BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  16.01.2015 11:27:14

Den po … zásahu Švýcarska, analýza EUR/USD, GBP/USD, NZD/USD

Švýcarská centrální banka (SNB) včera nečekaně uvolnila fixační pásmo na měnovém páru EUR/CHF, jež držela nad úrovni 1,20 po dobu více než 3 let, čímž způsobila na finančním trhu neobvykle velkou paniku. EUR/CHF se propadlo za 15 min o téměř 40 procent. Jako nečekané rozhodnutí včera tento krok označila i šéfka MMF Christine Lagarde. Ačkoliv to SNB včera přímo neřekla, spekuluje se o tom, že banka tuší, že ECB na svém zasedání příští týden něco zamýšlí. Pravděpodobně jde o spuštění programu nákupu státních dluhopisů označovaného jako QE (kvantitativní uvolňování).

Devizové rezervy SNB dosahují 80 procent HDP. V případě dalšího oslabování eura (po zásahu ECB) a snahy udržet kurz EUR/CHF nad úrovní 1,20 by  banka byla nucena dále zvyšovat své devizové rezervy. Již loňské referendum o navýšení podílu zlata na rezervách SNB naznačilo, že veřejnosti se takováto monetární politika SNB nelíbí. Včerejší krok Švýcarské centrální banky a následná reakce CHF může být pro nás názornou ukázkou, jak to může vypadat v Česku, když ČNB ukončí intervence.

Po včerejším rozhodnutí SNB uvolnit fixační kurz EUR/CHF se švýcarský akciový index SSMI obchoduje 12,7 procenta v mínusu. Tamním exportním firmám se zhorší pozice na světovém trhu a sníží se jejich konkurenceschopnost, což má negativní vliv na cenu jejich akcií. Nejistota spojená s neprůhledností a nečekaností zásahu SNB včera vyústila v další pokles amerického akciového trhu, posílení zlata a japonského jenu. Americký akciový index S&P 500 včera uzavřel pod hodnotou 2 000 bodů prvně v letošním roce. Navíc právě začínající výsledková sezona se rovněž nevyvíjí podle tržních představ a očekávání.

Včerejší posílení franku se projevilo i v regionu střední Evropy. Všichni si určitě vzpomenou na kauzy Maďarů a jejich hypoték ve švýcarských francích. Naštěstí tamní vláda se postarala (na úkor bankovních zisků) o konverzi většiny těchto produktů do forintů. Avšak v Polsku je situace jiná. Přibližně 40 procent hypoték je stále denominováno ve francích. Polský zlotý (PLN) včera vůči franku oslabil o 17 procent. Tamní domácnosti podle všeho budou reagovat nižší spotřebou.

Dnes odpoledne bychom měli sledovat data inflace (CPI) v USA (14:30), průmyslovou produkci a využití kapacit v USA (15:15) a index spotřebitelské důvěry Univerzity Michigan (15:45).

EUR/USD na hodinovém grafu konsoliduje v rostoucím trojúhelníku, který pomalu opouští. Mohl by se postupně podívat k předchozím minimům. Pozor odpoledne na dataUSA.

GBP/USD konsoliduje svůj předchozí pokles (1,5616 – 1,50343) v rostoucím trendovém kanálu postupně k Fibonacciho hodnotě 38,2 (1,5256), kde se nacházejí i předchozí maxima. Překonání těchto hodnot otevře libře cestu k Fibonacciho úrovni 50. Silným supportem se stává Fibonacciho hodnota 23,6 shodná s dolní hranou trendového kanálu.

NZD/USD se již podruhé snaží uzavřít na denním grafu nad denním „cloudem“. Když se mu to podaří, pak to bude pro NZD pozitivní znamení.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 19:00  🎙️ Nové Povídání o trzích je tu X-Trade Brokers (XTB)
Po 18:55  Co očekávat od RBA? X-Trade Brokers (XTB)
Po 18:31  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 2. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688