Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přestaňte plýtvat časem ostatních

Přestaňte plýtvat časem ostatních

16.12.2014 6:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Mnoho lidí se na konci pracovního dne ptá, co vlastně udělali a hlavně kde promrhali nejvíce času. Už dlouho se ví o tom, že hlavními kandidáty na odpověď jsou emaily a porady. Nové techniky z oblasti zpracování dat nám ale umožňují detailní pohled na celou věc. Výsledky takto zaměřených analýz přinášejí překvapení. Joan Motsinger ze společnosti Seagate Technology říká, že jeho lidé věnují týdně více než 20 hodin poradám. Ukazuje to analýza, kterou pro jeho firmu vytvořila společnost VoloMetrix. Jedna poradenská společnost pak podle této analýzy odčerpávala ze Seagate 8 000 pracovních hodin ročně a spolupráce s ní znamenala vytvoření 3 700 emailů. Motsinger k tomu říká, že „zlepšit jde to, co se dá změřit“ a dnes už s konzultanty nespolupracuje.

VoloMetrix používá speciální software, který analyzuje například i označení emailů a ukazuje, jak probíhá interakce mezi lidmi ve firmě. Chantrelle Nielsen z této společnosti říká, že se objevuje malý počet lidí, který je z hlediska četnosti zasílaných zpráv úplně mimo normu. VoloMetrix spolupracoval s více než 25 firmami a tvrdí, že někteří ředitelé společností vyžadují od svých podřízených, aby se jim věnovali více než 400 hodin týdně. To odpovídá deseti lidem věnujícím se ředitelům celý týden – museli by neustále číst jejich emaily a navštěvovat jejich porady.

Společnosti Bain & Company a VoloMetrix se nedávno zaměřily na efektivitu 17 vybraných společností a v jedné z nich našli například manažera, který osm hodin týdně věnoval poradám, které mu nic nepřinášely. Bain mu poté poskytl coaching a manažer zjistil, že čtyři hodiny týdně vyřizuje zbytečné emaily. Dříve mu tak na potřebnou práci zbývalo 11 hodin týdně.

Mezi nejhorší zvyky, které odčerpávají čas ostatních, patří vytváření příliš mnoha kopií emailů, či příliš časté používání možnosti „odpovědět všem“. Běžné je i to, že na porady je pozváno příliš mnoho lidí. Michael Mankins, který je v Bainu partnerem, říká, že obvykle je vhodné používat pravidlo sedmi. Tvrdí, že pokud se na poradách objeví větší počet lidí než sedm, obvykle každý další z nich snižuje pravděpodobnost správného rozhodnutí o 10 %. Chybou je většinou i to, pokud se porad zúčastní lidé z více než dvou rozhodovacích úrovní.

Lidé obvykle věnují mnoho času odpovědím na emaily, protože se obávají, že kdyby nereagovali, jejich kolegové by se cítili uraženi. Řada emailů ale odpověď nevyžaduje a Mankins tvrdí, že nejlepší je pomalu zmenšovat počet odpovědí a vysvětlit spolupracovníkům, že tím šetříte jejich čas. „Mezi vrcholovými manažery ovšem existuje také rozšířená pýcha na to, jak náročný jejich pracovní život je. Většina z nich je ochotná to změnit ve chvíli, kdy jim vyčíslíte, kolik času a dolarů stojí zdržování ostatních,“ říká Nielsen.

Bob Moore z InterMetro Industries učí své zaměstnance, aby sledovali své zvyky, kterými mrhají časem ostatních. Když se například účastnil porady organizované jedním z manažerů, všiml si, že většina účastníků pracuje přes telefon ještě na něčem jiném. „Bylo to neuvěřitelně neefektivní a manažerovi jsem řekl, že se musí zamyslet nad tím, kdo na poradách skutečně musí být,“ říká Moore. Požaduje také, aby byla omezena emailová komunikace a zejména zasílané kopie, které vyvolávají záplavu odpovědí a zbytečných reakcí.

Některé zvyky je ale těžké vykořenit a vyžadují osobní přístup. Příkladem je jeden manažer z technologické firmy, který měl v oblibě velmi dlouhé odpovědi na emaily. Namísto toho, aby napsal „ano, lze to tak udělat“, napsal tři stránky. Konzultant mu poradil, aby psal jednoduché odpovědi a k tomu přidal: „Pokud budete potřebovat další informace, obraťte se na mě.“ Manažer byl šokován, když se na něj s žádostí o dodatečné informace vůbec nikdo neobracel.

Zdroj: WSJ




Čtěte více:

„Japonský Robin Hood“ pokračuje u moci – Abeho šípy tak nadále hledají svůj cíl
15.12.2014 9:05
Ekonomický kurz Japonska se nemění. Rozhodla o tom víkendová parlament...
IPO Watch – číslo 11. ze seznamu nejnadějnějších firem Forbes jde na trh
15.12.2014 13:05
V tomto týdnu se nově na burzu podívají čtyři společnosti. Dvě farmace...
Rubl propadl na 63 USDRUB, Rusku hrozí pokles HDP o 4,7 %
15.12.2014 13:32
Může to už vypadat jako déja vu, ale ruská měna se dnes kolem poledne...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)