Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zruinované Spojené státy si půjčují za nízké sazby, ale zodpovědná Itálie musí poslouchat rady jiných

Zruinované Spojené státy si půjčují za nízké sazby, ale zodpovědná Itálie musí poslouchat rady jiných

03.02.2015 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Itálie má nového a energického premiéra. Jmenuje se Matteo Renzi a za méně než jeden rok se mu podařilo dosáhnout velkých změn ve vedení země, liberalizovat trh práce a omezit daně týkající se nových zaměstnanců. Navíc slíbil, že sníží počet míst v parlamentu na polovinu. Podařilo se mu oživit naděje v dosud těžce zkoušené zemi. Renzi ale potřebuje pomoc. Je si vědom toho, že Itálie musí investovat. Týká se to zejména vzdělání, technologií a čistých energií. S nezaměstnaností na úrovni 13 % se ale neodvažuje zvýšit daně. A kvůli politice prosazované Německem si na investice nemůže ani půjčit, přestože by se samy zaplatily. Kéž by Itálie byla schopna nějakým kouzlem snížit dluh, který nyní dosahuje 130 % HDP. Pak by měla vláda prostor pro další pohyb kupředu.

Vlastně existuje jeden způsob, jak Itálii dluhů zbavit. Mohla by koupit všechny své dluhopisy a zaplatit za ně cennými papíry, které by majitele opravňovaly k vyplácení budoucích důchodů. Může to znít šíleně, ale už to bylo vyzkoušeno, ovšem opačně. Chile v roce 1980 vyměnilo všechny penzijní závazky za vládní dluhopisy. Podobné je to i v případě, kdy Rumunsko, Rusko, Polsko či Estonsko nutí zaměstnance, aby na své penzijní programy dávali více úspor než na jiná aktiva (kterými by byly vládní dluhopisy). Pokud by Renzi popsaný krok učinil, mohl by koupené dluhopisy zapálit na Monte Bianco, aby až v Německu viděli, že Itálie je bez dluhů.

Samozřejmě, že když nahradíme jeden závazek závazkem jiným ve stejné hodnotě, celkovou situaci to nemění. Pokud ale podobný swap znamená, že by se změnila pozice země v rámci měřítek používaných v Paktu stability a růstu, Němci by křičeli, že jde o podvádění. A Renzi by jim mohl říci, že mají pravdu, ale že celý Pakt je založen na hraní si se slovy a ne na skutečné finanční síle dané vlády a země. Taková odpověď by Němce asi zarazila. Jediným správným měřítkem fiskální pozice dané země je totiž současná hodnota všech budoucích vládních výdajů bez současné hodnoty všech příjmů. Na jménech zde nezáleží na rozdíl od sledování dluhů, které je jen lingvistickým cvičením.

Podle popsaného měřítka je na tom v Evropě nejhůře Lucembursko. U něj najdeme takzvanou „fiskální mezeru“ ve výši 9,7 % HDP. Za ním stojí Belgie se 7,4 %. Tato čísla ukazují, jaké by musely být dodatečné vládní příjmy na to, aby byly pokryty veškeré budoucí závazky. Vysoká čísla najdeme i u Nizozemí (5,9 %), Velké Británie (5,2 %) a Finska (5,1 %) se Španělskem (4,8 %). Francie a Německo jsou naopak blízko rovnováhy (1,6 % a 1,2 %).

Itálie se chlubí negativní mezerou ve výši 2,3 %. Je na tom tak ze všech evropských zemí nejlépe. Znamená to, že by mohla ročně utratit o 180 miliard eur více a stále by byla schopna pokrýt všechny své budoucí závazky. Tato země tak těží zejména z penzijní reformy a z toho, že má pod kontrolou výdaje na zdravotní péči. U celé eurozóny se mezera nachází na 2,4 %. Není to málo, ale nejde o nic ve srovnání s 10,5 % u USA. Žijeme v podivném světě, kde si totálně zruinovaná země půjčuje za nízké úroky a zároveň tiskne peníze. V tomto světě je také Itálie, jako nejzodpovědnější země mezi vyspělými ekonomikami, poučována zeměmi v mnohem horším stavu. Renzi by měl požadovat změny tak, aby fiskální politika musela být založena na skutečném stavu financí v dané zemi. Jestliže se mu to nepovede, měl by zapálit dluhopisy na Monte Bianco.

Autorem je ekonom Larry Kotlikoff.

Zdroj: PBS


Váš názor
  • Uprimna soustrast
    03.02.2015 19:04

    rodicum a sirsi rodine pracovnika BIS, ktery zastrelil svou rodinu a pak i sebe, protoze se mu bortil vztah. Je to velke, zcela nahodne nestesti, kteremu nemohli zabranit ani peclivy vyber a psychotesty. Ve skutecnosti tam vsak hral roli i pocit viny ze sympatizace s teroristickymi organizacemi a radikalnimi extremisty vseho druhu. Ja to rikam porad, psychicky nemocni lide patri pod zamek do blazince, pokud se vymykaji.
    Mezernik
  • Nízké sazby se nabízejí spolehlivým lidem
    03.02.2015 17:59

    To si pletete s Rusáky - ty musej naopak platit všude dvakrát tolik co před rokem. Páč těm nikdo nevěří a všichni vědí proč.
    Vasilij
  • ten nadpis je setrny k USA
    03.02.2015 17:34

    Cena ropy stupa, rubel posilnuje. no neviem neviem frekventanti ci by ste nemali balit kufre a utekat ...
    jářku
    • Re: ten nadpis je setrny k USA
      04.02.2015 21:22

      Tak ti ta radost moc dlouho netrvala - jak jsem ti psal včera. Ten tvůj rubl se opět ocitl na skluzavce a cena ropy dnes spadla o 5% a je po radosti. Navic co říkáš těm 16% o které se ten tvůj rubl propad od začátku roku. To neni výmysl, jako ty tvoje ale fakt od MMF. Nezapomen' se zase radovat až rubl nebo cena ropy trochu posílí, nýbržto na to radování nemáš nikdy moc času, jako včera. Zdravím - tak zaníceného rudokopytníka optimistu člověk každý den nepotká.
      ...
    • Re: ten nadpis je setrny k USA
      03.02.2015 23:29

      Ale di a co "...centrální ruská banka zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 6,5 procentního bodu, aby zastavila propad rublu a zmírnila růst cen. V pátek však základní úrok o dva procentní body snížila s cílem podpořit domácí ekonomiku, která kvůli levné ropě a dopadům západních sankcí směřuje do recese. Prohlásila, že riziko hospodářského útlumu je nyní podle jejího názoru větší než inflační hrozby. Zdroj: ČTK"......Tohle je oficielní a ne ty tvoje vymyšlený žvásty. Ty si můžeš klidně říkat že Rusko má nejvyšší životní úroven' že statisíce lidí z Ameriky immigrují do Ruska, že Rusko má nejvyspělejší technologii a že rubl je ta nejsilnější světová měna, ale svými kecy realitu nezměníš. Jen se tady ještě víc ztrapn'uješ.
      ...
      •  
        03.02.2015 23:44

        Ty seš nějaký chytrý noname....
        Johanson
        • chytrý johansone .- libi se ti Johny vic ?
          04.02.2015 21:33

          já jsem jen přeposlal článek ČTK. Nic víc nic mín' to že se to tobě nelíbí a nedokážeš to rozdýchat je tvůj problém. Ty radějí posloucháš a věříš kecům Putínka a Zemana. S tím já žádnýproblem nemám jen se divím jak můžou být ještě dneska někeří blbci tupý a věřit komoušským pohádkám.
          Johny
    • Re: ten nadpis je setrny k USA
      03.02.2015 19:36

      Celkem vám závidím vaši jednoduchost, vám rudokopytníkům bez přehledu. Jak málo vám stačí ke štěstí. Někdo někde plácne úplnou kravinu a vy, protože slyšíte co slyšet chcete jste radostí celý bez sebe. Nechci ti pršet na tvoje procesí ke Klémovu hrobu, ale podívej se na dnešní graf DOW a hned zchladneš. 239 v plusu. Jen kontrolní otázku. Kdy jsi viděl takový zisk na moskevský burze :o))
      Serjožka
    • Re: ten nadpis je setrny k USA
      03.02.2015 19:23

      WOW - rubl posílil o 4 kopejky oproti USD, po tom co spadl na polovinu a slabomyslný Jářku tady pobíhá s ruskou vlajkou a vykřikuje budovatelská hesla jak za Brežněva. No přejme mu to, on tolik důvodů k radosti poslední dobou nemá. Gratulujeme.
      ...
      •  
        03.02.2015 23:45

        Kup si brýle...nevidíš moc dobře...
        Che
    • Re: ten nadpis je setrny k USA
      03.02.2015 18:01

      jeste bych nejasal az to bude aspon tyden vkuse rust pak bych byl vylekany i dolar se dnes sume dole,zatim muzeme bejt v klidu ze medo!
      velkaamdvedice
      • cetv
        03.02.2015 18:20

        I když jsem v období, kdy beru čím míň obchodů, tím líp, ropa evidentně kolem 46 konsolidovala, chtěl jsem jít long, ale bohužel, parafrází pořád jsem měřil, ake neuřezal. Zprá z finančníh zdrojů jdou, že Saudi hdou schopni jít až na dvacku a zlikvidkvat kohokoliv, mě se zdá, že ropa už vytváří dna. Někde o 10 doláčů níže ho vytváří.
        Velkamedvědice
    • Re: ten nadpis je setrny k USA
      03.02.2015 17:53

      Výborně. Zachrání se více Usa těžařů. Proč bychom měli balit kufry? Vy hodláte kromě Krymu a Ukrajiny okupovat i nás? Zase vás bolševiky vyženeme. A to ani nezaložíme ze zbabělosti fašistický stát kolaborante.. Kolik ztratil rubl od začátku roku? Ještě hraješ fotbal za naďarské béčko?
      Velkamedvědice
  • italie
    03.02.2015 12:44

    No muzeme si rict co chce, ale italie fakt neco i udelala pro svuj trh. sice trh prace jeste ma daleko a rust hdp je teda jenom snem uz tak dekadu, ale fakt se italie nekam posunula.
    sazkar
    • Re: italie
      03.02.2015 17:28

      Jj, jsou příkladem vyspělé Evropy. Způsobem, jakým zlikvidovali vlastní národní měnu Liru je ukázka práce Cosa Nostry :-))) Jestli sever Itálie podlehne lemplům z jihu, bude to druhý Řecko... Tohle v Bruselu nerozdejchají.
      Jesse
      •  
        03.02.2015 17:49

        takze rozdelit na jizni a severni italli :)
        Azb
        •  
          03.02.2015 17:56

          Jo, ty tlaky tam u nich doma jsou. Ovšem naše média mají zase cenzuru. Brusel "žádal", aby se ta nákaza referend po Evropě nešířila a média jim nenapomáhala. Skotové předváděli něco, z čeho čurákovi Barrosovi a náckovi Shulzovi naskakovala husí kůže.
          Jesse
          • džesie
            03.02.2015 18:35

            Itálie by měla ze španělskem tvoit až druhou rychlost evropy. Ty tlaky, co se rovnaly pohyby národních měn musí někde expandovat, bo co je dobré pro německo, není nutně dobré pro jih. Yprosticuto špahety cio.
            Velkamedvědice
  • nevyzaduje dalsi komentar
    03.02.2015 11:57

    https://www.youtube.com/watch?v=QFzNZ50ZfDI frekventanti dobre pocuvajte...
    jářku
  •  
    03.02.2015 11:23

    pozor na pravdu ta se v dnesnim svete nehodi a jeste napsat zruinovana no fuj!!!!
    velkaamdvedice
    •  
      03.02.2015 12:20

      Ha ha. Autor je Ficův dvorní blábolista, nic nového. Kdyby čína hodila na trhna jednou dluhopisy, jak se vtipně zmińuje, nijakby se jejich splatnost by se nezměnila, viz. dvacetileté by se se stejně splácely za dvacet let. Čína by přišla o roční kupony a těžce by prodělala, protože by při okamžitém jejich cena klesla!! Naopak, ten kdo by je vykleslé nakoupil, mělby daleko vyšší úroky.Chtělo by to přemýšlet hlavou.
      Velkamedvědice
      •  
        03.02.2015 12:21

        Nejspíše by si je nakupovala vyklesané amerika zpátky...o)
        Velkamedvědice
        •  
          03.02.2015 12:24

          jak si nekdo muze dovolit na patrii napsat zruinovana amerika,ta drzost
          velkaamdvedice
          • Cetv
            03.02.2015 12:27

            Je svoboda slova. To není jako v Rusku.
            Velkamedvědice
            • Re: Cetv
              03.02.2015 17:04

              To zjistíš až budeš chtět vízum do USA... Neboj .... jsi v hledáčku...za nickname se neschováš.....
              Johanson
              • Visa do USA ?
                03.02.2015 17:55

                Visa potřebuješ do Ruska a ne do USA. Než něco napíšeš tak si zjisti jak to je ty blbečku.
                ....
                • Re: Visa do USA ?
                  03.02.2015 23:43

                  Ty se radši ani nepodepíšeš vid? Ty ani nevíš že než vlezeš do letadla na USA už vědí co tam letí za trubku...a tam se rozhodne jestli vstoupíš nebo ne...a vůbec nezáleží jestli jsi obdržel vstupní povolení na uzemí USA...
                  Obama
                • Re: Visa do USA ?
                  03.02.2015 23:41

                  Ach jo .... ty máš dost....
                  Johanson
            • Re: Cetv
              03.02.2015 12:30

              Já se mimochodem vyjadřoval k odkazu frekventnta Jářku Stańka, ne tohoz typicky americkým jménem Kotlikoff..o)
              Velkamedvědice
              • Ty jedna nevzdelana malostatni hospodine :)
                03.02.2015 13:24

                Laurence Jacob Kotlikoff (born January 30, 1951) is a William Warren FairField Professor at Boston University, a Professor of Economics at Boston University, a Fellow of the American Academy of Arts and Sciences, a Research Associate of the National Bureau of Economic Research, a Fellow of the Econometric Society, a former Senior Economist, and on President Reagan's Council of Economic Advisers. http://en.wikipedia.org/wiki/Laurence_Kotlikoff
                ale no tak
Aktuální komentáře
06.05.2024
17:40Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)