Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Éra svobodného internetu končí

Éra svobodného internetu končí

09.02.2015 13:42
Autor: Redakce, Patria.cz

Éra neregulovaných inovací na internetu ve Spojených státech skončí, pokud soudy nezastaví prosazení návrhu prezidenta Baracka Obamy regulovat internet stejně drakonicky jako telefonní služby. Internet bude po očekávaném přijetí návrhu ve Federální komisi pro spoje (FCC) ovládat byrokratická libovůle. napsal list The Wall Street Journal.

Předseda FCC Tom Wheeler se minulý týden podvolil prezidentovu požadavku a pod heslem "internetové neutrality" a údajné rovnosti pro všechny uživatele navrhl komisi regulovat internet podle zákona, který už 80 let platí pro pevné telefonní linky. "Pokud se tyto reakcionářské regulace nezastaví, znamená to konec inovací bez úředního schválení, tedy konec toho, co vytvořilo dnešní internet," napsal komentátor listu L. Gordon Crovitz.

Nyní může kdokoli zřídit webovou stránku a vytvářet aplikace či mobilní přístroje, aniž k tomu v USA potřebuje regulační svolení. Je to díky všeobecnému konsensu, který vznikl za prezidenta Billa Clintona a zakládá se na tom, že k internetu by se v zájmu inovací nemělo přistupovat jako k veřejné službě. Kongres a Bílý dům za vlády obou stran tak bránil federálním úřadům aplikovat starodávná pravidla, která dopodrobna řídila telefonní sítě a která by na internetu zmrazila veškerý pokrok.

Wheelerovo oznámení ale zavrhuje dvě desetiletí volných inovací a podřizuje internet zákonu o telekomunikacích z roku 1934. Jakmile si to většina Obamových demokratů v FCC ke konci tohoto měsíce odhlasuje, dá jim to ohromnou moc. Jakékoli "praktiky" a "poplatky", které byrokraté shledají "nespravedlivými nebo neodůvodněnými, budou prohlášeny za nezákonné", praví zákon podle WSJ.

To je ovšem přímá výzva k tomu, aby firmy, které jsou novými technologiemi ohroženy, začaly lobbovat a podávat stížnosti, píše list. Internet je zdrojem kreativní destrukce a mění od základů poměry v celé řadě odvětví, od hudebního průmyslu, filmů nebo médií po maloobchod, cestování nebo bankovnictví. Dějiny podle listu učí, že firmy ohrožené konkurencí si najmou tolik právníků, kolik bude třeba na to, aby prosadily regulaci na svou ochranu.

Regulátoři budou mít pravomoc zrušit řadu praktik a dohod, které spotřebitelům přinášejí ohromný prospěch, od dohody mezi společnostmi Amazon a Sprint o rychlém stahování e-knih přes čtečky Kindle, po servis textových zpráv zdarma od firmy WhatsApp. Netflix ještě může litovat své podpory návrhu, až konkurenti podají stížnost na speciální dohody, umožňující mu plynulý přenos jeho videonabídky.

Pod kontrolu komise se dostanou takřka všechny podnikatelské aktivity na webu, téměř všechny webové stránky a aplikace, jak na to v případě podřízení internetu telekomunikačnímu zákonu upozornil nejvyšší soud USA už před deseti lety. Úředníci by třeba mohli detailně regulovat výsledky vyhledávání Googlu, dohlížet na zpravodajské stránky, sociální sítě i e-mailové služby, píše WSJ.

Wheeler sice slíbil, že se některých zákroků "zdrží", jakmile ale úředníci dostanou moc, využívají ji, napsal list. A jestli se bude komise opravdu intervencí zdržovat, pak se na ni snese záplava stížností těch, kdo chtějí zatížit své konkurenty regulací.

Obama tvrdí, že převedení internetu pod zákon o telekomunikacích podpoří rozvoj rychlého internetu, to ale podle WSJ není pravda. Hlavní hrozbou duopolu telekomunikačních a kabelových operátorů je Google Fiber, jeho konkurenti ale budou moci tlačit FCC k tomu, aby prohlásila jeho model za "nespravedlivý";budou říkat, že Google si vybírá jen některé oblasti a účtuje si méně, protože těží z reklamy.

FCC sice tvrdí, že podporuje "neutralitu na síti", ve skutečnosti ale prosazuje pravý opak. Žádný "konec dvourychlostního internetu" se konat nebude, protože "rychlé pruhy" pro některé budou možné, pakliže je byrokraté prohlásí za "odůvodněné".

Soudní rozhodování o kroku FCC se podle WSJ protáhne do funkčního období příštího prezidenta, čím rychleji se ale Amerika vrátí ke konsensu volného internetu, tím lépe. "Americká kultura inovace a svobody na internetu visí na vlásku," uzavírá WSJ.

Zdroj: ČTK


Čtěte více:

Řecko, evropské HDP, výsledky O2 CR a KB . . . týdenní výhled
09.02.2015 11:00
Tento týden se sejde tzv. Euroskupina neboli ministři financí eurozóny...
Měnové zajištění zahraničních investic – jistota ve světě turbulentních devizových kurzů
09.02.2015 13:00
Finanční trhy se v letošním roce, ale vlastně i v tom loňském, nesou v...

Váš názor
  •  
    09.02.2015 17:13

    US ekonomika ztrácí prachy z práv.Obama není dobrý prezident a Amerika by se ho měla rychle zbavit,jinak se USA dostanou na trajektorii Evropy,která zrychluje do prdele.Daně na socialismus neuvěřitelně rostou a porostou dokud ten socialismus nevrátíme do kolejí jaké byly.Švihlíková bude znárodňovat a Obama u toho bude dotovat všechny černé a přemnožené.Jdeme směle do prdele.
    Mac
  • pane jo
    09.02.2015 16:00

    Na Ukrajině fašismus, v Evropě islamismus, genderismus, anarchismus a v USA socialismus ? Že by zářné zítřky západní civilizace ? -- http://www.lumendelumine.cz/index.php?page=genderiskus-nici-spolecnost -- http://www.ceskenarodnilisty.cz/clanky/proc-praskl-vred-ukrajinskeho-fasismu.html -- http://e-republika.cz/article1849-Mladi-v-USA-jsou-pro-socialismus
    Peté13
Aktuální komentáře
01.05.2024
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba