Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Svět se posouvá zpět do středověku

Víkendář: Svět se posouvá zpět do středověku

01.03.2015 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Po více než deseti letech válčení v Afghánistánu a Iráku zanechají Spojené státy světu jednu významnou věc, která ho posílá zpět do středověku. S mírnou nadsázkou totiž můžeme říci, že kvůli nim je globální hlad po konfliktech uspokojován rostoucím počtem nově založených vojenských společností. Tvrdí to alespoň Sean McFate, který dříve působil v amerických speciálních jednotkách a působil v Africe pod společností Dyncorp International. Nyní pracuje jako profesor na National Defense University a poukazuje na to, jak moc se Pentagon při svých válečných operacích spoléhá na soukromé firmy. McFate mimo jiné říká: „Spojené státy otevřely Pandořinu skříňku žoldáctví. Soukromé armády všech možných barev vycházejí ze stínů a válčí pro zisky.“

Jde o hrozivou představu. McFate se domnívá, že popsaný jev souvisí s tím, že svět se přesunul od dominance vládní moci k „polycentrismu“, kde spolu soupeří vlády s nadnárodními společnostmi, neziskovými organizacemi a dalšími zájmovými skupinami a dokonce teroristickými organizacemi. Ti všichni hrají „šachy na poli mezinárodních vztahů“ a přístup k soukromým armádám jim umožňuje nabourat tradiční státní armádní monopol. McFate hovoří o „středověku nového věku“, ve kterém se překrývá vliv různých aliancí a autorit. Státy podle něho sice nezaniknou, ale jejich význam bude klesat. Budeme se přibližovat stavu, který v Evropě panoval v době městských států s jejich vlastními armádami.

Ve středověku fungovaly soukromé armády, které nabízely své služby tomu, kdo byl ochoten zaplatit nejvíce. Našli se mezi nimi žoldáci ze všech koutů Evropy i mimo ni, kteří šli tam, kde se bojovalo. Nakonec nebylo ani jasné, zda tyto armády pouze uspokojují poptávku, nebo si ji samy vytvářejí. McFate tvrdí, že podobnost s dnešní situací nelze ignorovat. Pionýrem ve využívání soukromých společností pro vojenské účely byl Washington s Londýnem, vše se urychlilo v roce 2003, když bylo rozhodnuto o invazi do Iráku. Čekalo se, že válka nebude trvat déle než pár týdnů. Nestalo se. K dispozici byly tři možnosti: Stáhnout se, začít verbovat jako za války ve Vietnamu, nebo začít využívat žoldáky. Byla zvolena poslední možnost a tím se dostáváme k současnému nijak neregulovanému stavu.

Pokusy o dozor nad soukromými firmami byly jen sporadické. Příliš úspěšné nebyly ani etické kodexy a podobné snahy. Celé odvětví soukromých armád je netransparentní, rozhodují v něm hlavně peníze. McFate tvrdí, že k jeho zániku nedojde a bude tu už navždy. Nejznámější firmou je zřejmě Blackwater, která bojovala s žalobami za podvody, za násilí na civilistech a za vraždy tak dlouho, až se nakonec přejmenovala. V říjnu ale byli čtyři z jejích vojáků odsouzeni za vraždu 17 Iráčanů v roce 2007. Zakladatel firmy Erik Prince byl ovšem schopen se všem útokům vyhnout a založil řadu dalších společností.

McFate v souvislosti s využíváním žoldáků tvrdí, že „mimořádné konflikty jsou mnohem méně mimořádné, než se domníváme“. Zatímco po roce 1965 došlo k poklesu počtu mezistátních konfliktů, počet vnitřních konfliktů roste. Soukromé společnosti jsou v nich využívány stále častěji a jejich činnost jde od ochrany lodí a ropných polí až po humanitární mise a organizaci armád. Žoldáky ze všech koutů Afriky využíval například i Kadáffí. Jeho cílem bylo „brutální potlačení protestů a odporu“, tvrdí McFate.

Peter Singer z New America Foundation říká, že existovaly naděje, že se celá situace zlepší poté, co v amerických prezidentských volbách zvítězil Barack Obama. Tyto naděje se však nenaplnily. McFate má podle něho pravdu a čerpá z jedinečné kombinace akademických znalostí a osobních zkušeností. McFate říká, že poprvé byl najat při tajné misi na podporu hutujských rebelů, kteří se snažili zabránit tomu, aby Tutsiové rozpoutali další genocidu v Burundi. Konkrétně chránil prezidenta před atentátem, což se podařilo, a občanská válka skončila v roce 2005. McFate tento příklad uvádí proto, aby ukázal, že žoldáci jsou najímáni i pro dobré věci. Zároveň však zdůrazňuje, že konflikty jsou pro ně přínosné a tudíž mají motivaci k tomu, aby je podněcovali. Udává konkrétní příklady, kdy se žoldáci angažovali na obou stranách konfliktu tak, aby nakonec odešli s kapsami naditými penězi.

Soukromé armády se také neřídí žádnými mezinárodními konvencemi a mohou se ukrývat v zemích s neexistujícími standardy a normami. Mají přístup k moderním zbraním a technologiím, včetně dronů. Pro běžné lidi představují nebezpečí a jejich operace nejsou nikdy transparentní. Na CIA lze použít právní páky, na tyto armády ne. McFate tvrdí, že snahy o regulaci či dokonce zákaz fungovat nebudou, pouze by celé odvětví posunuly do ještě větší netransparentnosti. Nejlepší podle něho možná bude, pokud budou tržním způsobem motivovány k tomu, aby se chovaly správným způsobem. „Myslím, že stojíme na prahu důležitého rozhodnutí, které se v podstatě týká privatizace válek,“ říká bývalý voják. V dokonalém světě by všechny kontrakty získaly firmy, které se chovají nejlépe a ty špatné by byly z trhu vytlačeny. To se ale neděje ani v normálním podnikání. O to méně to můžeme čekat v místech, kde se byznys protíná s tím, čemu se říká politika.

Autorem je Kelley Vlahos.

Zdroj: The American Conservative


Čtěte více:

Víkendář: Nebojme se stárnutí populace, bude líp
28.02.2015 7:00
Není pochyb o tom, že populace evropských zemí se během následující ge...

Váš názor
  • trh rozhodne jak armada ja spravna? haha. trh rozhodne maximalne ktera armada uspokoji zamery sponzora.
    01.03.2015 20:45

    a ktera armada je ta spravna? ta ktera brani nebo ta ktera agresivne utoci jako napriklad utocna mafie NATO, porusujici jeji jediny mandat, kterym je branit celistvost clenskych zemi nato?
    Azb
    • Proc mafianska
      02.03.2015 15:24

      Nekdo si s jeho vytvorenim dal praci, presvedcit lidi, aby mu nad sebou dali moc taky nebylo zadarmo, tak at sklizi plody. Cechacci by jen nadavali ale vytvorit si vlastni dominantni vojensky spolek je nenepadne, radeji se nechaji rozdelit se slovaky, protoze to tak psali v novinach, aby namuseli premyslet sami nad svoji bezpecnosti. Euro je podle me jedina spravna cesta pro budoucnost CR. Tisknout a udrzovat vlastni menu da moc prace, lepsi je, dat nekomu jinemu sanci zaplavit muj trh jeho papirky. Darwin, evoluce, neni na tom nic spatneho, nekvalitni skupiny lidi zmizi, kvalitni se casem rozmnozi na jejich uzemi.
      Mezernik
  • :-)
    01.03.2015 18:47

    kdo umi, dela z toho vyhodu a ne stredovek.
    Mezernik
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data