Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Vzniká nové Německo?

Víkendář: Vzniká nové Německo?

14.02.2015 8:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová se 6. února spolu s francouzským prezidentem François Hollandem setkala s Vladimírem Putinem a poté se vydali za Barackem Obamou. Jednalo se hlavně o Ukrajině, ale po setkání s Obamou se na tiskové konferenci probíralo především Řecko. Řecko a Ukrajina znamenají pro Američany dvě rozdílné věci, Němci to ale vnímají jinak. Obě země totiž ukazují, jaká je nová role Německa ve světě a jak nepříjemná pro tuto zemi je.

V roce 2005 panoval v Evropě klid, Německo si užívalo jako součást celku, ve kterém může prosperovat a nemusí nést tíhu geopolitického vývoje. Dnes je ovšem úplně jiná situace. EU se nachází v hluboké krizi a mnozí z ní viní agresivní exportní politiku Německa a jeho požadavky týkající se fiskálního utahování. Je obviňováno z toho, že sleduje pouze vlastní zájmy. V určitém smyslu se Německo opět stává zemí, které se ostatní evropské státy bojí.

Rusko se nyní bojí Západu, podporuje boje na Ukrajině, zabralo Krym. Spojené státy se začaly obávat růstu moci Ruska. V Evropě roste nacionalismus. Svět tak, jak ho znala Merkelová při nástupu k moci, kolabuje. Evropská finanční krize už není primárně krizí ekonomickou, ale politickou. A krize na Ukrajině staví Německo do mimořádně nepohodlné pozice, kde by mělo hrát vedoucí roli. Musí zajistit, aby se politický problém nezměnil v problém vojenský. Co se týče Evropské unie, je pro něj situace také složitá. Na jednu stranu se snaží o to, aby se nerozpadla. Na druhou stranu ale nechce nést tíhu, kterou zachování jednoty nese.

Německá strategie v sobě zahrnuje rozpor. Němci nechtějí vystupovat asertivně či vyhrožovat. Na druhou stranu ale zaujímají pozice, které sebou asertivitu a výhrůžky nesou. Ohledně Řecka je Německo tou nejméně přizpůsobivou zemí a týká se to vlastně celé periferie. Na Ukrajině Berlín podporuje Kyjev, ale zároveň nechce zaujmout jasný celkový postoj. A v obou případech je Německo okolnostmi natlačeno do pozice, ve které se cítí velice nepohodlně.

Německo podporovalo protivládní demonstrace na Ukrajině, odsuzovalo zabrání Krymu a ruskou podporu separatistům. Ze své role významného kritika se ale snažilo vycouvat ve chvíli, kdy se ukázalo, že politický spor dostává vojenskou příchuť. Nakonec se Němci dostali do složité pozice, kdy nesouhlasí s kroky Ruska, ale nechtějí podpořit Ukrajinu vojensky. Souhlasilo se sankcemi vůči Rusku, ale zároveň se snaží o usmíření. Pro Německo jako liberálně demokratickou zemi bylo povinností podporovat demonstrace v Kyjevě, Němci ale mají problematický postoj k podpoře vojenských zásahů. V případě Ukrajiny to platí dvojnásob, protože by mohlo dojít k oživení vzpomínek, ke kterým se nikdo vracet nechce.

Podobně složitý je německý přístup k Řecku. Německo vyváželo přes 50 % HDP a více než polovina z toho směřovala do EU. Německo má výrobní sektor, jehož kapacita vysoce převyšuje možnosti jeho vlastní spotřeby. Musí mít proto přístup na zahraniční trhy, nebo se dostane do hluboké krize. V Evropě ale rostou bariéry a možná, že slabší ekonomiky sáhnou k protekcionismu. Roste vlna nacionalismu a politiky zaměřené na to, co je výhodné pro danou zemi. Pokud by Řecko ukázalo, že odchod z měnové unie i ze zóny volného obchodu je výhodný, celý systém by se rozpadl. Německo se nyní dostává do podobné pozice jako v roce 1871. I tehdy bylo ekonomicky mocné, ale také velmi nejisté. Jeho moc se odvíjela od ochoty ostatních zemí poskytnout přístup na domácí trh. Bez něj by se síla Německa zhroutila.

Německo se snaží změnit Evropu, ale jeho hrozby ztrácejí na síle. Rovněž se snaží změnit vývoj na Ukrajině, ale je chyceno do pasti ruských reakcí. V obou případech Německo nemá dostatečnou moc a musí si říkat o souhlas ostatních. Ten je ovšem těžké získat. Opakuje se tak stále to samé: Německo je příliš silné na to, aby mohlo být ignorováno. Zároveň je ale příliš slabé na to, aby si mohlo samo prosadit svou vůli. V minulosti se tato země snažila zvýšit svou moc, aby si svou vůli nakonec prosadila. Tentokrát Německo nejeví známky toho, že by se touto cestou chtělo opět vydat. Bude zajímavé sledovat, zda mu to přesvědčení vydrží.

Autorem je George Friedman.


Zdroj: Geopolitical Weekly


Čtěte více:

A zase to Řecko: státní bankrot?
13.02.2015 13:00
V posledních dnech se na scéně opět objevila otázka řeckého dluhu. Po ...

Váš názor
  •  
    21.02.2015 0:56

    To je zajímavý téma,jakej má být kurz koruny,měny.Já myslel že máme kapitalismus a kurz stanovuje trh,nabídka-poptávka.Tady se o tom diškutuje,jak v socialismu,si to naplánujem a zorganizujem,jak nám vyhovuje.Singer jako představitel generace co vyrůstala v době Klausova bankovního socialismu je toho zářným příkladem.Klaus kdysi devalvoval korunu,nebo záměrně podhodnotil její kurz,když ještě nebyl zcela volný,aby vytvořil tzv.polštář pro naše vývozce.Dnes už dávno víme,jak jeho polštáře a bankovní socialismus dopadli,lidem to nestačilo a pohřbilo ho chudáka až ukradený pero a amnestie.Exportéři musí být vystaveni tlaku konkurence,v tomhle má Kalka kupodivu pravdu,polštáře všeho druhu vedou tak leda k usnutí na vavřínech prohnilých květů.Navíc každej občan je v jiný pozici,každej není exportér,takže taky každej na tom zázraku co předvádí Singer nevydělá,navíc kdyby to bylo tak samospasitelný a geniální řešení,tak žádná centrální banka nedělá celej den nic jinýho,než tiskne a prodává vlastní měnu a tak podporuje export:-))
    Brutus
    •  
      21.02.2015 0:59

      :-)) až teď koukám,že jsem už na jiným tématu,pro jistotu to dám ještě tam kam to patří:-))
      Brutus
  •  
    14.02.2015 15:53

    Pan Friedman, zjevně zastánce amerického vojenského průmyslu či politiky, Německo do svých představ nenatlačí ani kdyby měl nos jako Pinokio, snaží se, ale nechápe že nic nezmůže :-), Německo a Čína neválčí, a proto jim patří budoucnost!
    robelix
  •  
    14.02.2015 12:18

    Já si nemyslím, že se někdo Německa bojí.....snad kromě skalních voličů komunistické strany. Spíše se mi zdá, že někdo se pokouší vyvolat pocit ohrožení z Německa. Německo je demokratická země s fungující ekonomikou a já plně chápu jak těžce se některým zemím poslouchá, že si mají udělat pořádek. Totéž platí třeba i v Česku, když se téhož dožadují poctiví a pracující lidé po těch kdo takoví nejsou. Pokud by mělo dojít k oddělení jihu Evropy od eurozóny, případně od Evropské unie, pak by nezbylo než doufat, že se Německo vyzbrojí a bude spolu s Francií chránit Sever (tedy i nás) před Ruskem. Británie se jako vždycky stáhne do své izolace a dokud nebude přímo ohrožena bude dělat jako že se jí to netýká.
    Vlado
    •  
      14.02.2015 14:55

      proc by sem rusko vstupovalo? jak by asi dobytou evroipu branilo proti vstupu usa? taky si uvedom, ze v eu jsou jaderne zbrane a eu psychopati by pachali sebevrazedne nuklearni detonace pri neuspesnem odrazeni utoku a nevim, jestli rusko usiluje o radioaktivni pudu.. mas to cele nejake domotane..
      Azb
      • Trošku naivní otázka,
        14.02.2015 18:25

        myslím tu řečnickou ... proč by sem Rusko vstupovalo ..... Předpokládám, že byla řečnická, neb si na ní sám snažíte odpovědět. S Vašimi odpověďmi bych však trochu polemizoval, protože důvodů by se totiž našlo spousta (podle mě). Třeba tento, který je podle mě hodně vysoko. Zvýší to domácí prestiž tomu, kdo by to případně udělal. A to, že by někdo použil jaderné zbraně na své vlastní území a obyvatele? To snad ani nemůžete myslet vážně? To by musel být hodně velký psychopat a hlavně, muselo by těch psychopatů být víc. Jeden by určitě nestačil. No nic nechám to dál bez poznámek, ale s napsaným rozhodně nesouhlasím. Myslet si, že někdo něco neudělá jen proto, že já nevidím smysl znamená jediné, dovedu se málo vžít do jeho kůže atd.
        pulec
        • Re: Trošku naivní otázka,
          14.02.2015 19:59

          zalezi na vnimane mire beznadeje.. rozkaz muze prijit shora, ale kdo vi, jak je to uskutecnitelne bez vrchniho veleni, jaka je mira autonomie raketovych sil (od slova silo). musime vzit v potaz miru propagandy, ktera se preleva medii a jeji mozny amplifikacni efekt na vnimani jejich konzumentu. vojenske jednotky vlastne ani nepotrebuji propagandu, tam se to resi imperativem a nikdo se na nic nepta. v pripade exodu obyvatelstva by se mohlo usoudit, ze civilni obeti by byly prijatelne, pripadne provest detonaci podel nejake linie, napr mezi ceskem a nemeckem, vesmyslu blize do ceskeho vnitrozemi a cim dal od nemecka, tim lepe, nekde tesne za celem frontove linie a rozdelit tak postupujici armadu a zpomalit nekonvencnim zpusobem skrz kratkodoby emp a dlouhodoby radiacni efekt.. jinak postupovat evropou s konvencnimi zbranemi, to asi pro rusy neni mozne, protoze by jejich sila byla neustale dorovnavana skrz logistiku nato.. uz nyni si nato nashromazdilo spoustu techniky donekolika statu pobliz ruske hranice a urcite maji vysokou manevrovatelnost.. cili takto by rusko nepostoupilo ani o pid..
          Azb
          •  
            15.02.2015 1:49

            Ty musíš bejt válečník. Držels někdy v ruce opravdickou pistoli? Ty svý válečnický teorie "jak na rusa" si nech patentovat. Holt je vidět , že žijeme v nejdelším období bez války. Nebýt nesmyslné rozpínavosti EU (Ukrajina, Turecko, Chorvatsko) žilo by se možná v klidu i dál. Rusa nemusím, ale nedivím se Putinovi , že nehodlá čekat až se mu k hranicím nahrnou vojáci NATO tím mám na mysli Amíky. NATO bez Amíků = O. Patřím ke generaci narozené po 2sv. válce a míru v Evropě si považuji. Vojnu jsem si odbyl v československélidovéarmádě a hlídal jsem aby nepřišel imperialista od Šumavy. Teď zaplaťpánbůh za nárazníkové pásmo Slováků. S rusákama (tehdy k nim patřili i Ukrajinci ) jsem se dokonce zúčastnil voj. cvičení . Vám válečnickým stratégům co zde rozvíjíte teorie jak Rusa porazit garantuju, že kdyby nám ruský vojclové zacvakali kalašnikovem u hlavy , tak se pos...me . Amíci do konfliktu s Ruskem nikdy nepůjdou , maj rozum , který politikům EU zcela chybí.
            švejk
            • EU
              15.02.2015 10:22

              Mam fakt dojem, ze vy tam na vychode trpite utkvelymi predstavami. Jednou z nich je nicim nepodlozeny blud o rozpinavosti EU. Turecko by strasne rado do EU, Chorvatsko o to stalo taky a Ukrajina jakbysmet. EU je totiz jedina alternativa vzhledem k rozpinavosti Ruska. Uz by vam to tam melo dojit.
              hm
              • Re: EU
                15.02.2015 10:50

                Poslušně hlásím , že tady musí bejt někdo úplně blbej. my na východě to snad nebudem . Nějakej " hm" si myslí , že velká EUROPA zastaví rozpínavost Ruska . To aby se členskou zemí EU stala i Jihoafrické republika , snad i Argentina . Toho by se Putin fakt konečně leknul. A co soudruzi z Číny ? Ta dyž by vstoupily do EU , byly by Rusáci v koncích. Vy zaslepený tam na západě jste už ouplně přestali vnímat reálnou podobu současného světa. Dyť v tom Bruselu už se nejsou schopný dohodnou ani na tom, jak dlouhá má bejt rovná vokurka. Dyž to vidím v regálu v českém Kauflandu , jsem nasr..ej. Každá vokurka si rostla v rozporu ze směrnicí EU. To je ňákej EUropskej pořádek ?
                švejk
                • Halo, vy tam na vychode,
                  15.02.2015 13:09

                  vokurky se nam fakt trochu vymkly, ale jakej mate jinej recept proti rozpinavosti Ruska?
                  hm
                  • Re: Halo, vy tam na vychode,
                    16.02.2015 0:34

                    Jasnej recept néni . Nekrafat proti Putinovi ať si klidně obnoví hranici velké RUSI. Ať totalitně vládne , ať vládne třeba i Ukrajině , Bělorusi atd.,stejně jsou to taky Rusáci. V Rusku , Číně a mnoha dalších zemích jiná forma vládnutí néni možná .Hlavně , aby je někdo držel na uzdě , vyhovuje jim to a Putina budou milovat i když budou jen suché zemjaky . EUropa by už mohla pochopit, že v Rusku je demokracie n e ž á d o u c í . Ať si obnoví carský režim ( car Putin ) . Poslušně hlásim ty budou mít sami se sebou tolik starostí , že se na ňákou EUropu vys..ou. Dyť i ta OJRROPA co se táhne od Portugalska po Slovensko toho má za vandr . Carevna Anželína taky neví kam dřív .
                    švejk
                    • Koukam, ze vam tam neni jasny voco de.
                      16.02.2015 8:42

                      Vo odbytiste, samozrejme, jak jinak. A taky treba tech aut co vy montujete, jasny? Myslite, ze v carskym Rusku na ne bude nekdo mit? A taky jim tam musime stavet dalnice atd, no proste tam na nas ceka strasne prace. Tak neremcejte a pochopte, ze kdyz my neprodame ty auta, tak vy nebudete mit co delat a muzete se jit klouzat.
                      hm
                      • Re: Koukam, ze vam tam neni jasny voco de.
                        16.02.2015 9:50

                        Poslušně hlásím pane velitel blbové eště nevymřeli. Bojkotujem Rusko a budem tam stavět dálnice a vyvážet auta , aby bylo dobře v zemi EUročeské.
                        Švejk
                        • Svejku, bozeboze,
                          16.02.2015 10:12

                          vy ste fakt vomezenej, myslete trochu peeerspektivne, covece!
                          hm
                    •  
                      16.02.2015 3:20

                      s nemeckem je to hrosi, protoze kdyz chytne nemec hysterickej nebo jinej zachvat, tak vzhledem k tesnemu navazani nasimi politiky ekonomicky se kazdy otres prenese k nam prakticky ihned.. tobude jeste nas vrchni centralni banker cumet.
                      Azb
                    •  
                      16.02.2015 3:18

                      rusko by se dalo rozdrobit lehce.. vzhledem k jeho rozloze..
                      Azb
                  • Re: Halo, vy tam na vychode,
                    15.02.2015 13:40

                    Okurkové řezy? o)
                    Velkamedvědice
                    • Ale kdepak,
                      15.02.2015 17:46

                      desnej salat ...
                      hm
                      • Re: Ale kdepak,
                        15.02.2015 18:33

                        Možná by stačil zákaz požívání vodky v Evropě. To by se jí vyhli obloukem.
                        Velkamedvědice
                        •  
                          15.02.2015 21:06

                          takovy krok by mohl mit deflacni charakter.. komisari z ecb budou muset rychle nebohe konzumenty preskolit na jiny druh lihovin.
                          Azb
            •  
              15.02.2015 3:35

              vzdyt pisu, ze nakej mamrd asmussen ci stoltenberk proste sichcou poradne zabojovat a jsou ochotni i k urcitym obetem na civilnim obyvatelstvu. politik vlastne nic neridi, ze jo. politik je proxy nejake vyssi skryte virtualni moci, na kterou nelze sahnout. valecny strateg nejsu, ani nehraju valecne strategie, protoze me ani trochu nebavi.. ale existuje vztah mezi akci a motivaci k teto akci. to snad neni tak hrozny zkoumat takovy vztah.. ja vyrustal v 80. letech v domeni, ze mir uz bude navzdy, tudiz jsem ochoten se rozstekat na kazdeho, kdo mi tuto predstavu chce zmenit. co jsem se snazil nacrtnout byla reakce, kterou by druha strana necekala, tudiz takova, na kterou by ani nebyla prvoplanove pripravena. to je cele.. protoze kdyz utocite dopripravene obrany, tak kam se asi dostanete..? pokud muzete nejak rozvinout vas pohled na vec, tak se rad priucim. koneckoncu lidstvo tvori jedno velke globalni vedomi, ovsembohuzel velmi roztristene, s neprilis velkou mirou synergie, zvlast diky pritomnosti ekonomicke konkurence a rivality.
              Azb
          •  
            14.02.2015 23:26

            a jeste k te nuklearni sebevrazde.. zalezelo by na agresivite a nekompromisnosti postupu a vedeni ruske agrese.. dobyvani pozic nebo likvidace obyvatelstva, atd.. to vse utlumuje ci amplifikuje dalsi rozhodovani.. takze nejdulezitejsi je polozit si otazku kam se rusove chteji vlastne dostat, ceho chcteji docilit, pak se teprve muzem zabyvat jak toho muzou dosahnout.
            Azb
            •  
              15.02.2015 1:57

              Volal jsem Putinovi a von mi řek , že chce jen to ,co kdysi Rusku patřilo a že si to prostě vezme . Sám nevim jak tomu zabránit . Nejlepší asi bude nedovážet civilistům do ruska jogurty a zakázat ruskejm generálům rekreaci u mácháče.
              švejk
              •  
                15.02.2015 13:33

                Dovoz potravin z Eu a Usa si zakázali rusové samy.
                Velkamedvědice
              • putin na prijmu
                15.02.2015 3:36

                tak to je pekna svejkovina, to beru!
                Azb
          •  
            14.02.2015 20:01

            tzn. jedina strategie by byla vlakat.. a rozdelit armadu na dva, tri mensi problemy.. a pak uz jenvychytavat rachejtle z ruska.. hmm.. takovej eurasijskej nuklearni badminton
            Azb
            •  
              14.02.2015 20:11

              taky ukrajina ma pocetne ruske etnikum, to jinde v eu neni prece, tudiz tam nemuzou rusove argumentovat, ze treba obhajuji neci prava (fuj, to slovo nesnasim), vyjmeme-li ruskou mafii.. rusum bude stacit, kdyz se ukrajina rozdeli. stejne kdyby zavreli hranici, tak ta ukrajina nevydrzi pohromade.. tam proste vykrystalizovala celagenerace, ktera je v opozici, atuz tobylo diky neomezene moznosti prisunu rusu do te oblasti.. to uz je nevratne.. tech lidi na vychode ukrajiny se nejde jednoduse zbavit..
              Azb
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data