mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  30.04.2024 12:10:00

Marlenka se vrací do Arménie

30.04.2024 / 11:54 | Aktualizováno: 30.04.2024 / 12:10

Firma Marlenka international, s.r.o., byla založena Gevorgem Avetisjanem ve Frýdku-Místku v roce 2003 a v době svého vzniku měla jednoho zaměstnance. Dnes jich má 340 a své výrobky vyváží do 53 zemí. Od května 2024 budou medové dorty Marlenka vyráběné podle staré arménské rodinné receptury k dostání i v Arménii.

Příběh medových dortů Marlenka je úzce spjat se životním příběhem pana Gevorga Avetisjana, který přijel z Arménie do České republiky v roce 1995. V roce 2003 založil Gevorg Avetisjan se svou sestrou ve Frýdku-Místku českou společnost MARLENKA international, s.r.o., která vyrábí medové dorty MARLENKA® podle staroarménské rodinné receptury. Jméno MARLENKA dort získal na počest maminky a dcery majitele společnosti.

V době vzniku měla společnost 1 zaměstnance. Již o dva roky později, v roce 2005 byla otevřena druhá výrobna, počet zaměstnanců stoupl na 85 a roční produkce činila 250 tisíc dortů. Koncem roku 2008 už pracuje v nepřetržitém provozu 186 zaměstnanců. Roční produkce vystoupala na více než milión kusů dortů. Výrobky MARLENKA® se začínají vyvážet do okolních zemí (Slovensko, Polsko, Maďarsko a další).

V roce 2009 byla dostavěna nová výrobní hala o rozloze 4000m2 s plně automatizovanou výrobní linkou, která se 2 roky vyvíjela speciálně pro výrobu medových dortů MARLENKA® a je jedinou svého druhu na světě. Za 1 hodinu vyrobí 1 000 ks dortů. Postupně dochází také k rozšiřování sortimentu výrobků podle dalších rodinných receptů, např. Napoleonek nebo Medových kuliček. V roce 2014 se výrobky MARLENKA® vyvážejí již do více než 35 zemí světa. Zároveň bylo pro veřejnost otevřeno nové Návštěvnické centrum, které se v roce 2021 rozšířilo i o první originální prodejnu MARLENKA, ve které je možné koupit pouze produkty firmy, a to 40 vlastních produktů a 10 licenčních.

K dnešnímu dni firma vyprodukuje přes devět milionů vy´robků ročně a vyváží již do 53 zemí světa. Marlenka také vyrábí špičkové zdobené dorty a speciální dorty na zakázku. Jeden byl dokonce vyroben u příležitosti 90. narozenin britské královny Alžběty II a Marlenka připravila rovněž narozeninový dort pro český prezidentský pár. Pro Petra Pavla byl připraven dort ve tvaru motorky, pro první dámu černá kočka.

V roce 2023 firma koupila bývalou Lembergerovu textilní továrnu ve Frýdku-Místku, kterou plánuje zachovat a zrekonstruovat za účelem rozšíření výrobní kapacity, která musí být spuštěna do 3 let, aby firma byla schopna pokrýt stále rostoucí poptávku. V areálu bude vybudováno také muzeum Marlenky, stylová kavárna a zrekultivován bude i celý přiléhající pozemek. V loňském roce firma získala také významná ocenění, a to 1. místo v kategorii Firma roku 2023 Moravskoslezského kraje a Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2023 Moravskoslezského kraje. V roce 2022 získal významné ocenění rovněž zakladatel Marlenky pan Gevorg Avetisjan, medaili Za zásluhy I. Stupně, a to za zásluhy o stát v oblasti hospodářské.

V těchto dnech je v distribučním skladu firmy připravováno prvních 9 palet dortů Marlenka, které by měly dorazit do Arménie na začátku května. První produkty budou tedy v Arménii k dostání již v průběhu května.

Zahájení spolupráce firmy Marlenka a arménského distributora vzniklo za aktivního přispění zastupitelského úřadu ČR v Jerevanu, který spoluorganizoval misi arménských podnikatelů z podnikatelského klubu Mantashyan do České republiky koncem února tohoto roku, v jejímž rámci byly dodávky medových dortů Marlenka do Arménie dojednány.

Příběh arménského rodáka a významného českého podnikatele se tak symbolicky dostává do další etapy a Marlenka se vrací do Arménie.

Michaela Jeřábková, zástupkyně velvyslance


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688