střety proto mohou i v příštím roce zamávat akciovými kartami.

8) Černé labutě

Události, které jsou vysoce nepravděpodobné, avšak svými dopady fatální, mohou ohrozit finanční trhy kdykoliv, tedy i v příštím roce. Zemětřesení, tornáda, obdoba flash crash, apod. jsou reálnými, i když málo pravděpodobnými hrozbami pro rok 2015. Kdo by například na počátku letošního roku, kdy barel ropy Brent stál 111 dolarů, předpokládal, že se jeho cena propadne na 69 USD s vyhlídkami na příští rok okolo úrovně 60 USD/barel? Cenové pohyby jako tento jsou připomínkou, že černé labutě existují.

Zdroj: Bloomberg, Market Watch


Čtěte více:

Rekordní závěr roku pro dolar, ropu a rubl
04.12.2014 13:26
Do konce roku 2014 zbývají 4 týdny a nejobchodovanější instrumenty na ...
ECB zatím vyčkává, je však připravena podle situace znovu zasáhnout
04.12.2014 13:51
Evropská centrální banka na svém dnešním zasedání rozhodla o ponechání...
Krvavá lázeň v Praze; ČEZ -2,8 %, Komerční banka -1,9 % a Erste bank -2 %
04.12.2014 16:53
Pražská burza dnes přerušila devět dní trvající šňůru zisků, když dnes...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y