Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko má už jen jednu možnost

Rusko má už jen jednu možnost

25.12.2014 10:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Finanční trhy nakonec pochopily, že 16. červenec znamenal pro Rusko „Lehman moment“. Ten den totiž Spojené státy zavedly vůči této zemi sankce, kterými reagovaly na její vojenskou agresi na východě Ukrajiny. O dva týdny později zavedla podobné sankce EU. Až v prosinci ale trhům došlo, jak tvrdý dopad tyto kroky mají. Rusko od července nezískalo na mezinárodních trzích žádnou významnější částku peněz, a to ani od čínských státních bank. Všichni se totiž obávají možné reakce amerických regulátorů. Na Rusko nyní doléhá nedostatek likvidity podobně, jako jím trpěl finanční systém po pádu Lehman Brothers. A nic se na tom nezmění až do doby, kdy Spojené státy sankce zruší.

Ruské firmy nejsou bez přístupu na zahraniční trhy schopny získat nové finance a zároveň musí splácet všechny dluhy. Země má sice jen malé zahraniční dluhy ve vztahu k HDP, ale to je irelevantní. Důležitý je totiž poměr dluhů k bilanci běžného účtu a likvidním rezervám. Ty dosahují 202 miliardy dolarů, zahraniční dluhy ke konci tohoto roku dosahují 600 miliard dolarů. V roce 2015 i 2016 musí Rusko splatit 100 miliard dolarů dluhů (očištěno o přebytek běžného účtu). Jinak řečeno, ruské likvidní rezervy budou na nule během dvou let. Celkové rezervy dosahují podle oficiálních čísel 416 miliard dolarů, ale ne všechny jsou likvidní. Je do nich zahrnuto zlato a státní investiční fondy.

Do prosince se cena ropy a kurz rublu pohybovaly stejným směrem. Od půlky července oslabila ropa o 45 %, rubl k dolaru o 39 %. V posledních dnech se ale propad rublu urychlil a to dává smysl. Na jeho kurz by totiž měl mít vliv i nedostatek likvidity, kterému Rusko čelí. Centrální banka se zdá být bezmocná a také skutečně je. Ať udělá cokoliv, ekonomiku to destabilizuje. Je pravděpodobné, že nakonec dojde k omezení toku kapitálu. Tento nástroj ale v Rusku nikdy efektivní nebyl. Žádný monetární nástroj fungovat nebude, protože v jádru problému spočívá nedostatek likvidity. Reálná ekonomika se nevyhne škodám.

Prezident Vladimír Putin říká, že pokud rubl oslabuje stejně jako ropa, na státní příjmy to nemá dopad. Problém je ale s výdaji, protože oslabující rubl zvedá náklady dovozů. A to se netýká jen státního rozpočtu. V polovině prosince centrální banka očekávala, že pokud se ceny ropy udrží na 60 dolarech za barel, ruská ekonomika klesne v roce 2015 o 4,5 – 4,7 %. Hlavní příčinou jsou ale sankce a cílem Ruska by tedy mělo být jejich zrušení. Toho dosáhne tím, že stáhne své jednotky a zbraně z východní Ukrajiny. Nic jiného nebude mít na zlepšení ekonomiky větší vliv. Vypadá to, že finanční sankce mají v dnešní globalizované ekonomice mnohem větší efektivitu, než se mnozí domnívali.

Autorem je Anders Aslund z Peterson Institute for International Economics.

Zdroj: FT


Váš názor
  •  
    27.12.2014 18:01

    Tu je veselo jak na srazu radioamateru. Muzeme si spolecne vyrobit radia z petflasky od kapitalisticke CocaColy, omotat ji rudym dratem ze SSSR a chytat na to AlJazeeru. At slouzi.
    Mezernik
  • Tono
    27.12.2014 14:16

    Přemýšlel jsem a za toho nacionalistu, co pořád uráží čechy se Ti omlouvám. Trochu mi splývá Tvůj projev s Jářku a spletl jsem si Tě s Čiernymi krušovicemi....
    Velkamedvědice
    • Re: Tono
      28.12.2014 9:56

      Tvoj nazor z mojim splyva v tom, že ja proste napisem hystoricke skutocnosti actakemu medvidkovi ked napises slovi Mnichovska zrada sa v hlave naskoci zrada ich vlastnej vlady a hystoricky vojensky ustav v Prahe povie " kdyby jsme bojovali alespon jeden den" co je zase len ziskanie nejakeho alibi. Lenze Ty Tono zijes uz dlho tam v Prahe. Podstata sa nezmenila, ale niesi tak priamociary. Ale ty niesi diplomat, mozes si priamociarost dovolit. Zial, jedineho koho si vazim s tychto tu freventantov, je kalka, no myslim ze ona nie je frekventant. Zbytok na 90% su amerikou vymyte mozgi, ak tam nejake boli (mozgi). Alebo, a to je pravdepodobnejsie, pisu pacovnici americkej ambasady, co by zodpovedalo ich tuposti. To ze su cesi nasrati ? - Len im nastavujem zrkadlo, alebo inak, nabadam sebareflexii. A ze som nacionalista nie je pravda. Nenavidim len 5 kolonu a briem ich ako provokaterov ktory nechcu brat zodpovednost za to co sposobili.
      jářku
      •  
        28.12.2014 12:53

        ... co to je za podivnou ŕeč, v níž se píše "hystorický"? To je nějaké maďarské nářečí?
        ☺lolek☺
        • ale kdepak
          28.12.2014 12:58

          ....jářku je prostě pologramotný.
          sean
      • Jářku
        28.12.2014 10:41

        Hele, tak o tvém IQ vypovídá, že obdivuješ mentálně postiženou KKK, husičku, která ani po dvou letech nepochopila, že cena pro spotřebitele u plátce obsajuje dph a zasírá všechna vlákna Je vidět, že se blbečkovi její tlápání líbí.Blbeček k blbečkovi. Díky této úchylnosti už dva roky otravuje , překrucuje , napadá. Koukám, opět tvůj styl. To jako vůl nepochopíš. A nešlo o Mnichov, urážíš čechy soustavně , v každé historické době, popíráš okupaci v 68 a podobně. Jako rasista se vyvyšuješ i na černochy. Kašičku si nepřihřeješ. A k Mnichovu. Byli jste to vy, slováci.kteří vlezli Hitlerovi do prdele hnali čechy pryč a židy do plynu. Se prober sopljak.
        tomáš
        • zkoumanec, ohlašující se dnes jako tomáš (nevěřící)
          28.12.2014 14:06

          A kdopak podle tebe, ty jeden tomáši, vybírá dph (dań z přidané hodnoty), když se tak vyznáš?
          Kalka.
          • Re: zkoumanec, ohlašující se dnes jako tomáš (nevěřící)
            28.12.2014 14:16

            Jinak, vy milí zkoumanci, kteří zde frekventujete a chvályhodně se vší svou intelektuální silou snažíte -dokonce i o vánočních svátzcích - (bohužel stále bezúspěšně) pochopit alespoń tak triviální fakt, jako je, že neplátce dph dph neplatí, víte minimálně to, kdo platí dań z příjmu?
            Kalka.
          • Re: zkoumanec, ohlašující se dnes jako tomáš (nevěřící)
            28.12.2014 14:13

            Jinak, vy milí zkoumanci, kteří zde frekventujete a chvályhodně se vší svou intelektuální silou snažítedokonce i o vánočních svátzcích pochopit alespoń tak triviální fakt, jako je, že neplátce dph dph neplatí, víte aspoň, kdo platí dań z příjmu?
            Kalka.
    • popleta VM
      27.12.2014 14:33

      Jj, to se tak stává osobám s MP, které si na ekonomickém a finančním serveru hrají na výběrčí daně z přidané hodnoty běžně...
      Kalka.
    • Re: Tono
      27.12.2014 14:31

      veľmi mi to pripomina holanďanou ktorý bez vyšetrovania tvrdili , že za zostrelenim lietadla su rusi . Teraz sa to na nich snažia hodiť o čom svedči odmietnutie navrhu aby vyšetrovanie viedlo OSN. čoho sa boja ? Boja sa že sa preukáže , že lietadlo zostrelila ukrajinska stihačka ?
      tono
      • ReTRe: Tono
        27.12.2014 14:36

        Jj, to je asi tak, jako když se VM*RH bojí přečíst si Zákon o dani z přidané hodnoty, aby se neprokázalo, že neplátce dph dph neplatí, anóbrž že ji platí plátce dph ;-)
        Kalka.
        • Kde se v ZDPH
          27.12.2014 15:38

          pise o tom, ze neplátce dph dph neplatí? Jmenujte prislusny §, je to velmi jednoduche, to urcite zvladnete.
          hm
          • Re: Kde se v ZDPH
            27.12.2014 15:54

            Nikde, milý zkoumanče. Je to totiž zákon, který reguluje, co je předmětem daně z přidané hodnoty a kdo tuto dań platí. Chceš snad tvrdit, že se tam nevyskytuje plátce, jehož plnění je zdańováno? Zřejmě chceš - jako typický frekventant mého projektu zkoumajícího v rámci mého postgraduálního studia speciální pedagogiky vzdělatelnost (nejen tzv.) nevzdělatelných dospělých na prajednoduchém příkladu, tedy zda jsou při vynaložení notné dávky trpělivosti a laskavosti nakonec pochopit alespoň takovou trivialitu, jako je, že dań z přidané hodnoty platí plátce daně z přidané hodnoty a ne neplátce dan z přidané hodnoty.
            Kalka.
            • No vidite, jak Vam to jde
              27.12.2014 16:05

              Uz dokonce vite, ze ZDPH se neplatce dph vubec netyka.
              hm
              • No prosím.
                27.12.2014 17:36

                I zkoumanec HM, ještě nedávno napodobující VELKOUMEDVĚDICI v tvrzení, že plátce dph vybírá dań z přidané hodnoty od neplátce daně z přidané hodnoty, konečně uznává, že ZDPH, upravující placení dph, se neplátce dph vůbec netýká. Takže, méďo, za chvíli zůstaneš sám s tou u tebe již 783 dní trvající bláhovostí, že neplátce dph platí dph sám ;-)
                Kalka.
                • Re: No prosím.
                  27.12.2014 17:41

                  Vypadla mi jedna čárka. Sorry. Nechtěla bych, aby si z toho vzali zkoumanci špatný příklad.
                  Kalka.
  • Je skutečně roztomilé,
    27.12.2014 13:25

    jak zdejší amatérský finanční analytik, prý právnická osoba (s MP - pozn. autor) vybírající dań, popírá, že se kdy nechal vyprovokovat mou jen tak mimochodem - pod článkem líčícím A. Babiše stěžujícího si na teror obchodních řetězců - učiněnou trojslovnou poznámkou, že "já dph neplatím", k mobilizaci veškerých svých šlapek, ťapek, ťapiny a dalšíchsvých rodinných n+žnůstek. No ale nic. Každý, i takový ekonomický diletant jako VELKAMEDVĚDICE, může změnit pod vlivem trpělivého a chápajícího vedení svůj názor a přestat používat - jak jsem ho mnohokrát nabádala - na tomto ekonomickém a finančním serveru (přes svou evidentní důkazovou bezradnost) nepřijatelné endemické výrazy. Hurá. První krok k jeho poznání, že neplátce dph dph neplatí!
    Kalka.
    • Re: Je skutečně roztomilé,
      27.12.2014 13:35

      Člověče, papoušku, frekventantko, zase nic. Ani teď mi to žíly netrhá. Fantazíruj, pomlouvej, urážej dle libosti a rodinné výchovy. Je to Tvůj život, klidně si ho užírej. o))
      Velkamedvědice
      • ReRe: Je skutečně roztomilé
        27.12.2014 13:39

        A v čem se podle tebe, milý zkoumanče, projevuje má rodinná výchova k fantazírování a urážení? V tom, že tvrdím, že neplátci dph dph neplatí a že ty se už 783 dní mýlíš - na tomto ekonomickém a finančním serveru? :-)
        Kalka.
  • VM
    27.12.2014 13:08

    i po svátcích míru zde roztáčí svou lživou propagandu o lhářích... ;-)
    Kalka.
    • Re: VM
      27.12.2014 13:10

      Na to nemáš, abys mě vyprovokovala. Musíš se s tím smířit. Sbohem pussynko.
      Velkamedvědice
      •  
        27.12.2014 13:11

        Uvidíme.
        Kalka.
        • Kalce
          27.12.2014 13:14

          o) Ty snad myslíš, že jsem ty tvé výpady, kterými si vůči mě rozšiřovalazhusta i před a o vánocích nečetl? Já ti jen v klidu popřál.... Svá traumata si musíš vyřešit sama ze sebou. Maximálně ti mohu držet pěsti a doporučit něco od Hnízdila, babičko.
          Velkamedvědice
          • Re: Kalce
            27.12.2014 13:27

            Hnízdil snad píše, že plátci dph dph neplatí? Nefabuluješ trošku, milý zkoumanče?
            Kalka.
            • OK, tak mír.
              27.12.2014 13:33

              Ale napiš mi, ve kterém paragrafu, odstavci, písmenu zákona 235/2004 Sb. (nebo jiného;-) si mám přečíst, že neplátce dph platí dań z přidané hodnoty, kterou vybírá plátce daně z přidané hodnoty od poplatníka daně z přidané hodnoty!
              Kalka.
              • Re: OK, tak mír.
                27.12.2014 13:36

                o)) Já po tobě nechci mír. Já po Tobě nechci nic. Tvá volba. Jsi dospělá.
                Velkamedvědice
                • ReRe: OK , tak mír.
                  27.12.2014 14:06

                  Typické. Zkoumanec, který vyprovokoval tuto debátku, není s to dokázat své, za pomoci veškerých svých rodinných něžností bráněné, tvrzení, že neplátci dph dph platí. Ještěže nám zbývá do vyhodnocení projektu ještě skoro jedenáct měsíců...;-)
                  Kalka.
                • ReRe: OK , tak mír
                  27.12.2014 13:43

                  Typické. Zkoumanec, který vyprovokoval tuto debátku, není s to dokázat, své za pomoci veškerých svých rodinných něžností bráněné, tvrzení, že neplátci dph dph neplatí. Ještěže nám zbývá do vyhodnocení projektu ještě dskoro jedenáct měsíců...;-)
                  Kalka.
  • Velkamedvědice
    27.12.2014 12:58

    Výše jsem napsala: Puss není pouze kocour, ale i kočka, milý zkoumanče, který si vedle výběrčího daně hraješ i na lingvistu. Jinak Andrew Lloyd Webber pojmenoval svůj muzikál podle T. S. Eliota (Old Possum Book of Practical Pussies) Pussies, že? Ale je hezké, že najednou tvrdíš, že neznáš pohádku o Pussy in Boots. Zřejmě ze strachu, abys tu nebyl za pasáka ;-).... Ale méďa mne potěšil. Prý lžu, že vybírá dań. Vánoční úspěch - má trpělivost zvítězila. Medvídek už si bude hrát jen na íča ;-)
    Kalka.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách