Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - ruská krize nám může připomenout naší hořkou zkušenost z 1997

Rozbřesk - ruská krize nám může připomenout naší hořkou zkušenost z 1997

17.12.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Být to před deseti či patnácti lety tak výprodej, který včera potkal ruské trhy, překvapí málokoho. Měnová krize - tedy událost, která včera potkala ruský rubl, byla v průběhu devadesátých let minulého století na tzv. emerging markets vcelku běžnou záležitostí. Konec konců jednu takovou krizi jsme zažili na vlastní kůži na jaře 1997. V této souvislosti si je třeba uvědomit, že jeden z hlavních spouštěcích mechanismů měnových krizí v emerging markets je zpřísňování politiky americké centrální banky. Mimochodem, když vzpomínáme na měnové krize roku 1997 tak si připomeňme, že jim předcházelo poměrně nečekané zvýšení úrokových sazeb ze strany Fedu na počátku roku, které spustilo odliv kapitálu z těchto trhů.

I proto se dnes pozornost globálních trhů od Ruska může přesunout k výstupům ze zasedání americké centrální banky. Ta politiku sice nezmění, ale důležitá bude její rétorika použitá ať již v komentáři po zasedání či při tiskové konferenci J. Yellenové. A v čem bude analýza Fedspeaku dnes večer důležitá? Skvělá čísla z amerického trhu práce dají vedení Fedu (FOMC) argumenty, aby dále přiostřil rétoriku a upozornil jej na to, že stále podceňuje to, jak agresivní při zvedání úrokových sazeb může být. Půjde zejména o to, zdali z komentáře FOMC vypadne fráze o tom, že mezi koncem kvantitativního uvolňování a začátkem zvyšování úroků uplyne dostatečný čas (considerable time), což je podle šéfky Fedu Yellenové přibližně 6 měsíců. FOMC může buď tuto frázi zjemnit anebo svůj komentář dost zásadně přeformulovat, což by byl pro trh signál, že měnová politika se bude opravdu zpřísňovat.

Forex
Pozornost středoevropských měn se soustředila včera nikoliv na domácí události, které nepřinesly žádná překvapení (MNB podle očekávání ponechala sazby nezměněné na historických minimech 2,1 %), ale na problémy ruského rublu. Jeho strmý pád se nepodařilo ruské centrální bance zastavit ani neočekávaným zvýšením sazeb o 650 bazických bodů a rubl opět trhal historické rekordy vůči dolaru. Největší vliv měly ruské problémy na maďarský forint, který vůči euru ztratil 1 % své hodnoty. Mnoho maďarských firem má silné napojení na Rusko, což se projevilo i na akciovém indexu BUX , který včera poklesl na nejnižší hodnoty od konce roku 2011. Viděno pohledem celkového objemu zahraničního obchodu představuje Rusko pro Maďarsko třetího největšího obchodního partnera. Také Polsko nemůže ruské problémy brát na lehkou váhu, jelikož Rusko je hned druhým největším obchodním partnerem, i když je třeba dodat, že zahraniční obchod nepředstavuje v polské ekonomice tak významnou úlohu jako je tomu v Česku nebo Maďarsku. Nejmenší expozici vůči Rusku vykazuje Česko, což bylo včera znatelné i na koruně, jejíž ztráty byly oproti ostatním měnám v regionu minimální.

Také dnes se bude zřejmě pozornost upínat na Rusko. V regionu stojí za zmínku zasedání ČNB, od kterého nečekáme ovšem žádnou změnu ani překvapení. Ani zveřejnění polské průmyslové výroby nebude proti obavám z ruské krize investory tentokrát tolik zajímat.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách