Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dražší ropa sráží spotřebitelskou důvěru, pozornost trhů však poutá vystoupení J. Yellenové

Dražší ropa sráží spotřebitelskou důvěru, pozornost trhů však poutá vystoupení J. Yellenové

24.02.2015 16:15, aktualizováno: 24.2. 17:06
Autor: Michal Putna, Patria Online

Aktualizováno

Americký index spotřebitelské důvěry sestavovaný Conference Board v únoru, dle předběžných čísel, klesá na 96,4 bodu z lednové úrovně (revidované nahoru o 0,9 b.) 103,8 bodu. Tržní konsensus byl nastavený na 99,5 bodu. Ačkoliv došlo k meziměsíčnímu poklesu, tak pokud odhlédneme od mimořádně silného ledna, tak se úroveň spotřebitelské důvěry nachází nejvýše od září roku 2007, tedy na předkrizové úrovni a index tak potvrzuje optimistický pohled domácností na americkou ekonomiku. 

Za pozornost stojí samotná lednová revize, která poslala index spotřebitelské důvěry na 103,8 bodu z původně uváděných 102,9 b, což představuje téměř 12% m/m nárůst. Uvádí se přitom, že výkyvy indexu větší než 5 % často signalizují změny v ekonomice. Únorová (předběžná) data naopak posílají index dolů o 7,1 % a celkový obrázek se nám tedy značně komplikuje. Vysvětlením tohoto „paradoxu“ však může být vývoj v cenách ropy po Novém roce. Původní optimismus domácností pramenící z levných pohonných hmot byl velmi záhy nahrazen vystřízlivěním, když se cena černého zlata po Novém roce začala zvyšovat. Jen od začátku února je barel ropy Brent dražší o 9,4 %. Domácnosti proto logicky očekávají zdražení pohonných hmot a negativní dopad na disponibilní příjem.

Když se podíváme detailněji na strukturu dnes zveřejněného hlavního indexu, tak pozorujeme zhoršení prakticky ve všech kategoriích: hodnocení současné úrovně (-3,7 b.), budoucích očekávání (-9,8 b.), zaměstnanosti (-0,2 b.). Mírně horší jsou také vyhlídky do budoucnosti (pro příštích šest měsíců) a domácnosti očekávají mimo jiné pokles svých příjmů (příslušný subindex -5,6 b.). Z dat Conference Board také vyplývá, že největší pokles spotřebitelské důvěry v únoru byl zaznamenán ve věkové skupině do 35 let.

Negativní vliv dražší ropy na ochotu domácností (současnou i budoucí) utrácet potvrdil také jiný ukazatel spotřebitelského apetitu – index spotřebitelské důvěry sestavovaný michiganskou universitou. Ten vykázal v únoru, dle zatím předběžných údajů, pokles na 93,6 bodu z lednové úrovně 98,1 bodu (11leté maximum). Za horšími údaji michiganského indexu stojí také primárně rostoucí cena ropy, která kalí spotřebitelský optimismus Američanů. To se projevilo i na vývoji dílčích subindexů: i) hodnocení současné situace (-6,2 b.) a ii) index očekávání (-3,5 b.). Finální data za únor představí University of Michigan tento pátek odpoledne v 16. hodin. Dopad cen ropy na spotřebitelskou důvěru zachycuje níže uvedený graf, ve kterém černá křivka patří indexu spotřebitelské důvěry sestavovanému Conference Board, modrá značí michiganský index a oranžově je v grafu vykreslena průměrná maloobchodní cena benzinu.

duvera

Ve stejnou dobu, kdy byly zveřejněny údaje o spotřebitelském optimismu, začala před americkým kongresem hovořit předsedkyně Fedu Yellenová. Důležité pololetní vystoupení předsedkyně Fedu v připravené části nepřineslo zásadní překvapení. Janet Yellenová potvrdila, že Fed směřuje k vyšším sazbám, ale konkrétnější o termínu nebyla, ačkoli naznačila, jak bude další příprava na zvýšení sazeb vypadat. Šéfka Fedu zopakovala, že "trpělivost" v rétorice znamená, že začátek růstu sazeb je nepravděpodobný na příštích několika jednáních.

Zdroj: BBG


Čtěte více:

Yellenová nepřekvapuje: Fed dál míří k vyšším sazbám, ale aspoň pár jednání zůstane
24.02.2015 16:50
Důležité pololetní vystoupení předsedkyně Fedu v americkém parlamentu ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data