David Matulay (InvestingFox)
Okénko BIG EXPERT  |  30.04.2024 15:43:23

Nárůst výdajů na umělou inteligenci nechává investory společnosti Meta v klidu i přes dobré výsledky za 1. čtvrtletí

Finanční výsledky společnosti Meta za 1. čtvrtletí roku 2024 předčily očekávání, nicméně oznámené zvýšení výdajů na umělou inteligenci vyvolalo u investorů obavy z jeho možného dopadu na ziskovost tvůrce Facebooku v krátkodobém horizontu. Technologičtí giganti se v současné době ve velkém předhánějí v umělé inteligenci a do vývoje této technologie vkládají značné množství prostředků.

Obří sociální médium vykázalo v prvním čtvrtletí tržby ve výši 36,46 miliardy dolarů, což je meziroční nárůst o 27 %, a čistý zisk ve výši 12,37 miliardy dolarů, což je oproti předchozímu roku výrazný nárůst o 117 %. Ve svém výhledu Meta uvádí, že zisk ve druhém čtvrtletí by se měl pohybovat mezi 36,5 a 39 miliardami USD, přičemž středová hodnota je 37,75 miliardy USD, což je méně než odhad analytiků, kteří odhadovali 38,3 miliardy USD. [1] Plánované kapitálové výdaje jsou nyní vyšší, než se původně počítalo. Souvisí především s investicemi do infrastruktury a datových center umělé inteligence, které společnosti Meta umožňují držet krok se současným rychlým vývojem v této oblasti. Investoři se však obávají, že tyto výdaje povedou ke snížení podpory platforem sociálních médií, které jsou stále hlavním zdrojem příjmů společnosti Meta, především díky příjmům z reklamy. Tato změna by mohla vést ke zpomalení inovací platforem a menšímu růstu počtu uživatelů. Rozhodující je, jak rychle dokáže Meta zajistit návratnost prostředků, které do nových projektů vkládá. Mnozí analytici však tyto výdaje na vývoj AI vnímají pozitivně a vyzdvihují využití AI ve funkcích, jako jsou Instagram Reels, virtuální asistent Meta AI nebo raná verze jazykového modelu Llama 3.

Bezprostředně po zveřejnění finančních pokynů společnosti Meta klesla hodnota jejích akcií o téměř 13 %, což z jejich tržní hodnoty smazalo zhruba 170 miliard dolarů. * To vyvolalo výprodej akcií i dalších technologických firem, jako jsou Alphabet a Microsoft, kvůli stejné nejistotě investorů, jejichž výsledky hospodaření se očekávají následující den.  

Reality Labs, divize společnosti Meta zaměřená na vývoj virtuální reality Metaverse nebo umělé inteligence, vykázala v prvním čtvrtletí provozní ztrátu 3,85 miliardy dolarů při příjmech 440 milionů dolarů, což představuje pouhé 1 % celkových příjmů společnosti Meta. V dubnu 2024 uplynulo 10 let od založení Reality Labs a od roku 2019 má tato divize ztrátu téměř 50 miliard dolarů. Přestože vývoj těchto technologií byl dosud ztrátový, zdá se, že se tato ztráta postupně snižuje. V porovnání s předchozím čtvrtletím se ztráta divize Reality Labs snížila o 17 % oproti předchozímu čtvrtletí a o 3,7 % v meziročním srovnání. Přestože se divize nyní více zaměřuje na umělou inteligenci, stále také pokračuje úsilí o převedení služby Metaverse do režimu generování zisku. 

Společnost Meta nedávno uvedla na trh svůj nový čip MTIA (Meta Training and Inference Accelerator), který byl oznámen již v květnu 2023 a který je primárně určen k trénování doporučovacích a hodnotících algoritmů na platformách sociálních médií, ale jeho nová generace by měla pohánět i generativní umělou inteligenci, jako je například jazykový model Meta Llama. Na vlastních čipech, které budou šité na míru jejich potřebám a umožní jim zbavit se závislosti na externích výrobcích, pracují i další společnosti, jako je Alphabet, Microsoft nebo Amazon. Technologičtí giganti tak reagují na masivní nárůst poptávky po aplikacích umělé inteligence a generativní umělé inteligenci.

Výsledky společnosti Meta za 1. čtvrtletí svědčí o její silné pozici na trhu sociálních médií a digitálních technologií. Zvýšené investice do umělé inteligence svědčí o důrazu na dlouhodobou strategii a snaze udržet si konkurenceschopnost v dynamickém odvětví. Navzdory dobrým výsledkům vyvolávají zvýšené výdaje obavy investorů z krátkodobého dopadu na ziskové marže. Je však zřejmé, že Meta se snaží držet krok s technologickým vývojem a zajistit si konkurenční výhodu.

Zdroj: Investing.com*

David Matulay, InvestingFox 

Zdroje:

https://investor.fb.com/investor-news/press-release-details/2024/Meta-Reports-First-Quarter-2024-Results/default.aspx

https://www.investing.com/news/stock-market-news/meta-platforms-reports-softer-q2-revenue-guidance-on-plans-to-boost-spending-on-ai-3395222

https://www.pymnts.com/metaverse/2024/meta-reality-labs-celebrates-10-year-milestone-has-lost-50-billion/

https://www.cnbc.com/2024/04/24/meta-loses-200-billion-in-value-zuckerberg-focuses-on-ai-metaverse.html

https://www.cnbc.com/2024/04/24/metas-reality-labs-posts-3point85-billion-loss-in-first-quarter.html

https://www.theverge.com/2024/4/10/24125924/meta-mtia-ai-chips-algorithm-training

https://www.investing.com/news/stock-market-news/meta-shares-plunge-16-in-frankfurt-after-ai-spending-revenue-forecast-3396601

[*] Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

[1] Výhledová prohlášení představují předpoklady a současná očekávání, která nemusí být přesná nebo jsou založena na současném ekonomickém prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Výhledová prohlášení v sobě zahrnují riziko a nejistotu, protože se týkají budoucích událostí a okolností, které nelze předvídat, a skutečný vývoj a výsledky se mohou podstatně lišit od těch, které jsou vyjádřeny nebo naznačeny v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

 

David Matulay

David Matulay je analytikem InvestingFox. Do této společnosti nastoupil v roce 2023 jako vedoucí oddělení dealingu a portfolio manažer. Před tím získával tři roky zkušenosti jako finanční analytik v Advena Hedge Fund.

David vystudoval Průmyslovou informatiku na SPŠ Elektrotechnická v Bratislavě a Finance, bankovnictví a investování na Ekonomické univerzitě v Bratislavě. V současnosti dálkově studuje Mezinárodní a diplomatická studia na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů v Praze.

 

InvestingFox

InvestingFox je registrovaná ochranná známka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s., obchodníka s cennými papíry podle rozhodnutí uděleného Národní bankou Slovenska č. OPK-2297/2007-PLP. Svým partnerům poskytuje silné zázemí díky 16 letům zkušeností na finančních trzích.

Naši specialisté nabízejí vysokou odbornost a prvotřídní služby s možností obchodovat s více než 1 000 obchodními nástroji prostřednictvím CFD derivátů. U nás si můžete být jisti, že osobní údaje, účty i vklady nebo výběry jsou chráněny přísnými standardy kybernetické bezpečnosti.

Více informací na https://investingfox.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

Pá   9:58  Jih Evropy je na tom tak špatně, že ho během pár let předběhneme. Bohužel mzdy to... Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
Čt 18:07  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF – 4. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
St 14:20  Investice do kanadských aktiv mohou být sázkou na jistotu David Matulay (InvestingFox)
14.05.2024  Český statistický úřad dnes zveřejnil dubnovou inflaci. Od roku 2015 vzrostly ceny.. Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688