Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Předlužené Řecko označilo vyjednávání s věřiteli za ztrátu času a prásklo dveřmi…

Rozbřesk - Předlužené Řecko označilo vyjednávání s věřiteli za ztrátu času a prásklo dveřmi…

17.02.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Nedohoda mezi Řeky a oficiálními věřiteli tak trochu již včera dopoledne visela ve vzduchu. Mediální dělostřelecká příprava na večerní zasedání skupiny ministrů financí Eurogroup již naznačovala, že dosažení kompromisu bude nereálné. A tak se také stalo - eurozóna vedená Němci nabídla nové řecké vládě prodloužení stávajícího úvěrového programu. Ta označila návrh za absurdní, vyjednávání za ztrátu času a práskla dveřmi.

Scénář Grexitu je zase o něco realističtější, byť do konce února zbývá ještě prostor proto udělat kompromis na poslední chvíli. Nicméně urážliví Řekové si musí uvědomit, že nelze jednat až do konce února, kdy stávající program končí, neboť pokud dojde k jeho změně, budou jej muset možná projednat některé národní parlamenty. Zároveň paradoxně snižuje manévrovací prostor řecké vlády i umírněná reakce trhů, kdy trhy buď s Grexitem nepočítají, anebo nepovažují Řecko za systémově důležitou entitu eurozóny. Ať tak či onak, řecké strašení nákazou plynoucí z toho, že po vypadnutí Řecka z eurozóny začíná konec světa, nezabírá.

A jaký bude další postup? Vše má v podstatě v rukou ECB. Pokud se Řecko nebude chtít s věřiteli dohodnout do konce února a přijde o levné úvěrování ze strany MMF a EU, vystaví nejen stát riziku bankrotu, ale především domácí banky. Ty již dnes čelí velkému odlivu depozit, přičemž to je v konečném důsledku ECB, která rozhoduje, zdali přes záchrannou agenturu ELA (Emergency Liquidity Assistance) může tyto instituce držet nad vodou tím, že jim poskytne eurovou likviditu. Její další poskytování (proti kolaterálu) je však pevně navázáno na existenci jasného programu pod dohledem evropských institucí. Kyperská bankovní krize v roce 2013 pak ukázala, že vláda, jež ztratí přístup na kapitálové trhy, může s věřiteli různě licitovat, avšak na ECB je krátká. Pokud ECB odmítne eurovou likviditu domácím bankám poskytovat – tak jako se to stalo na Kypru – hra končí a zadlužená vláda se musí rychle „postavit do latě“. V opačném případě riskuje akutní bankovní krizi, která zemi vynese za hranice měnové unie.

Region

Na středoevropských trzích panoval včera víceméně klid a koruna, zlotý i forint se pohybovaly ve velice úzkých pásmech okolo stávajících hodnot.

Dnešek bude opět z pohledu regionálních událostí poměrně nezajímavý a hlavní pozornost bude přitahovat dění okolo Řecka. Vzhledem ke včerejšímu neúspěchu o dosažení dohody na zasedání Eurogroup budou středoevropské měny z tohoto pohledu hledat důvody k posílení jen velmi těžko. Naopak zveřejnění německého indexu ZEW by mohlo v případě dobrého výsledku trochu optimismu do regionu přinést.

Dluhopisy

Neúspěšné jednání mezi řeckým ministrem financí a jeho protějšky o budoucnosti dluhu se přirozeně projevilo na řeckých vládních výnosech - desetiletý vystřelil cca o 40 bps vzhůru. Nejistota se projevila i na výnosech španělských a italských, i když zde jen v omezené míře. Obtíže při vyjednávání naopak pomáhaly výnosům německým, které nepatrně klesaly. Z dosavadních jednání se zdá, že noví řečtí ministři možná tahají za kratší konec provazu, než si možná připouští. Času na další jednání každopádně není nazbyt, a proto bude zajímavé sledovat, jak (a zda vůbec nějak silně) zapůsobí na trhy dozvuky včerejšího jednání.


Čtěte více:

Ruský průmysl na začátku roku ztrácí tempo, rubl posiluje
16.02.2015 15:36
Dnes odpoledne jsme dostali nová čísla o kondici ruského průmyslu, kte...
Řecký evergreen opět na scéně - dohoda (zatím) nenalezena!
17.02.2015 8:21
Jednání ministrů financí eurozóny včera skončilo neúspěchem. Zadlužené...
Výsledek řeckého vyjednávání s věřiteli poslal asijské akcie dolů
17.02.2015 8:21
Neúspěšná vyjednávání mezi řeckou vládou a jejími věřiteli zapříčinila...

Váš názor
  • Co by se stalo
    17.02.2015 12:14

    Co by se stalo kdyby se všem státům k 1.1.2016 umazaly dluhy?
    obama
    • Re: Co by se stalo
      17.02.2015 12:55

      Asi by se nestalo nic. Argentína zbankrotovala už 3x a obyčejní lidé jsou v pohodě. V roce 1989 dlužili ČSSR státy jako Libie, Kuba, Irák, Rusko atd. téměř 180 mld. Kč. Nikdy tyto dluhy nesplatili a Česká republika žije dál. Dokonce se tu ještě našlo něco pro další loupež stoleti (privatizace ala Klaus).
      Dandy
    • Re: Co by se stalo
      17.02.2015 12:38

      Zrušit státní dluhy je v dnešní době ve vyspělém světě je něco jako zrušit peníze. Zrušení jedné měny není problém, lidé hnedle přejdou při směně na jinou, ale zrušení všech by přineslo velmi vážný systémový problém. záleží jak dlouho by trvalo nahrazení nějakou alternativou a nakolik by se systém mezitím rozpadl.
      ..
    • Re: Co by se stalo
      17.02.2015 12:29

      To je sci-fi. Dovedeš si představit všechny věřitele, kteří by pak neměli žádný zisk? Tohle je hochu lichva na nejvyšší mezinárodní úrovni. Není dluh jako dluh. Když udělá investor špatné rozhodnutí, utrpí ztrátu. To samé neplatí u věřitelů, jakými jsou banky a klany, které defacto řídí chor Bruselu. To by kvíkali, kdyby se jim najednou přestaly sypat miliardy jen proto, že vnutili půjčky státům a ti by dál na jejich dobročinnost nereflektovali :-))) I věřitel dělá chybu, když si nevidí na špičku nosu a ve své bohorovnosti nemá dost.
      Jesse
    • Re: Co by se stalo
      17.02.2015 12:27

      Bylo by to jako vyvěsit na Měsíc obrovskej bilbord s nápisem: Nikdo nemusí pracovat, muže žít za cizí, všechno bude odpuštěno - jestli to Obama opravdu řekl, klesl u mě až do bažiny. Dluh jako smlouva je jasný vzkaz o vlastní zodpovědnosti. Mělo by být jasně a tvrdě řečeno, že dluh se neprožírá, ale slouží odpovědným pro rozšíření bohatství (ve smyslu obecného blaha kapitalisty i proletáře, chcete-li to knižně. A ani jeden to nemá lehký, pečovat o majetek je taky práce a ne válení v růžích, jak si kdekdo myslí)
      marrtt
      •  
        17.02.2015 12:34

        Asi jsi tázajícímu nerozuměl. Jedna věc je žádat půjčku a zadlužit se s vědomím nějaké odpovědnosti a druhá věc je nechat si nakydat na hlavu dluhy, i když defacto půjčku nepotřebuješ. Pokud je mi známo, státy EU hnalo dopředu Německo, prý aby se ekonomika srovnala v rámci celé EU. A ti kokoti Němcům skočili na špek. Přitom bylo už před 1000 lety, že má každý stát totálně odlišný ekonomický potenciál. Tady stojí vina jednoznačně na straně zakladatelů EU - socilalistická internacionála a nenažrané banky včetně následníků Hitlera. Je to jejich problém... ale i tak si už nahrabali dost.
        Jesse
        • Ty už to taky nekuř...
          17.02.2015 13:14

          ...pokud je mi známo, ty půjčky (resp. přístup na trh s dluhopisy) si rádi nechali vnutit ve chvíli, kdy nebyli schopný splatit jiný starší půjčky, který jim nikdo nevnucoval...eště si pamatuju ten bugr kolem toho a ceny CDS někde nahoře v mracích - neni to tak dávno. Takže jsme zase zpátky u toho, že prožrali, rozkradli a prováleli kapitál, pak si s brekem běželi pučit a teď sou na.raný na toho, kdo jim pučil a eště jim polovinu dluhů odpustil.
          marrtt
  • Nikdoz Vás si neuvědomuje souvislosti
    17.02.2015 12:01

    Ty slova jsem již slyšel............Paroubek má v Řecku dům. Paroubek taky zadlužoval naší zemi. Paroubek řekl, že dluhy se platit nemusí. Myslím si, že teď určitě vyučuje na vedlejšák státní úředníky v Řecku.
    oradapoisson
  • Nikdoz Vás si neuvědomuje souvislosti
    17.02.2015 12:01

    Ty slova jsem již slyšel............Paroubek má v Řecku dům. Paroubek taky zadlužoval naší zemi. Paroubek řekl, že dluhy se platit nemusí. Myslím si, že teď určitě vyučuje na vedlejšák státní úředníky v Řecku.
    oradapoisson
    • Re: Nikdoz Vás si neuvědomuje souvislosti
      17.02.2015 12:11

      Nevím, jaké souvislosti máte na mysli. Na tom není nic složitého. Postě se jim nechtělo a nechce moc dělat. Já jim to nezazlívám, mají holt takovou povahu. Ale proč by měli mít Euro ? V EU ať klidně zůstanou a mají svou drachmu a všichni budou spokojení.
      Žíža
  • zbytečné kecy
    17.02.2015 11:11

    Já furt nechápu, o čem je řeč. Mraky pozorovatelů, politiků, čtenářů, blogerů, analytiků, komentátorů ... dlouhosáhle komentují něco, co je zcela zjevné. Řecko NIKDY, opakuji nikdy nesplatí své dluhy. Jestli někdo žije v představě, že všechno obyvatelstvo včetně nemluvňat a důchodců nastoupí na 40 let do německého a francouzského průmyslu k pásu a bude makat zadarmo, tak lituji jeho duševní potenciál. To snad neumí nikdo počítat a vidět realitu? Vždyť už dnes nestačí splácet úroky z úroků. Je to marný... prostě Řecko NIC splácet nemůže.
    Jesse
    • Re: zbytečné kecy
      17.02.2015 11:37

      Souhlas. Nechte je odejít, oni se dají dohromady po větší inflaci drachmy a nikdo si za rok ani nevzpomene. Naopak, budeme tam jezdit na dovolenou za pár šupů. To se ale EU moc nelíbí. Je to dost infekční záležitost. On by mohl někdo další mít taky chuť.
      Žíža
      •  
        17.02.2015 11:48

        Držím Řekům palce, sice zavinili si situaci sami, ale mislím, že když se trhnou, tak za deset let_+budeme se dívat jak řekové budou evropě utíkat. Je zde jiná podmínka. Řeka a Itala vidělo málo lidí makat, ale hodně lidí tancovat. To bude myslím větší kámen úrazu.
        Homo
        • pardon...
          17.02.2015 12:46

          ...netrefil jsem se s reakcí, patří to o úroveň vejš
          marrtt
        • Nevim, co hulíš, ale chci to taky...
          17.02.2015 12:45

          ...sou po tom hezký sny!! Až uvidím Řeka někam utíkat, vyfotím si to nebo nafilmuju - je to dost vzácnej pohled. Tam se totiž nikdo nepřetrhne a rychlej pohyb se automaticky považuje za nervovej tik. Ta země je infikovaná strašným virem lenosti a vychcanosti, korupce a černýho trhu, neplacení daní a podzemní ekonomiky (pardon, jeden profesor řikal, že šedá ekonomika a špinavý peníze neexistujou, tak teď nevim). Lekli se zodpovědnosti jak čert kříže a radši odložili likvidaci státu o pár let volbou bolševický vlády, která slibuje manu nebeskou a ambru z Olympu. Až jim začnou znárodňovat gyrosárny a taverny, tak se z toho po.erou, ale už bude pozdě. Těch deset lat tam bude, ale výsledek bude vojenskej puč (a nebude to poprvé).
          marrtt
        • Homo
          17.02.2015 12:26

          Prosím v čem budou utíkat?? Viděl jtse te složení řecké ekonomiky? Které produkty ten útěk povedou?
          Velkamedvědice
        • za deset let se budeme dívat
          17.02.2015 11:58

          jak budou Řekové Evropě utíkat, ale dozadu. Bude to zběsilý útěk a my už je ani hvězdářským dalekohledem neuvidíme, jak se budou vzdalovat. Jezdit tam ale nebudeme - do Somálska taky nikdo nejezdí
          oradapoisson
  •  
    17.02.2015 10:55

    Řekové jsou lenivci a vychcaní. Znám jich mnoho, protože u nás 40 let bydleli. Balo jich tu 2.000 .Ti co se tam pak vrátili tak mi vyprávěli jaká je tam morálka. Říkali mu ty čechu nestrhej nám tu normy, my na to nejsme zvyklí. A to byl tady v ČR kopyto. Obědy zadarmo běžná věc. Jeho dítě chodilo do malotřídky ve které bylo 20 dětí od 5 do 10 let a 7 lidí jako personál z toho dva učitelé.
    Janis Samares
  •  
    17.02.2015 10:30

    Zajímalo by mne proč v politicky korektních článcích pořád čtu, že v případě bankrotu Řecka by došlo k opuštění Eura Řeky. Řecký rozpočet je v primárním přebytku. Řecká ekonomika z velké části čerpá z turistického ruchu. Takže tady není moc velký prostor pro vydírání Řeků. Řekové jsou moudří lidé. Myslím si, že největší strach nynější vládcové Západů mají z toho, že by Řecko zbankrotovalo a obyčejnému člověku by se pak vedlo líp.Bylo by to povzbuzením pro ostatní národy a z toho mají oni strach .
    Jan Planička
    • Co to z tebe padá??
      17.02.2015 11:24

      Scénář je jasnej....jako v každý pomatený ideologický revoluci: vytvoříme vnějšího nepřítele (EU, která nam už nechce pučit) a srotíme se pod praporem s programem národní hrdosti (přece nám nebudou řikat, že máme šetřit a pracovat). Protože nemáme peníze, uděláme z posledních bohatých vnitřní nepřátele a zrádce a sebereme jim majetek (=znárodníme všechno, co má nějakou cenu). Potom to vytunelujeme (=nasadíme státní manažery, spíš jen žery), protože je lepší krást než pracovat (koneckonců to už nějakej pátek - vlastně odjakživa - děláme). Až nebude co žrát, přitvrdíme ideologii a zavřeme hranice, aby nikdo neviděl, jakej máme doma chlív. Nakonec všem vysvětlíme, že už se maj dobře a že je to všechno naše zásluha. Kdo nesouhlasí, dostane klackem a pude do kamenolomu. Odkud to jen známe??? (Rusko, Venezuela, Kuba, Korea....atd)
      marrtt
      • Re: Co to z tebe padá??
        17.02.2015 12:04

        100%
        oradapoisson
    • zajímavý názor :)
      17.02.2015 11:19

      Kyperská bankovní krize v roce 2013 pak ukázala, že vláda, jež ztratí přístup na kapitálové trhy, může s věřiteli různě licitovat, avšak na ECB je krátká. Tak na řeka
      Bob
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y