• Úvod
  • Vize
  • Produkty
  • Forex akademie
  • Kontakt
  • Články
  • Zlatá horečka – buďte první, kdo si vytyčí claim

    „Čím déle se díváte do minulosti, tím dále pravděpodobně uvidíte do budoucnosti.“
    Winston Churchill

    Proč je zlato stále podhodnoceno

    I přes nedávné impozantní zisky zůstává zlato stále extrémně podhodnoceným aktivem.

    Zlato v současnosti zatím neplní funkci peněz.

    Zlato a stříbro se staly penězi v Lýdii kolem roku 680 před naším letopočtem, když z nich byly vyraženy mince stejné hodnoty.

    Finančnímu prvenství se zlato těšilo až do roku 1971, kdy prezident Nixon zrušil Zlatý standard. Finanční prvenství, vyšší cena, kterou si zlato zaslouží tím, že má navíc ke své hodnotě komodity funkci peněz, se objevuje, pokud se očekává, že bude znovu dosazeno jako peníze. V současnosti nevykazuje žádné peněžní prvenství.

    Experiment s nekrytou měnou a samolibost, která jej doprovázela, se vyvinuly podle očekávání:

    Zlato nyní oproti všem světovým měnám získává hodnotu.

    Lidé na celém světě se probouzí do skutečnosti, že centrální bankéři (což nezahrnuje jenom FED nebo ECB, ale i Britskou centrální banku, Japonskou banku a další včetně ČNB…) vytvářeli inflaci a znehodnocovali měny. Až si to lidé plně uvědomí, mnoho z nich znovu objeví zlato jako spolehlivé peníze, jako bezpečné útočiště, zásobárnu hodnoty a prostředek směny.

    Vlády samotné budou přirozeně návratu ke zlatému standardu vzdorovat, protože by je nutil ke kázni, kterou nechtějí. Nutí je vybrat si: buď získají více zlata, omezí utrácení, nebo zvýší daně.

    Moderní svět nikdy nebyl v lepší pozici k použití zlata jakožto prostředku směny, než je nyní. V dnešním světě internetu a platebních karet nikdy nebylo snazší provádět transakce v drahých kovech. Pokud mohlo být zlato penězi v dobách minulých, tak dnes, kdy má pro to mnohem pohodlnější a praktičtější technologie, jimi může být mnohem snáz.

    Dříve nebo později začnou banky nabízet klientům bankovní účet vedený ve skutečných penězích, bankovní účet ve zlatě.

    Pokud vlády nechtějí znovu nastolit zlatý standard, udělají to občané sami. Funkce zlata jakožto peněz bude oficiálně či neoficiálně obnovena. Výsledkem bude exploze poptávky a s nabídkou zlata tak nízkou, jak nízká je teď, ceny zlata dramaticky stoupnou.

    Jednotlivce budou následovat národy

    Země, které mají problémové měny, se mohou obrátit spíše než k silnějším nekrytým měnám (USD, EUR, GBP, JPY) ke zlatu. Jakmile země jako Argentina, Venezuela nebo Rusko uvidí, že se mocný americký dolar vydal cestou mexického pesa, budou mít tendence vyhýbat se nekrytým měnám obecně a budou se chtít přesunout ke zlatu.

    Problémy dolaru odhalí, že jsou všechny nekryté měny náchylné ke kolapsu a vyvolají zjištění, že pokud může být znehodnocen dolar, může být stejně tak znehodnoceno euro nebo jen. Kolaps dolaru odhalí, co jsou všechny nekryté měny zač, a vytvoří větší poptávku po zlatu.

    Až se dolar nakonec zhroutí, přijdou rovněž v potaz nekryté měny dalších národů. Měna krytá dolary, se nemusí zdát o nic lepší, než měna, která není krytá ničím.

    Asi jste o tom ve sdělovacích prostředcích ještě neslyšeli, ale nacházíme se právě v počáteční fázi největší zlaté horečky v celé známé historii lidstva.

    Aktuálně ze světa financí

    Rekonstrukce z dotací: Jak na to?

    Sníte o nové koupelně, o moderní kuchyni, útulném obývacím pokoji nebo o ekologičtějším bydlení? Stát nabízí několik typů dotací na rekonstrukce rodinných domů a bytů, které vám pomohou vylepšit bydlení a ve výsledku také ušetřit.

    celý článek »