Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Středa jako den “D” pro konfrontaci nové řecké vlády s věřiteli EU

Rozbřesk - Středa jako den “D” pro konfrontaci nové řecké vlády s věřiteli EU

09.02.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Dříve než přejdeme opět k Řecku a jeho dluhovým peripetiím, které nás čekají v tomto týdnu, nelze se nezastavit u posledních statistik z amerického trhu práce. Čísla za leden, která byla zveřejněna v pátek odpoledne, byla totiž tak silná, že si zaslouží zvláštní pozornost.

Podíváme-li se totiž na poslední tři měsíční přírůstky nových pracovních míst, tak dojdeme k průměrnému číslu 336 tisíc, což je nejlepší výsledek trhu práce od konce roku 1997. Takový údaj samozřejmě nemá s recesí co dělat a nic na tomto nemění ani stále relativně nízký růst mezd. I ten mimochodem zrychlil (zpět na 2,2 % meziročně), ale spolu s inflací by to měla být jediná proměnná, která stále ještě drží Fed od akce. Mimochodem pokud vezmeme v úvahu tzv. Taylorovo pravidlo v podobě, jež používá šéfka Fedu Yellenová, tak by úrokové sazby měly být již na úrovni 2,4 %. Trh však stále počítá s tím, že by úroky Fedu mohl jít (z 0-0,25 %) vzhůru až v září čí spíše v říjnu, což se nám s ohledem na silný trh práce nezdá jako správný odhad. Záminkou ke změně očekávání trhu směrem k dřívějšímu růstu úroků či k jejich vyšším úrovním pak může být rétorika Fedu, resp. její více jestřábí naladění. Jako důležité mezníky se v tomto ohledu mohou jevit nejbližší vystoupení J. Yellenové - 24.2. v Kongresu a 18.3. na tiskovce po příštím zasedání FOMC.

V tomto týdnu bude opět v centru pozornosti Řecko. Popularita řeckého premiéra Tsiprase se v posledním týdnu podle některých průzkumů doma vyhoupla až k 68 %. Řekům se tvrdé vystupování vůči Trojce líbí a stejně tak podporují převrácení řady strukturálních reforem. Hluboká propast se ovšem rozevřela mezi Athénami na jedné straně a Bruselem, Berlínem a Frankfurtem na straně druhé. Klíčoví lídři eurozóny odmítají dát Řecku překlenovací půjčku do léta - do té doby si Athény chtějí připravit půdu a vyjednat výraznější ústupky. Navíc ECB omezila v uplynulém týdnu výrazně přístup řeckých bank k eurové hotovosti a dá se očekávat, že pokud do konce února nebude na stole dohoda, odstřihne Řecko úplně. Vyjednávání v nadcházejících týdnech tak budou trhy ostře sledovaná. Tuto středu je na programu speciální schůzka euro-skupiny (ministři financí eurozóny), na které ministr financí Varoufakis bude přesvědčovat své kolegy o záměrech nové řecké vlády. Je pravděpodobné, že s návrhem na zvyšování minimální mzdy a penzí těžko uspěje a překlenovací půjčku po poměrně agresivních výrocích v uplynulých týdnech také vyjedná stěží. V tomto světle budou trhy s napětím sledovat další aukci řeckých pokladničních poukázek (také ve středu 11.2.). Vystresované řecké banky, pro které je euro-hotovost opět velice vzácná, nemusí mít moc chuti dál půjčovat vlastnímu státu.

Forex - region
Bezprostřední dopad výborných čísel z amerického trhu práce na středoevropské měny byl sice mírně negativní, avšak v souhrnu vůči euru vesměs posilovaly (i když v případě koruny byly zisky minimální).

Co se týče nadcházejícího týdne, tak zlotý a polská aktiva všeobecně může těšit páteční zlepšení výhledu na rating ze strany agentury S&P . Nadcházející týden bude z hlediska regionálních statistik zajímavý i tak, neboť bude zveřejněna řada ekonomických dat. Týden odstartuje zveřejnění české inflace za leden. Česká ekonomika postrádá jakékoliv inflační impulsy a navíc v posledních týdnech zažívá prudký pokles cen pohonných hmot. Vzhledem k absenci deregulací, které by kompenzovaly vliv levnějších PHM, se dá předpokládat pokles spotřebitelských cen a meziroční inflace pod nulu už v lednu.

EUR/USD

Vynikající čísla z amerického trhu práce přivodila pád eurodolaru o téměř dvě figury. Samozřejmě, že dolaru prospěl zejména růst krátkodobých dolarových sazeb. Přesto i zde prostor další růst stále existuje, neboť trh stále počítá s tím, že by úroky Fedu mohly jít (z 0-0,25 %) vzhůru až v září čí spíše v říjnu. Podle nás je však realističtějším datem červenec či dokonce červen.

Kromě tlaku na růst krátkých dolarových sazeb však bude eurodolar tlačit jižním směrem i Řecko, které může tento týden pěkně zatápět euru. Tuto středu je na programu speciální schůzka euro-skupiny (ministři financí eurozóny), na které ministr financí Varoufakis bude přesvědčovat své kolegy o záměrech nové řecké vlády. Je pravděpodobné, že s návrhem na zvyšování minimální mzdy a penzí těžko uspěje a překlenovací půjčku po poměrně agresivních výrocích v uplynulých týdnech také vyjedná stěží. V tomto světle budou trhy s napětím očekávat i další aukci řeckých pokladničních poukázek (rovněž ve středu 11.2.).


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba