Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Očkování pro zisky farmaceutických firem?

Víkendář: Očkování pro zisky farmaceutických firem?

15.02.2015 8:00
Autor: Redakce, Patria.cz

V roce 2014 byl počet onemocnění spalničkami v USA nejvyšší za posledních 20 let. Důvod? Stále více lidí je proti očkování svých dětí. Ohánějí se přitom hlavně jednou starou a vyvrácenou studií, která tvrdí, že očkování souvisí s autismem. K tomu se přidávají konspirační teorie hovořící o tom, že lékaři a farmaceutické společnosti mají z očkování zisky a tudíž se jej snaží vehementně prosazovat. Tento argument ale z historického hlediska nedává smysl.

Pediatři a lékaři na očkování často prodělávají. A celé odvětví výroby léků se v oblasti vakcín ještě nedávno potýkalo s nízkými maržemi a nedostatečnou produkcí. The Economist ohledně toho napsal, že „vakcíny byly po celá desetiletí opomíjenou oblastí farmaceutického odvětví, technologie byla zastaralá, investice nedostatečné a ziskové marže ležely kriticky nízko. Řada firem prodávala své divize výroby očkovacích látek a zaměřovala se místo toho na ziskové léky“.

Ve skutečnosti byly vakcíny tak málo ziskové, že řada firem prostě jejich výrobu zastavila. V roce 1967 je vyrábělo 26 společností, v roce 1980 už jich bylo pouze 17. Před deseti lety byla finanční motivace pro jejich produkci tak malá, že se šířily obavy z toho, že farmaceutické firmy od jejich výroby úplně upustí. Ve srovnání s léky, které jsou podávány denně, jsou vakcíny potřeba jen jednou za život. Například firma Wyeth, kterou později koupil Pfizer, ukončila výrobu očkovací látky proti chřipce, protože marže byly příliš nízké.

Dnes se odhaduje, že trh s vakcínami dosahuje velikosti asi 24 miliard dolarů. Jde o obrovské číslo, které ale tvoří přibližně pouze 2 – 3 % celkového farmaceutického trhu. Výroba vakcín je přitom složitá a nese sebou vyšší náklady. Regulace je v této oblasti velmi přísná a veřejné instituce často nakupují za nízké ceny (i když to nemusí znamenat problém, protože zase nakupují ve velkých množstvích). Celková kombinace nízkých cen, vysokých výrobních nákladů a regulace ale mohla přispívat k tomu, že očkovacích látek býval někdy nedostatek.

V posledních letech se ale situace změnila. Globální poptávka vzrostla, platí to zejména o rozvíjejících se zemích. Gavi Alliance poskytla od roku 2000 očkování 500 milionům dětí v chudých zemích. Odhaduje se, že tím zabránila 7 milionům úmrtí. GlaxoSmithKline tvrdí, že 80 % vakcín, které společnost v roce 2013 vyrobila, šlo do rozvíjejících se zemí. A na trh se dostaly i očkovací látky, které mohou ve vyspělých zemích vydělávat zisky. Tyto země přitom stále představují přibližně 82 % hodnoty světového trhu.

David Bishai z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health říká, že „trh se otevřel ve chvíli, kdy se ukázalo, že u vakcín proti žloutence lze udržet vyšší ceny“. V osmdesátých letech tomu tak nebylo. Na trh se také dostaly velmi dobré očkovací látky proti lidským papilomavirům a meningitidě. Zjistit, jaké marže farmaceutické firmy na vakcínách nyní dosahují, není jednoduché. Nejsou zveřejňovány náklady na výzkum a vývoj, výrobu, ani distribuci. Například Merck uvádí, že vakcíny pro něj dnes představují jednu z klíčových oblastí a v roce 2014 generovaly 5,3 miliardy tržeb. Marže ale firma nezveřejňuje. Analytici je odhadují mezi 10 až 40 %, ale firmy se obávají, že kdyby skutečnou výši zveřejnily, čelily by tlaku na snížení cen.

V minulosti tedy panovaly obavy z toho, že vakcín nebude kvůli nízké ziskovosti dostatek. A dnes se objevují obavy, že si je kvůli vysoké ceně nebudeme moci dovolit. New York Times minulý rok informovaly o tom, že některé rodiny mají problém s očkováním, protože nemohou nalézt lékaře, který by jej provedl. Se skladováním látky totiž souvisejí vysoké náklady. Organizace Lékaři bez hranic zase nedávno apelovala na Pfizer a GlaxoSmithKline, aby snížily ceny vakcín pro rozvíjející se země. Lidé jako Bill Gates, kteří podporují vyšší výrobu vakcín, poukazují na složitost jejich produkce a na vysoké výdaje na výzkum a vývoj. Mohlo by ale pomoci, pokud by vakcíny vyrábělo více firem. V současnosti je trh vysoce koncentrovaný, a to jak na straně nabídky, tak na straně poptávky. Fixní náklady jsou vysoké a vyšší konkurenci brání i licence.

Je pravděpodobné, že výroba očkovacích látek je nyní ziskovější než v sedmdesátých a osmdesátých letech. Jde ale o důsledek tržních sil a není to důvod, proč se bránit očkování. Farmaceutické firmy potřebují motivaci k výrobě a ekonomické i sociální přínosy očkování jsou obrovské. Jde o lidské životy i o dolary. Jedna studie tvrdí, že plně očkované dítě znamená úspory ve výši 10 dolarů na každý dolar utracený na očkování. Podle některých názorů je tak očkování jedním z nejúspornějších programů, které vůbec existují. V USA se odhaduje, že mezi lety 1994–2013 bylo očkováním na přímých nákladech ušetřeno 295 miliard dolarů a 1,38 bilionu dolarů na nákladech nepřímých. Zisky z výroby vakcín nejsou argumentem proti očkování. Nejdůležitější je, zda je bezpečné a efektivní. Zde je odpověď bezpochyby kladná.

Zdroj: The Atlantic


Čtěte více:

Shiller: Od technologií přes vysokou nejistotu až po současné vysoké ceny akcií
12.02.2015 15:48
Ekonomika roste, ale lidi trápí rostoucí nejistota a obavy. Částečně j...
Slabší růst HDP v závěru roku nevěstí nic zlého
13.02.2015 9:23
I když první odhad HDP za poslední čtvrtletí loňského roku zaostal za...
A zase to Řecko: státní bankrot?
13.02.2015 13:00
V posledních dnech se na scéně opět objevila otázka řeckého dluhu. Po ...

Váš názor
  • Urcite
    15.02.2015 11:20

    se nechte co nejvice naockovat. Doktori to s nami mysli dobre a nelhali by nam. Slozili Hypokratickou levicovou prisahu, ze budou pomahat zdarma a s dobrym umyslem. Kdyz vam doktor na malem meste, ktery musi objizdet soudeni vesnice, aby se uzivil, objedna 10 novych ockovani, urcite do toho jdete a doktora nemente. Ja treba vubec nechapu, jak to lide v dobe kamenne a ve stredoveku delali, ze se dozili 30ti let bez jedine injekce. Farmaceutickym firmam jde predevsim o lidi, tak neblbnete a jdete na ty slevnene injekce v akci, muzete jen usetrit. To se vyplati.
    Mezernik
Aktuální komentáře
29.04.2024
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y