Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Kdo je největším kandidátem pro další Nobelovu cenu za ekonomii?

Víkendář: Kdo je největším kandidátem pro další Nobelovu cenu za ekonomii?

13.12.2014 10:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Nobelovu cenu za ekonomii o víkendu oficiálně převezme Jean Tirole. Jde o velmi dobrého kandidáta, jeho výzkum je široký a má velkou váhu. Kdo by ale mohl zvítězit v dalších letech? Možných jmen je spousta, ale několik z nich přece jen vystupuje do popředí. Můj seznam se samozřejmě vychyluje směrem k těm, kteří se zabývají podobnými tématy jako já. Tedy financemi, behaviorální ekonomií a makroekonomií. Nevěnuji tudíž tolik pozornosti ekonomům, kteří se specializují třeba na trh práce, obchod či dlouhodobý ekonomický růst. Těm se omlouvám a po této omluvě už mohu prezentovat svůj seznam:

Prvním kandidátem je Paul Milgrom. Může ještě několik let trvat, než další ekonom dostane cenu za svůj přínos k teorii. Až se tak stane, Milgrom bude jedním z předních uchazečů. Přispěl totiž významně k teorii aukcí, která je jednou z nejúspěšnějších empiricky testovaných oblastí celé ekonomie. Spolu s Lawrencem Glostenem pomohl vytvořit teorii tržních mikrostruktur, které se zabývají i tím, jak jednají obchodníci. Pro mě nejvýznamnější je ale jeho „teorém neobchodování“. Tímto teorémem v podstatě položil základ behaviorálním financím, když poukázal na to, že na skutečně racionálním trhu bychom neobchodovali ani zdaleka tak často jako ve skutečnosti.

Dalším tipem je Nobuhiro Kiyotaki. Bylo by těžké najít vlivnějšího makroekonoma bez Nobelovy ceny než je on. Centrální banky se dnes spoléhají hlavně na teorie nového keynesiánství a ty rozpracoval spolu s Olivierem Blanchardem právě on. Už v roce 1997 hovořil o úvěrových cyklech, které se jasně projevily při finanční krizi roku 2008. Spolu s Randym Wrightem se rovněž zabýval otázkou, proč vůbec používáme peníze.

Behaviorální ekonomie dluží hodně dalšímu z mých kandidátů, kterým je ekonom Richard Thaler. Pokud najdeme nějaký psychologický jev, který neodpovídá tomu, co tvrdí základní ekonomická teorie, můžete si být jisti tím, že se jím Thaler zabýval. Platí to i o pocitu férovosti, sebeovládání, omezené pozornosti, averzi ke ztrátám, a podobně. Našel také řadu anomálií, které zpochybňují teorii efektivních trhů. Nejznámější z nich je zjištění, že akcie, které si vedou několik let dobře, si následující roky obvykle vedou špatně (a naopak).

Velké šance má podle mého mínění i John Geanakoplos, který se po poslední krizi věnoval především tomu, jak úvěrový cyklus vyvolává nerovnováhy ve finančním systému a jak se tyto nerovnováhy přenášejí do reálné ekonomiky. Jeho vliv byl ale značný už před krizí a je jedním z těch, kteří vytvořili moderní verzi makroekonomie. Lze si jen těžko představit, že by Nobelovu cenu někdy v budoucnu nedostal. Podivné by také bylo, kdyby cenu neobdržel David Card. Jeho nejznámější výzkum ukazuje, že zvyšování minimální mzdy nemá významný negativní dopad na zaměstnanost. Jeho vliv je ale patrný v mnoha dalších oblastech.

Rozhodně nejde o vyčerpávající seznam, nabízí se celá řada dalších jmen: Michael Woodford, David Laibson, N. Gregory Mankiw, James Stock či John Campbell. Jejich pole působnosti už mi ale není tolik blízké. Bohužel však na mém seznamu není žádná žena. Ale nalezl bych několik mladých ekonomek, které by se na něj mohly dostat, a to v nepříliš vzdálené budoucnosti.

Autorem je ekonom Noah Smith

Zdroj: Bloomberg


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data